Şuanki durumun bölgesel bir yayılımdan daha ciddi olduğunu söyleyen Fahrettin Koca, gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Bu noktanın adını koymanın da uyarıcılığı yönünden yararlı olduğunu anlattı. Bu sebep dolayısıyla, Bursa'da gerçekleştirilen toplantının asıl muhatabının öncelikli olarak 5 şehir ve diğer şehirler olduğunu ekledi.
Salgının Anadolu'da 2. zirve dönemine girdiğini söyleyen Koca, Riskli bir tırmanışla karşı karşıya kalındığını ifade etti. Büyük şehirlerde, her iki zirve noktasının ardından tedbirlere durumun gerektirdiği ciddiyetle sarıldıklarını ve çok hızlı bir sonuç aldıklarını; Ekimin ikinci haftası itibarıyla Covid-19 salgınında öncekilerden çok daha büyük bir sınavla karşı karşıya kalındığını ekledi.
Dışarıda geçirilen zamanın asgariye indirilmesi gerektiğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, herkesin kalabalıktan uzak durması gerektiğinin altını çizerek, asıl ciddi sınavın şuanda kalabalığa karşı verileceğini "Hayat Eve Sığar" cümlesinin yeniden hatırlanması gerektiğini iletti. Salgının Anadolu'da ikinci zirve dönemine henüz kış gelmeden ulaştığını, özellikle Bursa'nın salgın boyunca en riskli dönemini şuan yaşadığını ifade etti. Salgınla mücadele noktasında tedbirlerden daha güçlü bir silah olmadığını da ekledi ve sokağa çıkma yasağı - grip aşısı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Grip aşısının çok konuşulan bir konu olduğunu söyleyen Fahrettin Koca, aşıyla ilgili olarak 1 yıl sonrasının aşısının erken dönemde, 2021 yılının aşısını ise daha şimdiden sipariş etmeye çalıştıklarını belirtti. Her yıl alınan aşkının 1.350.000 doz olduğunu, Bu yıl ise %20 oranında arttığını anlattı. Ardından ise sokağa çıkma yasağı ve diğer detayların tamamına yönelik bilgi verdi.
Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi bir duruma değinildiğini ve kendilerinin gündeminde böyle bir şey olmadığını söyleyen Koca, hareketin artmasıyla salgının arttığını iyi bildiklerini ve bundan dolayı tedbirlere hassasiyetle uymanın önemli olduğunu, maske, mesafe ve temizliğin son derece önemli olduğunu, kalabalık ortamlara girmekten kaçınılmasının zorunlu hale geldiğini ve evlerde de ev içi bulaşın arttığını gördüklerini aktardı. Ardından ise bu sebeple; evlere dışarıdan misafir alınmamasını söyledi. Ankara'da; özellikle Etimesgut, Mamak, Yenimahalle, Keçiören ve Kızılcahamam ilçelerinde çok dikkat çekici bir düşüş / yükseliş grafiği Hayat Eve Sığar uygulamasından görülürken, bu ilçelerde yaşayanların; Sağlık Bakanı Koca'nın uyarılarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle misafir konusu, salgının yayılmasının büyük etkenlerinden birisi. Tüm bunlar bir yana, Sağlık Bakanı Koca'dan gelen tarih açıklaması da herkesin pür dikkat odaklandığı bir nokta oldu!
Gelecek 4-5 aylık süre için konuşan ve açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Koca, tüm Dünya'da %60 aşı yapılmadıkça, salgının önüne geçmenin asla ve asla mümkün olmayacağını, genele bakıldığında da 2 yıldan önce salgının bitmesinin mümkün görülmediğini, Türkiye olarak bunu erken dönemde başlatmak istediklerini ve önümüzdeki 4-5 ayın çok önemli olduğunu, yalnızca korona değil, aynı zamanda diğer enfeksiyonlara karşı da maskenin önleyiciliğinin ne kadar önemli olduğunun da bilindiğini aktardı. Bu dönemde mevsim olarak çocuk yaş grubunda viral enfeksiyonların oldukça fazla oranda görüldüğünü ekleyen Koca, şu an çocuk polikliniklerindeki artışın olağanüstü gerçekleştiğini söyledi! Ardından ise salgının merkezine değindi >>
Gelecek dönemde bir başka risk olduğunu söyleyen Koca, Avrupa'yı ele alarak bu salgının giderek artmış olacağını anlattı. Dünya genelinde görülen koronavirüs vakalarının yarısının Avrupa üzerinde kendini gösterdiğini ve merkez üssün artık Avrupa olarak kendini gösterdiğini vurguladı. Gelecek haftalar bunun daha da artmış olacağını söyleyen Koca, Türkiye'nin de bundan etkilenmiş olacağını, etkilenmemenin yolunun ise önlemlere hassasiyetle uymak olduğunu vurguladı.
Tüm bunların ardından okullara da değinen Koca, okullarla ilgili olarak şu anda kadar ciddi bir salgın meydana getirecek durum görülmediğini söyledi. Okula gitmeyen çocukların yaş grubu ve okula gidenlerin yaş grubunu kıyaslama altına aldıklarında, gitmeyenlerin yaş grubuna göre ortalama olarak %4'lük bir risk yükselişi olduğunu gördüklerini, gelecek haftalar benzer bir şekilde devam eder mi bilmediklerini, bunu kademelendirerek geçişi planladıklarını ve 2 Kasım 2020'den itibaren 5 ile 9.sınıfların da başlamasıyla verileri net olarak alacaklarını aktardı.