Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Buğra Buyrukçu, yaptığı açıklamalarla tüm Ankara halkını ilgilendiren mesajlar verdi. Tabi söz konusu açıklamalar sadece Ankara halkı için değil, genel olarak Türkiye genelini ilgilendiriyor. Koronavirüs semptomları ve bulaş yollarına dair açıklamalarıyla birlikte aslında büyük bir aydınlatma yapan Buyrukçu'nun bu açıklamaları yüzbinlerce insana "gerçekten böyle miydi?" şaşkınlık sorusunu sordurdu.
Ankara'da ortaya çıkan bu gerçeğin tüm detayları için diğer sayfaya geçiniz >>
Gastroentoroloji Uzmanı Doktor Buğra Buyrukçu, koronavirüsün sebebiyet verdiği mide gribi hastalığının, koronavirüsle çok büyük benzerlikleri olduğunu; çok sayıda kişinin bu sebeple hastaneye giderek test yaptırdığını, bazı kişilere ise test yaptırmadan koronavirüs tanısı konulduğunu aktardı. Koronavirüste olduğu gibi mide gribinin de aynı şekilde temasla, ellerin ağza götürülmesiyle bulaştığını ve bunun çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini aktaran doktor Buyrukçu, söz konusu hastalıkla mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı ve yüksek ateşin en belirgin semptomlar olarak kendini gösterdiğini vurguladı.
Mide gribine yakalanmamak için temizlik ve mesafeye çok fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Buyrukçu, Mide gribinde kişinin önce bir bulantı hissiyatı yaşadığını, sonrasında şiddetli karın ağrısı ve hemen beraberinde kusma sorunuyla karşılaştığını aktardı. Tüm bunlarla eş zamanlı olarak koronavirüste olduğu gibi yüksek ateşin seyrettiğini ve hemen sonrasında da ishalin başladığını, bu başlama ve gelişme aşamasının koronavirüsle çok ciddi karıştığını söyledi. Sonrasında ise bazı net bulgulardan daha bahsetti ve bununla ilgili Ankaralı bir şahsın açıklamaları da şoka soktu! >>
Çoğu zaman mide gribi olan kişilere koronavirüs tedavisi uygulanıp, eve gönderildiklerini, özellikle de sıvı kaybına bağlı olarak +60 yaş üzerinde ve çocuklarda çok ciddi problemler ortaya çıkabildiğini anlattı. Bu hastalıkta en önemli şeyin yoğun bulantı ve kusmayla birlikte etkisini gösteren ishal olduğunu, çok şiddetli vakalarda da kanlı ishalin görülebildiğini aktardı. Çok hızlı bir şekilde bu ishalin toparlanabilmesi için müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Bu hastalığın ortalama 4 ila 5 gün sürdüğünü, bağışıklık sisteminin durumuna göre 1 haftaya kadar da uzayabildiğini, koronavirüsle ciddi ciddi örtüşen bir rahatsızlık olduğunu, sonrasında ise ishalin yavaş yavaş geçmeye başladığını; burada bağışıklık sistemi ne kadar kuvvetli olursa ve ishal ile kusma esnasında ne kadar destek tedavi verilebilirse, o kadar hızlı bu rahatsızlığın yenilebildiğini söyledi.
Son olarak Ankara'da ikamet eden ve bir süre önce koronavirüs şüphesi içerisinde test yaptıran 50 yaşındaki Ufuk Başar da kendisine mide gribi tanısı konulduğunu anlattı. Baş ağrısı, yüksek ateş, kusma ve ishal şikayetlerinden dolayı rahatsızlığının Covid-19 olduğunu düşündüğünü aktaran Başar, bu sebeple hastaneye giderek sürüntü testi yaptırdığını anlattı. Sonuçların negatif çıkmasıyla bir nebze de olsa rahatladığını sözlerine ekleyen Başar, doktorların kendisine mide gribi olduğunu söylediklerini, daha önce hiç böyle bir hastalık duymadığını ve çok fazla su içmesini söylediklerini, hastalığı şuan atlattığını, koronavirüsle birebir aynı olduğunu, direkt olarak Covid-19 oldum diyerek şüphe duyulduğunu, bu süreçte ailesinin de panik olduğunu ve herkesin kendi odasında izole olduğunu sözlerine ekleyerek cümlelerini noktaladı.