Ankara'da kış mevsiminin etkileri görülmeye başlandı. Hava sıcaklıklarının hızla düşüş gösterdiği Ankara'da koronavirüs için rutin bir şekilde ilerleyen çarklar, bugün itibarıyla tersine döndü. Oldukça kritik olan bugün ve sonraki 4-5 aylık süreye dair Fahrettin Koca'nın açıklama yapması bekleniyor...
Ankara'da koronavirüsle ilgili bir son dakika bilgisi geldi. Sağlık Bakanı Koca'nın bugünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında altına imza attığı açıklamalarda; son 10 günde Ankara'da %60 azalış olduğu fakat son 3 günde ise artıışın tekrar başladığı ve %5 oranında bir artış görüldüğünü ifade etmesi Ankara halkını tekrar endişelendirdi. Fakat Ankara halkını endişelendirmesi gereken tek şey bu değil. Henüz net bir şekilde ele alınmayan, çarkların tersine dönmesine sebep olabilecek bir sorun var. İşte detaylar >>
Koronavirüsün 10 - 15 gün önce merkez şehri olarak öne çıkan Ankara'da hatırlanacağı üzere Fahrettin Koca bir açıklama yapmış ve vaka sayısının stabil hale geldiğini, artık düşüşün başlayacağını söylemişti. Fahrettin Koca'nın açıklamaları doğru çıktı ve Ankara'da virüs etkilerini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Bunun ardından ise son 3 günlük sürede az da olsa tekrar artış görüldü. Bu artışın sebebi ise, düşüşlerle gelen rahatlık ve halkın ciddiyetini kaybetmesi olarak yorumlandı. Tüm bunlar bir yana; çok daha büyük bir tehlike Ankara'nın kapısında!
Ankara'da bugün kış ayının etkileri sıcaklıkların azalmasıyla net bir şekilde görüldü. Bu noktada da insanların yeni bir dikkat etmesi gereken konu ortaya çıktı. O konu ise grip! Tabi bu gribi önceki yıllarda bulaşan griplerle karıştırmamak gerekiyor, çünkü çok kötü sonuçlar doğurabiliyor!
Hem koronavirüste hem de gripte benzer belirtiler görülüyor ve bireyler bünye yapılarınca çok farklı tepkiler verebiliyor. Bu yüzden koronavirüs ve grip arasındaki farklar net olarak anlaşılamıyor. Fakat şu bir gerçek ki; uzmanlar, gri ve koronavirüse aynı anda yakalanmaın mümkün olduğunu ve eğer böyle bir şey olursa ölüm oranının çok yüksek olacağını aktarıyorlar. Yapılan testler ve yayınlanan raporlara bakıldığında sadece koronavirüste ölüm oranı %21 civarındayken, hem koronavirüs hem gribe yakalananlarda bu oran %43 seviyesinde. Bu; riskli grup baz alınarak yapılan hesaplama sonucu ortaya çıkmış bir durum.
Ankara halkının kışın etkilerini göstermesi sebebiyle, özellikle kronik rahatsızlık sahibi olan ve riskli grupta yer alanların normalden 2 kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca griple koronavirüs aynı anda bulaşırsa, kişinin virüsü yayma hızı 10 - 15 katına çıkıyor. Çünkü hem hapşurma, hem öksürük derken oldukça sıkıntılı bir süreç geçiyor. Tabi burada bir diğer risk ise hastanelerdeki yoğunluk. Grip vakalarının artış göstereceği şu süreçte koronavirüs olduğunu zanneden çok sayıda kişi hastanelere başvuracak ve dolayısıyla yoğunluk oluşacak. Bu da virüsün yayılma hızını yeniden tetikleyebilecek. Bundan dolayı tam anlamıyla emin olmadan hastanelere başvurulması önerilmiyor. Öncelikle SABİM'i arayarak bilgi alınması gerektiği söyleniyor.
Grip ve koronavirüsün eş zamanlı bir şekilde görülmesinin, akciğerlerin kana daha az bir şekilde oksijen taşımasına sebep olduğunu açıklayan uzmanlar, iki virüsün eş zamanlı olarak etkisinin solunum yollarını çok feci şekilde tahrip edeceğini, bunun akut solunum yetmezliğine sebep olabileceğini ve hayati açıdan çok tehlikeli olduğunu anlatıyorlar. Sağlık Bakanı Kocadan da bu noktada bir açıklama bekleniyor!