Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? İşte Meme kanserinde hayat kurtaran 3 kural...
Kadınların düzenli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bunun önemi oldukça büyüktür. Kadınlarda meme kanserinin ilerlemeden fark edilebilmesi önemli olduğu kadar kolay tedaviye başlangıcın bir an önce yapılası da çok önemlidir.
15
Kadınların düzenli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bunun önemi oldukça büyüktür. Kadınlarda meme kanserinin ilerlemeden fark edilebilmesi önemli olduğu kadar kolay tedaviye başlangıcın bir an önce yapılası da çok önemlidir. Kadınların kendi kendine meme muayenesi üç şekilde yapılır. Bunlar: ayna karşısında ayakta, yatarken ve duşta yapılabilir. Muayeneyi yapabilmek için bel taraftan üstü tamamen çıkarılmış olarak ayna karşısına geçilmesi gerekir.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Memede ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitlenin elle hissedilmesi en sık rastalanan belirtidir. Diğer belirtiler:
Meme ucunun içeriye dönmesi
Memede veya meme ucunda meydana gelen ağrı
Memede veya meme ucunda deride meydana gelen tahriş, kızarıklık, kalınlaşma
Meme ucunda akıntı
Memenin tümünde veya bir kısmında oluşan şişmesi
Koltuk altlarında oluşan kitle
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
25
Meme kanserinde hayat kurtaran 1 kural
Düzenli bir şekilde kendi kendine meme muayenesi yapmak, özellikle meme kanserinin erken tespitinde son derece önemlidir. Meme kanseri belirtileri arasında yeni bir kitle veya şişlik, meme derisinde değişiklik, göğüs ucu değişiklikleri veya salgılar ve meme şeklinde veya büyüklüğünde değişiklikler bulunabilir. İşte kendi kendine meme muayenesi için önerilen adımlar:
Ayna Karşısında Görsel Kontrol: Öncelikle dik bir şekilde ayna karşısında durun ve memelerinizi inceleyin. Memelerdeki şekil, boyut veya renk değişikliklerini, ciltte çökme, buruşma veya portakal kabuğu görünümü, göğüs ucu çekilmesi gibi değişiklikleri arayın.
Eller Yukarıda Görsel Kontrol: Şimdi ellerinizi başınızın üstüne kaldırın ve aynı değişiklikleri arayın. Bu pozisyon, memelerdeki değişiklikleri daha belirgin hale getirebilir.
Göğüs Uçları Kontrolü: Her bir meme ucu etrafında dikkatlice bakın. Herhangi bir akıntı olup olmadığını kontrol edin.
Ayakta Muayene: Daha sonra, bir elinizle diğer memesini kontrol edin. Memenizin her santimini kontrol etmek için düz, dairesel hareketler kullanın.
Yatar Pozisyonda Muayene: Yatakta veya başka bir düz yüzeyde yatarken de muayene yapın. Bu durum, bazı kitleleri daha kolay hissetmenizi sağlayabilir.
Herhangi bir anormal bulgu olduğunda, hemen bir sağlık profesyoneline başvurun. Ancak, tüm kadınların meme dokusunun farklı olduğunu ve bazı kitlelerin hormonal değişikliklere veya yaşa bağlı değişikliklere bağlı olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, normal dokunuzdan farklı olan bir şeyi bulmak için memenizi tanımanız önemlidir. Kendi kendine meme muayenesi, mammografi veya diğer taramaların yerini almasa da, bu uygulama meme sağlığınızı izleme konusunda önemli bir araç olabilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
35
Meme kanserinde hayat kurtaran 2. kural
Klinik meme muayenesi (Clinical Breast Examination - CBE), sağlık hizmeti profesyonelleri tarafından yapılan bir incelemedir. Bu muayene genellikle bir doktor veya hemşire tarafından gerçekleştirilir ve meme ve koltuk altı dokusunda herhangi bir anormal kitle veya şişlik arar.
