Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, işe yeni başlayanlara verilen İşe Başlama Yardımı’nın bu yıl 4 bin 471 lira olarak ödeneceğini duyurdu.
Bu yardım, geçen yıl 2 bin 157 lira idi. İşe Başlama Yardımı, iş arayanlara veya işe yeni girenlere iş bulma, mülakat yapma ve iş hayatında başarılı olma konusunda destek sağlayan bir programdır. Peki işe başlama yardımından kimler yararlanabilir, ne şekilde başvurulur ve hangi şartlar aranır?
İŞE BAŞLAMA YARDIMI KİMLERE VERİLİR?
İşe Başlama Yardımı, 3294 sayılı Kanun kapsamında sosyal yardım alan hanelerden, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işe yerleştirilen veya mesleki eğitim, istihdam ve Toplum Yararına Programdan (TYP) faydalanmaya hak kazanan kişilere verilir. Bu yardım, işe başlayan kişiye bir defaya mahsus olmak üzere aylık brüt asgari ücretin 1/3’ü kadar ödenir. 2023 yılı için bu miktar 4 bin 471 lira olarak belirlenmiştir.
İŞE BAŞLAMA YARDIMI NASIL ALINIR?
İşe Başlama Yardımı’ndan yararlanmayı talep eden kişilerin, İŞKUR tarafından işe yönlendirildikten sonra 30 gün içinde ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydının yapılmış olması şarttır. Başvuru sonucunda, uygun görülen kişilere yardım ödemesi yapılır.
İşe Başlama Yardımı alan kişilerin sosyal yardımları kesilir mi? İşe Başlama Yardımı alan kişilerin, Şartlı Eğitim (ŞEY) ve Şartlı Sağlık (ŞSY) Yardımları bir yıl süre ile devam eder. Bunun yanında, düzenli sosyal yardımlardan yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olması gerekmektedir. Ayrıca, sosyal yardım yararlanıcısı olan kişilerin, haklı bir sebep olmadan İŞKUR’un sunduğu iş tekliflerini üç kez reddetmeleri halinde, bir yıl süre ile düzenli sosyal yardımlardan yararlanamazlar.