Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofis Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder engelsiz yaşam merkezinde incelemelerde bulundu:
"EMEK, BAŞARI VE GÖNÜLDEN HİZMET VAR, GURUR DUYDUM"Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofis Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek, merkez hakkında Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'den bilgi aldı. Ergüder, merkezde incelemelerde bulunarak merkezden yararlanan engelli ve aileleri ile de görüştü.
Prof. Dr. Toker Ergüder, "Burası gerçekten çok ince düşünülmüş, engellilerin ihtiyaçlarına cevap veren bir merkez olmuş. Emek, başarı ve gönülden hizmet var. Bu tesisle gurur duydum" dedi.
İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZMerkezi hem fiziki olarak hem de verilen hizmetler olarak çok beğendiğinin altını çizen Prof. Dr. Ergüder, tesis karşısında hayranlığını gizlemedi. "Böyle donanımlı ve güzel bir merkezden geç haberdar olduğum için ve ziyaret etmekte geciktiğim için çok üzgünüm" diyen Toker, "Etimesgut'ta böyle bir tesis olduğu için bu ilçede ikamet eden biri olarak gurur duydum. Her yönüyle çok başarılı, emek sarfetilmiş bir merkez olmuş. Böyle örnek tesislerin hem ulusal hem de uluslararası camiada çok iyi tanıtılması gerekiyor. Burada yapılan her bir çalışma çok kıymetlidir. Her bir çalışmanın, gelişimin bilimsel olarak analizlerinin yapılarak sunumlarının hazırlanması gerekiyor. Dünyada birçok tesis gezdim burası gerçekten hem bina olarak hem de gönülden verilen hizmetlerle çok kaliteli bir merkez durumunda. Eğer yaptığınız işe kalbinizi vermezseniz işlerin kalitesi bu kadar olmaz. Bu merkezi engellilerimize kazandıran Enver Başkan'a teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Bundan sonraki süreçte hep birlikte çalışma arzumuzu belirtmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.
ÖRNEK TESİSDemirel, merkezin her yönüyle Türkiye'de tek, dünyaya örnek bir merkez olduğunu belirterek, 20 bin metrekare alan üzerinde 5 ayrı bloktan oluşan merkezin her birimini engellilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladıklarını söyledi.
Demirel, merkezin pandemi sürecinde de alınan tedbirlerle hizmetlerine devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel rehabilitasyon merkezi, konaklama merkezi, meslek ve beceri merkezi, eğitim ve sosyal hizmet merkezinin yer aldığı tesisimizde engellilerimizin kişisel gelişimine katkı sağlayan, eğitici ve rehabilite edici birçok donatı hizmet veriyor. Ailelerimiz, engelli çocuğunu yakınını merkezimize bize emanet edip hastanesine, cenazesine, düğününe, tatiline gidebiliyor. Onlara, uzman bakıcılarımız nezaretinde en iyi şekilde bakıyoruz. Tedavi havuzundan özel yürüme parkurlarına kadar birçok donatısı olan merkezimiz, bu yönüyle engellilerin tedavilerine destek oluyoruz. Engelliler için özel kütüphanemiz ve okuma salonlarımızla onların gelişimine, eğitim hayatına katkı sağlıyoruz. Yemek, bilgisayar, matbaa, seramik, çömlek, mozaik, ahşap mobilya, resim, müzik, mum, sabun gibi birçok atölyemizin yer aldığı merkezimizde engellilerimize kendilerini geliştirme imkanı sunuyoruz. Merkezimizi, asansöründen yürüme yollarına, oyun gruplarından yön işaretlerine kadar her yönüyle engellilerin kolayca kullanımı için özel olarak tasarladık. Burası yalnız engellilerimizin değil aileleri içinde çok önemli bir merkezdir.