Emekli maaşının bir an önce bağlanmasını isteyen pek çok kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun erken emeklilik hizmetlerine ilişkin detaylarını sık sık araştırmaktadır. Bu kapsamda son olarak Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında yaş şartına takılmadan erken emeklilik mümkün olduğunu duyurmuş olan kamu kurumu, ayrıca hali hazırda yürürlükte olan mevzuat dahilinde de bazı kriterler çerçevesinde maaş bağlandığını ifade etti.
EYT yasasına bağlı olmaksızın bazı hastalık gruplarının erken emekli olmanın önünü açtıklarını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, güncellenin listeyi sigortalılar ile paylaştı. Peki, hangi hastalık grupları erken emekliliğe yol açar? Erken emeklilik hakkından nasıl yararlanılır? İşte ayrıntılar…
BU HASTALIKLAR ERKEN EMEKLİLİK SEBEBİ
Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre bazı hastalıklar sigortalıların erken emekli olmalarına aracılık eder. Kamu kurumunun ilgili mevzuatına göre erkenden emekli olunmasına yol açan bazı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Epilepsi, kanser, AIDS, kemik iliği hariç olmak üzere organ nakiller, beyin tümörleri, Parkinson, Behçet, Serebral Palsi, MS, bipolar bozukluk, zeka geriliği, şizofreni, siroz, tüberküloz, görme kayıpları, demans, felç, uzuv kayıpları.
“YÜZDE 60” ŞARTI VAR
Sosyal Güvenlik Mevzuatında yer alan ve yukarıda da belirtilmiş olan hastalıklardan birine veya birkaçına yakalanmış olan sigortalılar, yüzde 60 ve üzeri oranda işgücü yaşamış olmaları durumunda erken emeklilik hakkını elde edebilir. 10 yıllık sigortalılık süresi bulunan ve en az bin 800 günlük prim ödemesi gerçekleştirilmiş olan sigortalılar, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunarak malulen emekli olmayı talep edebilir. Başvuru esnasında tam teşekküllü bir hastane tarafından düzenlenmiş olan sağlık raporunun ibraz edilmesi zorunludur. Başvuruyu değerlendiren kamu kurumu, şartların sağlanmış olması durumunda kişiye en kısa süre içerisinde maaşını bağlayacaktır.