İşçileri yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. İşvereni ile yaşadığı bir anlaşmazlığı İşçi Mahkemesi’ne taşıyan bir vinç operatörü, izin günlerinde de çalıştığını ancak o günlerin ücretlerini alamadığını belirtti.
İşine son verilen ancak hakkının yenmesine izin vermeyen işçinin İşçi Mahkemesi’ne yaptığı başvuru, mahkeme heyeti tarafından değerlendirildi. Bölge Mahkemesi’nin verdiği karar, istinafa taşındı. Yargıtay da o kararı bozarak emsal nitelikte yeni bir kararın altına imza attı.
İZİNLERİ KULLANDIRILMADI
İşten çıkartılan bir işçi, çalışma dönemi kapsamında ne genel tatillerde ne de ulusal bayramlarda izin kullanmadığını belirtti. Ayrıca çalıştığı günlerin ücretlerinin de işvereni tarafından ödenmediğini belirten vinç operatörü işçi, mağduriyetinin giderilmesi amacı ile konuyu İş Mahkemesi’ne taşıdı.
Genel ve ulusal bayram izinlerinin yanı sıra senelik izinlerinden de alçağı olduğunu belirten işçi, kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak bu kalemlere ait ücretlerin de işverenden tahsil edilmesini talep etti.
İşverenin avukatı mahkeme heyetine karşı yaptığı savunmada işçi adına hesaplanan alacakların tamamının ödenmiş olduğunu, bu ödemelerin de gerek özlük dosyası gerek ise de banka kayıtları üzerinden ispat edilebileceğini ifade etti.
Tarafları dinleyen mahkeme heyeti işçiye ihbar süresinin kullandırıldığına dair bir ispat bulunmadığında karar kıldı. Bu neden ile işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını almasında hüküm kılan mahkeme heyeti, ödenmeyen alacakların olduğunu işaret ederek davanın kısmı kabulüne karar verdi.
YARGITAY’DAN EMSAL KARAR ÇIKTI
Mahkeme tarafından verilen kararın temyiz edilmesi, dosya için Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin devreye girmesine yol açtı. Dosyayı inceleyen Yargıtay, milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren emsal bir karara imza attı.
Yargıtay tarafından verilmiş olan karara göre çalışana kullandırılmamış olan haftalık izinler, senelik izin süresinden düşülemez. İçeride kalan izinlerin ücrete dönüştürülmesinde karar kılan mahkeme heyeti, ödenecek tutarın işçinin işverenden aldığı son ücret üzerinden ödenmesi gerektiğini bildirdi.
Son olarak senelik izin haklarının ücrete dönüştürülmesinin talep edilebilmesi için iş sözleşmesi kapsamında fesih şartının olmadığını belirten Yargıtay kararda, “İş sözleşmesinin sona erme biçiminin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığını burada bir önemi yoktur” ifadelerini kullandı.