50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir.
15
50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021. Ortaklığın giderilmesi davası izale i şüyu olarak da biliniyor. Paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi için düzenlenen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası, menkul ya da gayrimenkule ortak olan bütün paydaşlara karşı açılmaktadır. Herhangi bir paydaşın bu davayı açması mümkündür.
Paydaşlar dilerseler kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yapabilir ve ortaklığa son vermeyi tercih edebilirler. Eğer anlaşma yolu ile ortaklığın sonlandırılması mümkün olmazsa bu durumda paydaşlardan biri diğer paydaşların aleyhine izale i şüyu davası açılabilir.
Bütün paydaşlar mutlaka ortaklığın giderilmesi davasında yer almalıdır. Eğer paydaşlardan bir tanesi ölürse mirasçılık belgesinde ismi geçen tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi gerekecektir. Eğer bütün ortaklar davaya dahil edilmezse, bu durumda davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Hangi Kanunda Yer Alır?
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Ortakların zarara uğramaması esas alınmıştır. Kanunen bütün paydaşların davadan feragat edebilme hakkı davanın süregelen bütün aşamalarında bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. Maddesinin Özellikleri Nelerdir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesi; basit yargılama usulünün uygulandığı davalardır ve bu davaların bazı özellikleri şunlardır:
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davalardır.
Hakimin takdirine göre doğrudan dosya üzerinden karar verilebilindiği davalardır.
Geçici hukuki koruma taleplerini kapsar.
Nafaka, velayet ve vesayet davalarını kapsar.
Hizmet ilişkisinden doğan davaları kapsar.
Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması ve konkordato süreci ile ilgili davaları kapsar.
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumlarda yazılı olmayan yargılama usullerinin kullanılabileceği davalardır.
İzale i Şüyu Davasını Hangi Mahkemede Açabilirim?
Ortaklığın giderilmesi davasını, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurarak açabilirsiniz. Görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Taşınmaz malın Bakırköy’de bulunması halinde, kişilerin dava açması için yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
İzale i Şüyu Davasının Giderleri Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası için harç ödemesi gerekecektir. Davayı açan paydaş dava harını ve mahkeme giderlerini en başından ödemesi gerekecektir. Ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yüklenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında kazanan ya da kayıp eden olmayacaktır. Davanın tarafı olan herkes aynı şekilde davadan etkilenecektir.
Satış Suretiyle İzale i Şüyu Nedir?
Taşınmanızın aynen taksimi mümkün olmadığı durumda ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilebilir. Taşınmaz malın satışı için mahkeme vasıtası değil icra dairesinin marifeti gerekecektir.
Satışlar açık artırma yöntemi ile yapılır. Bütün paydaşlar bir araya gelir ve oy birliği olması halinde satış yalnızca ortaklar arasında gerçekleşir. Eğer paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vb. varsa, bunların mutlaka arzla birlikte satışı gerekir. Yüzdelik anlamda ne kadarının arza isabet ettiği belirlenir.
Kimler İzale i Şüyu Davası Açabilir?
Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Paydaşlardan her birinin malın paylaşılmasını isteyebilir. Paydaşlığın giderilmesi davasını açabilecek kişilerin mutlaka malın paydaşı olması gerekir. Her bir paydaş ayrı ayrı dava açabilir.
Davanın davalısı ise diğer paydaşlar olacaktır. Davalı durumunda olan paydaşlar da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu Davası Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
İzale-i şuyu dava aşamaları için ilk olarak tapu kaydı, tapu bilgileri, malik bilgileri ve paylı mülkiyete konu olmuş paydaşların isim ve sayılarının bildirilmesi gerekmektedir. Dava açılabilmesi için taşınmaz olan malın, paydaş ya da ortaklar arasında eşit olarak bölünmesinin mümkün olup olmadığının saptanması gerekmektedir.
Bu durumların davacı tarafından detaylı olarak dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Şayet mal bölünemeyecek durumda ise, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın satılarak nakde çevrilip çevrilmeyeceği belirlenmelidir. Şayet taşınmaz olan mal ortak ya da paydaşlar arasında eşit şekilde bölünebilecek özellikteyse, mal eşit şekilde paylaştırılarak, ortaklığın sonlandırılması talebine de dilekçe de yer verilebilir.
İzale i Şüyu Davasında Çekişme Olursa Ne Olur?
