Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlayan aynı zamanda güvenlik açısından da daha avantajlı olan tren yolculukları, son dönemlerde bakanlık tarafından yürütülen Yüksek Hızlı Tren projeleri ile gündemden düşmemeye başladı. Uzun süredir birçok hat üzerinde yürütülen ve yanı sıra birçok hat kapsamında da tüketicilerin erişimlerine açılmış olan projelerde ciddi bir yol kat edilirken bakanlıktan heyecanlandıran bir açıklama daha geldi.
Türkiye başlangıçlı Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya üzerinden Kafkasya bölgesini geçerek Çin’e kadar uzanan ticaret yolu Orta Koridor’un güçlendirimlesi amacı ile yürütülen projeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Zengezur Koridoru’na ilgili önemli bilgiler verdi. Şu an koridor ile ilgili olarak Azerbaycan tarafında çalışmaların devam ettiğini, Nahçıvan tarafında bir altyapının bulunduğunu ve Dilucu, Iğdır, Kars’a giden 224 km’lik bir hattın var olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca Ankara- İstanbul hattı ile ilgili de önemli bir hedefin söz konusu olduğunu bildirdi.
BAĞLANTILARDA TÜRKİYE ETKİN ROL ALACAK
Proje kapsamında birçok hattın elden geçirileceğini yanı sıra yeni hatların da oluşturulacağını ifade eden Bakan Uraloğlu, ayrıca geçtiğimiz aylarda Süveyş Kanalı’nda geminin 10 gün kadar karaya oturması sebebi ile dünya ticaretinin ciddi oranda aksadığını da hatırlattı. Hem bu aksaklık hem de proje kapsamında yapılacak olan değişiklikler ile ilgili konuşan Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı: “Mesela şu anda Bakü- Tiflis- Kars hattında Gürcistan sınırları içerisinde devam eden bir onarım çalışması var ve bu koridor şu an için kapalı. 2023 yılının sonunda inşallah açılacak ama böyle bir koridor olduğu zaman alternatif, burada bir tamirat olsa veyahut da herhangi bir sebepten ötürü kapanacak olsa bu koridor olacaktır. Dolayısı ile hem alternatif bakımından hem de kapasiteyi artırma bakımından ciddi bir kapasite imkanı yayılmış olacak ancak bunların yanında belki de en kıymetli şey Türkiye Cumhuriyetlerine doğrudan Türkiye’nin bir bağlantısı söz konusu olacak.”
YENİ PROJE İÇİN TARİH VERDİ
Ankara- İstanbul hattı için de birtakım değişikliklerin söz konusu olacağını belirten Bakan Uraloğlu, alternatif otoyol güzergahı projesi çalışmalarına başlanmış olduğunu ifade etti. Yanı sıra İstanbul- Ankara arası seyahat süresinin 80- 85 dakikaya kadar düşürüleceğini belirten Bakan Uraloğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Süper hızlı tren projesi için de çalışıyoruz. 344 km civarında bir proje. 350 km’lik hıza sahip olacak. 2028 senesi için projeksiyonumuzda iki projenin de yapımına başlamayı planlıyoruz.”