Ankara'da, Hacettepe'de koronavirüste tarihi bir an yaşandı!
Çin'de 100'den fazla, 200'e yakın bilim insanının gecesini gündüzüne katarak üzerinde çalıştığı koronavirüs aşısında, nihayet denenme çalışmaları başladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 3 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre; koronavirüs aşı adayları içerisinde güncel olarak Dünya genelinde 8 firma Faz 3; yani aşının üretimi başlamadan önceki son aşaması olan binlerce kişilik gönüllü insanla çalışmalarına başladı.
Bunlardan biri de; merkezi Çin olan Sinovac Biotech isimli firmaya ait oolan ve halk arasında "ölü virüs" olarak adlandırılan inaktif virüs aşısı. Birkaç gün önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın faz 3 denemelerine Türkiye'de de start verileceği haberini verdiği aşının klinik araştırmalarına Türkiye ile birlikte toplam olarak 9 ülke dahil edilecek.
Brezilya ve Bangladeş gibi vakaların hat safhaya ulaştığı ülkelerde bugüne kadar toplam olarak 10.000 gönüllüye aşı vuruldu. Türkiye'de ilk uygulama Ankara'da; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Aşılama çalışmaları 3 sağlık çalışanı ile başladı. Eğer olumlu etki görülürse; bu 3 çalışan ve gönüllü kişilerin Dünya'da kurtarıcı olabilirler.
Faz 3 klinik araştırmaların Türkiye ayağında ilk olarak toplam 25 merkezde yaklaşık 1.200 farklı gönüllüye aşı uygulaması yapılacak ve daha sonra bu sayı aşama aşama 10.000'i geçecek. Aşılamalar ve gönüllü takiplerin ortalama 75 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Çok Önemli Bir Gün!Aşının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ayağındaki son faz klinik çalışmasını yürütmekte olan Prof. Dr. Murat Akova, bugünün tarihi açıdan çok önemli bir gün olduğunu; çünkü Türkiye'de ilk kez bir Faz 3 Kovid-19 aşı çalışmasının Hacettepe'de başlatıldığını, bu açıdan herkesin çok fazla heyecan içerisinde olduğunu, bu yapılacak çalışmanın sonucunda başarılı sonuçlar elde etmeyi umduklarını, koronavirüse karşı hep beraber gerçekleştirilen büyük savaşta önemli bir katkıyı kendileri de buradan, Ankara'dan, Hacettepe'den sağlamış olacaklarını söyledi.
Yan Etki Yok!Prof. Dr. Akova, böyle bir çalışma yapıldığı zaman üretici olan, yani aşıyı sağlayan firmanın; Dünya'nın neresinde olursa olsun ciddi bir yan etki görüldüğü anda o çalışmanın yürütülmekte olduğu tüm ülkelerdeki araştırmacılara uyarı gönderdiklerini, böyle bir yan etki görüldü, dikkatli davranın diye bildirimler geldiğini, fakat şu ana kadar bu aşıda hiçbir yan etki bildirimi yapılmadığını anlattı.
Türkiye'de Hacettepe'de yapılan bu aşı denemeleri, uluslararası kamuoyu için çok büyük bir öneme sahip.