Ağız ve diş sağlığı erken teşhis ve doğru zamanda müdahale ile korunabiliyor. Diş kaybını önleyebilmek için alınan önlemler diş eti iltihabını kurutmak için yeterli olmayabilir. Diş eti iltihabının belirtileri doğadan elde edilen şifalı bitkiler ile kısa sürede ortadan kalkıyor. Diş köklerinde oluşan çürüme ve iltihaplı doku çay ağacı, aloe vera ya da adaçayı gibi alternatif tıbbın mucize bitkileri ile sorun olmaktan çıkıyor. Doğadan gelen şifa yarım asırdır kullanılan mucize o bitki diş ve diş eti problemlerini kökten çözüyor. Kazayağı olarak bilinen bu bitki sağlık sektöründe aktif olarak kullanılıyor.
KAZAYAĞI OTU NEDİR?
Mayıs ve Haziran aylarında toplanarak dönemsel olarak kurutulan bu bitki hafif acımsı bir tada sahiptir. Doğru koşullarda saklandığında birkaç yıl dayanma ömrü bulunan kazayağı otu tıpta da geniş yer buluyor. Tedavi amaçlı olarak Eylül ayı başı ile Kasım ayı sonuna kadar toplanarak kurutulan kazayağı toz haline getirilerek gastronomi alanında kullanılıyor. Kaz ayağına benzeyen görüntüsü ile bu ismi alan kazayağı otu yabani bir ottur. Ilıman bölgelerde yetişen bu ot Orta Asya ve Kuzey Amerika'nın Güney kesimlerinde bulunur.
KAZAYAĞI OTU NASIL TÜKETİLİR?
Kazayağı otu yaprakları yeşil sebzeler gibi pişirilerek tüketilebiliyor. Köri ya da çorba gibi ürünlere eklenerek yemekleri lezzetlendiren bu ot patates ya da dolma gibi ana öğünlerle servis edilebiliyor. Kazayağı otu faydaları:
- Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor.
- Antibakteriyel özelliği sayesinde yüksek oranda C vitamini içeriyor.
- Bağışıklığı kuvvetlendirerek vücudu daha sağlıklı hale getiriyor.
- Mide rahatsızlıklarını önleyerek vücuda dinçlik katıyor.
Cildi gençleştirirken yenileyen kazayağı tozu sulandırılarak saça uygulandığında kepek tedavisinde kullanılabiliyor.
KAZAYAĞI OTU FAYDALARI NELERDİR?
Fiziksel ve ruhsal sayısız hastalığa iyi gelen kazayağı ishal, kramp ya da kanamalara iyi geliyor. C vitamini ve mineral açısından zengin olan bu bitki boğaz ağrısı için çayı yapılarak tüketilebilir. Diş ve diş eti ağrısı için kaz ayağını kullanmak isteyenler iltihaplı dokunun bölgeden tamamen arındırılmasını da sağlıyor.
DİŞ ETİ İLTİHABI İÇİN KAZAYAĞI KÜRÜ
Kazayağı bitkisi ile yapılan o özel gargaranın tarifi:
- Bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu üzerine bir parça kazayağı tozu eklenir.
- 250 ml sıcak su dökülerek birkaç dakika demlenmesi beklenir.
- Gün içinde birkaç kez gargara yapılarak kullanılabilir.