Ortaklar arasında bina, ağaç, tesis gibi bütünleyici nitelikte mülkiyetin kime ait olduğu konusunda tartışma olabilir. Bu durumda uyuşmazlığın giderilmesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Bu davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ismi verilmektedir. Bu dava açıldğı zaman davanın yargılanmasında muhdesatın aidiyetinin tespitinin davasının sonuçlanması beklenir. Çünkü taşınmazda yer alan bütünleyici parçalar üzerinde mülkiyet hakkının tespit edilmesinden sonra ortaklığın bütünleyici parçalar halinde giderilmesi gerekecektir.
Bu dava mülkiyete geçirmek isteyen mülk sahibinin hakkını güvence altına alır. Ancak bu sırada da bütün paydaşların hakkı eşit bir şekilde korunur. Mutlaka bu davaların gayrimenkul avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.
Taksim Suretiyle İzale i Şüyu Davası Nedir?
Davanın tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine dair anlaşıp dava sırasında antlaşmayı hakime bildirebilirler. Bu anlaşma doğrultusunda hakim ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Eğer taraflar malın paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmazlarsa, ortaklığın sona ermesi için satış suretiyle ya da taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan sadece bir tanesinin talepte bulunması yeterli olur. Halim öncelikle taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırır ve buna uygun hareket eder.
Paydaşlığın giderilmesi için açılan davalarda mahkemece malın aynen bölünmesi ve paylaştırılması konusunda mutlaka imar mevzuatı, pay ve paydaş sayısı, tarım arazilerinin niteliği için araştırma yapılması gerekir. Eğer aynen bölünerek paylaştırma mümkün değilse, bölünen parçaların birbirine denk olmadığı durumda, eksik değerdeki parçaya para eklenir ve bu şekilde denkleştirmenin sağlanması hedeflenir.
Eğer taşınmaz malda kat mülkiyeti kurmak mümkünse bu durumda hakim kat mülkiyeti kurulup kurulmayacağının güzelce araştırılması gerekir. Eğer kat mülkiyetinin kurulması mümkün olan bir taşınmaz söz konusu ise bu durumda taşınmaz malda için satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermek mümkün değildir.
İzale i Şüyu Davası Özellikleri Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davasının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu davalar iki taraflıdır ve taraflar için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
Davacı ile davalı benzer haklara sahiptir. Eğer davacı paydaşlığın satış yolu ile giderilmesini isterse, davalı aynen taksim için talepte bulunma hakkına sahiptir.
Davacı davasından feragat etse de davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde, mahkemece davaya devam edilmesi ve esas hakkında karar verilmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir davadır. Dava sonucunda bu nedenle ne kazanan ne de kayıp eden vardır.
Yargılama giderleri ve vekalet ücreti payları eşit oranda yükletilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale i şuyu davası açmak için paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malların ortaklarından biri ya da birkaçı başvurabilir. İzale-şuyu davasında paydaşların kendi haklarını talep etmesi için diğer paydaşlara dava açılmaktadır.
İzale-i şuyu davasında paylı olan mülkiyete konu olan taşınmaz mallar, ortaklar ya da paydaşlar arasında açık arttırma, pazarlık ya da bölüşme halinde çözümlenmektedir. Sulh mahkemelerine açılan için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
İzale-i şuyu davası nerede açılır sorusunun yanıtı ise, yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Bu dava konularında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Şayet taşınmaz mal Ankara Çankaya’da konumlanmış ise, ortaklığın giderilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi davada yetkili olacaktır. Ortaklığın giderilmesi için açılan mahkeme kapsamında harç ve giderler için davayı açan paydaş dava harcını ödemek durumundadır. Ancak dava sonuçlandığında, mahkeme giderleri ile beraber avukatlık ücretleri de paydaşlara ortak olarak bölüştürülür.
Ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şuyu davalarında kazanan ya da kaybeden taraf yoktur. Dava sonucunda paydaşlar eşit olarak kazanç sağlar. İzale-i şuyu davası nasıl açılır sorusunun en kesin yanıtı mutlaka uzman bir avukat aracılığı olmaktadır. Avukat aracılığı ile mahkeme süreci başarılı ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.
Ortaklığın giderilmesi amacı ile açılacak olan İzale-i Şuyu Davası’nın net bir süresi yoktur. Davanın sonuçlanma süresi; paydaşlarının birbirleri ile olan iletişimine, ortaklığı giderilecek olan malın türüne, davanın açılacağı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davanın açılacağı dönemdeki yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat sıkıntının çıkmadığı, ortalama bir İzale-i Şuyu Davası 6 ile 9 ay arasında sürmektedir.
