Son zamanlarda her yıl iki kere zam almaya başlamış olan asgari ücret, yapılan son değişiklikle birlikte, temmuz ayında bir zam daha almış ve net olarak 11 bin 402 TL’ye yükselmişti. Asgari ücretin yeni artışına sayılı günler kala yeni asgari ücrete ilişkin tahminler de artmaya başladı. Sadece asgari ücreti artırmayacak olan yeni zammın yükselteceği ödeme kalemleri de gündemdeyken, asgari ücrete gelecek zamma ilişkin ortalama bir rakam ortaya çıktı.
Önümüzdeki ay itibariyle çalışmalarını başlatacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına sayılı günler kala finans uzmanlarından gelen tahminler asgari ücrete yüzde 25 ila 50 arasında bir zam yapılacağı konusunda beklenti oluşturdu. Bu zamla birlikte sadece asgari ücret değişmeyecekken, borçlanmaların da artış yaşayacağına ilişkin uyarı, Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’tan geldi.
“BU YIL İÇİNDE BAŞVURU YAPMALARI DAHA AVANTAJLI OLACAK”
Artan asgari ücretin yükselteceği SGK borçlanmalarına ilişkin bir yazı kaleme alan Ahmet Kıvanç, “Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan hizmet borçlanmaları asgari ücrete göre belirleniyor. Hangi kazanç üzerinden borçlanma yapılacaksa bunu kişiler kendileri tercih ediyor. Genellikle asgari ücret ile onun 7,5 katı arasında bir kazanç bildirebiliyor. Bunun üzerinden yüzde 32 oranında prim kesiliyor. Yüksek emekli aylığı almak isteyenler asgari ücretin 2-3 katı gibi bir kazanç bildirebiliyor. Ama genel olarak borçlanmalar asgari ücret üzerinden yapılıyor ve bu rakam üzerinden prim ödeniyor” bilgilerini verdi. Ardından yeni yıl için konuşan ve önemli rakamlar veren Kıvanç, şunları söyledi:
“Enflasyonun tek haneli olduğu dönemlerde asgari ücret yüksek artmıyordu. Dolayısıyla o yıllarda borçlanmanın hangi tarihlerde yapılacağı çok önemli değildi. Ama son yıllarda enflasyon yükselince, asgari ücret yıldan yıla yüksek oranlarda arttı. Bu da doğrudan borçlanma maliyetlerine yansıyor. Bu yılın sonuna kadar askerlik ve doğum borçlanması için kişiler 1 gün için 143 lira ödüyor. Asgari ücrete ne kadar zam gelirse bu prim maliyeti de aynı oranda artacak. Borçlanma yapmayı planlayanların 1 Ocak 2024 tarihini beklemeden bu yıl içinde başvuru yapmaları daha avantajlı olacak.”
“BORÇLANMAYI 31 ARALIK’A KADAR YAPMAK GEREKLİ”
Borçlanma için başvuruların hala e-Devlet’ten yapılabileceğini hatırlatarak, yazısına devam eden Kıvanç, “Başvuruyu bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapabilirler. Ancak bunların hiç birine gerek yok. E-Devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkün” dedi. Borçlanma yapacakları uyarmayı ihmal etmeyen Ahmet Kıvanç, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bu durum doğum borçlanması yapmak isteyen kadın çalışanları çok etkiliyor. Çünkü süreleri çok uzun. Her bir çocuk için 2 yıla kadar 720 güne kadar borçlanma hakkı bulunuyor. Eğer 3 çocuk varsa toplamda 6 yıla kadar borçlanma hakkı bulunuyor. Bugünkü hesap ile yıl sonuna kadar 1 çocuk için 720 günlük borçlanma yapan bir kadın çalışan 103 bin lira ödeyecek. Asgari ücretin ne kadar artacağını bilmiyoruz ama diyelim ki yüzde 40 oranında bir artış olursa doğum borçlanmasının maliyeti 144 bin liraya çıkacak. 40 bin liralık bir artış söz konusu olacak. Dolayısıyla borçlanmayı 31 Aralık’a kadar yapmak gerekli.”