CBE, kendi kendine meme muayenesi gibi fiziksel bir değerlendirmedir, ancak sağlık hizmeti profesyoneli genellikle meme hastalıklarının belirtilerini ve belirtilerini tanıma konusunda daha deneyimlidir.
Amerikan Kanser Derneği, 40 yaşın üzerindeki kadınların yılda bir klinik meme muayenesi yaptırmalarını önerir. 40 yaşın altındaki kadınların ise genellikle her 3 yılda bir bu tür bir muayene yaptırması önerilir, ancak risk faktörlerine bağlı olarak daha sık olabilir.
Klinik meme muayenesi, bir mamografi veya diğer tarama testlerinin yerine geçmez, ancak bu testlerle birlikte kullanıldığında meme kanserini erken tespit etme şansını artırabilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
45
Meme kanserinde hayat kurtaran 3. kural
Mamografi, meme dokusunu görüntülemek için kullanılan özel bir röntgen taramasıdır. Bu tarama, genellikle meme kanserinin erken belirtilerini, özellikle doktorun veya hastanın hissedemeyeceği küçük kitleleri veya mikrokalsifikasyonları (küçük kalsiyum birikintileri) bulmak için kullanılır. Mamografi, meme kanserinin erken tespitinde çok değerli bir araç olmuştur ve erken tespit, tedavi başarısını büyük ölçüde artırır.
Ne zaman yaptırmalı?
Mamografi taraması için en uygun zaman hakkındaki öneriler biraz değişkenlik gösterir, ancak genellikle 40 yaşından itibaren yıllık mamografi taraması önerilir. Amerikan Kanser Derneği, 40-44 yaş arasındaki kadınların isteğe bağlı olarak yıllık mamografi yaptırabileceğini, 45-54 yaş arasındaki kadınların yılda bir mamografi yaptırması gerektiğini ve 55 yaş ve üzerindeki kadınların iki yılda bir veya yıllık olarak mamografi yaptırabileceğini önermektedir.
Kendi Kendine Meme Kanseri Kontrolü Ne Zaman Yapılmalı?
Her ay düzenli olarak regl bitiminden 3-5 gün sonra kontrol edilmeli. Artık adet görülmüyorsa ve menopoz dönemine girildiyse; meme muayenesi her ayın aynı günü yapılmalıdır.
Muayene Nasıl Yapılmalı?
Kadınların kendi kendine meme muayenesi üç şekilde yapılır. Bunlar: ayna karşısında ayakta, yatarken ve duşta yapılabilir. Muayeneyi yapabilmek için bel taraftan üstü tamamen çıkarılmış olarak ayna karşısına geçilmesi gerekir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
55
Ayna Karşısında Muayene
Kollarınız serbest şekilde yanlarda dururken memeler incelenir. Ardından kollar havaya kaldırılır ve memelerin büyüklüğünde, şeklinde, dokusunda, cildinde veya meme uçlarında herhangi bir değişiklik, belirti olup olmadığına bakılır. Daha sonra, eller kalçalara koyup sıkıca bastırılır. Böylece memelerinizin altındaki kaslar sıkılaştırılır. Her iki tarafa dönerek memelerin dış kısımları gözlenir.
Duşta Muayene
Parmak uçları ile duş anında yapılır. Dışarıdan tam merkeze doğru dairesel hareketlerle tüm göğsün etrafında elleri dolaştırarak tüm meme ve koltuk altı bölgesi kontrol edilir. Göğüslerin kontrolü sağlanarak herhangi bir şişlik, kalınlaşma veya kitle olup olmadığına bakılır.
Sırt Üstü Uzanarak Muayene
Sağ omzun altına bir yastık koyulur ve sağ kol başın arka kısmına yerleştirilir. Sol el kullanılarak, parmak uçları ile sağ memen etrafında, tüm meme bölgesini ve koltukaltını kapsayacak şekilde küçük dairesel hareketlerle dolaştırılır. Baskı şiddeti hafiften kuvvetliye doğru artırılır. Son olarak meme ucu nazikçe sıkılır memede akıntı olup olmadığı kontrol edilir.