İzale-i Şuyu Davası’nda Zaman Aşımı Var Mıdır?
İzale-i Şuyu Davası için zaman aşımı uygulanmaz. Kişi istediği bir dönemde bu davayı açabilir. Esas mirasçı öldükten sonra bahsi geçen malın hakları çocuklarına geçer. Dolayısı ile seneler sonra çocukları da bu davayı açabilir. Haliyle bir mal varlığı için ön görülebilen bir zaman aşımı süresi yoktur.
İzale i Şüyu Davasının İntifa Sahibi Açısından Sonuçları Nelerdir?
Paydaş, kendisine ait pay üzerine intifa hakkı kurabilir. İntifa hakkı ile malın kullanılması yetkisi elde edilmiş olur. Eğer bir paydaş kendi payı üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine 3 ay içinde paylaşma istemi söz konusu olursa, satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı söz konusu olur ve buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.
Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunmak mümkün değildir. Uygun olmayan zamanın dürüstlük kuralı uyarınca belirlenmesi gerekir. Her paydaşın çıkarına göre mahkeme tarafından belirleme yapılır. Eğer aile konutu şerhi bir taşınmaz için söz konusu ise, bu şerhin terkin edilmedikçe, ortaklığın giderilmesini istemek mümkün değildir.
Yargıtay bir kararında kira sözleşmesinin bulunmasını, ortaklığın giderilmesi davasına engel görmemiş olabilir. Bu durum uygun olmayan zaman olarak değerlendirmeye neden olabilir.
İzale i Şüyu Davasında Paylaşma Biçimleri Neye Göre Belirlenir?
Paylaşmayı isteme hakkı ve paylaşma biçimleri Medeni Kanun madde 701 gereği paylı mülkiyet hükümlerine göre belirlenir. Davacı bir paydaş, ortak olabileceği gibi bir iki paydaşla ortak birlikte ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.
Davalı ise bir tek kendisi dışındaki diğer bütün paydaşları hasım göstererek dava açar. Eğer dava birden fazla paydaş ve ortak tarafından birlikte açılmışsa bu paydaşlar kendileri dışında bütün paydaşları ve ortakları davada hasım olarak göstermelidir. Eğer paydaşlardan ve ortaklardan biri ölmüşse bu durumda mirasçılık belgesi alınması ve davaya katılım sağlanmalıdır.
Mirasçılar da miras bırakandan geriye kalan mal ve gayrimenkül üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını bütün diğer mirasçılara karşı açar. Diğer mirasçıların daveti sağlanmadan davaya devam edilmesi mümkün değildir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanı izale i şüyu davalarıdır. Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Ortaklığın Giderilmesi Satış Nasıl Yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış işlemi keşif aşamasından sonra yapılır. Ortalığın giderilmesi davasında satış söz konusu ise, ön işlem keşiftir. Keşifte, tapu kaydına ve taşınmazın çapa olup olmadığına bakılır.
Taşınmaz malın pay miktarına, paydaşların pay yüzdesine ve sayısına, her paydaşın satıştan alacağı yüzdelik dilime bakılır. Bilirkişi tarafından yapılacak bu inceleme göz önüne alınarak mahkemece satış gerçekleştirilir. Bunun için ortaklığın giderilmesi davasında satış talebi dilekçesi sunulması gereklidir.
Mahkemenin İzaleyi Şuyu Davasında Alabileceği Satış Kararları
Mahkeme, bilirkişi raporu ışığında 3 tür karar verebilmektedir:
Paylı mülkiyet konu ise, satış bedeli, paydaşların tapudaki payları oranında paylaştırılır.
Hem paylı, hem de elbirliği hükümleri uygulanacaksa satış sonucu elde edilen para, tapudaki ve mirasçılık belgesindeki hükümler doğrultusunda dağıtılır.
Mahkeme, bu 3 karardan birini vermek zorundadır. Davada, davayı açan taraf olsun olmasın herkese eşit davranılır. Davayı açanın herhangi bir şekilde üstünlüğü yoktur. İzaleyi şuyu satış sonrası para paylaşımı bu şekilde yapılmaktadır.
25
50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021. Ortaklığın giderilmesi davası izale i şüyu olarak da biliniyor. Paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi için düzenlenen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası, menkul ya da gayrimenkule ortak olan bütün paydaşlara karşı açılmaktadır. Herhangi bir paydaşın bu davayı açması mümkündür.
Paydaşlar dilerseler kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yapabilir ve ortaklığa son vermeyi tercih edebilirler. Eğer anlaşma yolu ile ortaklığın sonlandırılması mümkün olmazsa bu durumda paydaşlardan biri diğer paydaşların aleyhine izale i şüyu davası açılabilir.
Bütün paydaşlar mutlaka ortaklığın giderilmesi davasında yer almalıdır. Eğer paydaşlardan bir tanesi ölürse mirasçılık belgesinde ismi geçen tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi gerekecektir. Eğer bütün ortaklar davaya dahil edilmezse, bu durumda davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Hangi Kanunda Yer Alır?
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Ortakların zarara uğramaması esas alınmıştır. Kanunen bütün paydaşların davadan feragat edebilme hakkı davanın süregelen bütün aşamalarında bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. Maddesinin Özellikleri Nelerdir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesi; basit yargılama usulünün uygulandığı davalardır ve bu davaların bazı özellikleri şunlardır:
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davalardır.
Hakimin takdirine göre doğrudan dosya üzerinden karar verilebilindiği davalardır.
Geçici hukuki koruma taleplerini kapsar.
Nafaka, velayet ve vesayet davalarını kapsar.
Hizmet ilişkisinden doğan davaları kapsar.
Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması ve konkordato süreci ile ilgili davaları kapsar.
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumlarda yazılı olmayan yargılama usullerinin kullanılabileceği davalardır.
İzale i Şüyu Davasını Hangi Mahkemede Açabilirim?
Ortaklığın giderilmesi davasını, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurarak açabilirsiniz. Görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Taşınmaz malın Bakırköy’de bulunması halinde, kişilerin dava açması için yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
İzale i Şüyu Davasının Giderleri Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası için harç ödemesi gerekecektir. Davayı açan paydaş dava harını ve mahkeme giderlerini en başından ödemesi gerekecektir. Ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yüklenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında kazanan ya da kayıp eden olmayacaktır. Davanın tarafı olan herkes aynı şekilde davadan etkilenecektir.
Satış Suretiyle İzale i Şüyu Nedir?
Taşınmanızın aynen taksimi mümkün olmadığı durumda ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilebilir. Taşınmaz malın satışı için mahkeme vasıtası değil icra dairesinin marifeti gerekecektir.
Satışlar açık artırma yöntemi ile yapılır. Bütün paydaşlar bir araya gelir ve oy birliği olması halinde satış yalnızca ortaklar arasında gerçekleşir. Eğer paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vb. varsa, bunların mutlaka arzla birlikte satışı gerekir. Yüzdelik anlamda ne kadarının arza isabet ettiği belirlenir.
Kimler İzale i Şüyu Davası Açabilir?
Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Paydaşlardan her birinin malın paylaşılmasını isteyebilir. Paydaşlığın giderilmesi davasını açabilecek kişilerin mutlaka malın paydaşı olması gerekir. Her bir paydaş ayrı ayrı dava açabilir.
Davanın davalısı ise diğer paydaşlar olacaktır. Davalı durumunda olan paydaşlar da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu Davası Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
İzale-i şuyu dava aşamaları için ilk olarak tapu kaydı, tapu bilgileri, malik bilgileri ve paylı mülkiyete konu olmuş paydaşların isim ve sayılarının bildirilmesi gerekmektedir. Dava açılabilmesi için taşınmaz olan malın, paydaş ya da ortaklar arasında eşit olarak bölünmesinin mümkün olup olmadığının saptanması gerekmektedir.
Bu durumların davacı tarafından detaylı olarak dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Şayet mal bölünemeyecek durumda ise, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın satılarak nakde çevrilip çevrilmeyeceği belirlenmelidir. Şayet taşınmaz olan mal ortak ya da paydaşlar arasında eşit şekilde bölünebilecek özellikteyse, mal eşit şekilde paylaştırılarak, ortaklığın sonlandırılması talebine de dilekçe de yer verilebilir.
İzale i Şüyu Davasında Çekişme Olursa Ne Olur?
Ortaklar arasında bina, ağaç, tesis gibi bütünleyici nitelikte mülkiyetin kime ait olduğu konusunda tartışma olabilir. Bu durumda uyuşmazlığın giderilmesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Bu davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ismi verilmektedir. Bu dava açıldğı zaman davanın yargılanmasında muhdesatın aidiyetinin tespitinin davasının sonuçlanması beklenir. Çünkü taşınmazda yer alan bütünleyici parçalar üzerinde mülkiyet hakkının tespit edilmesinden sonra ortaklığın bütünleyici parçalar halinde giderilmesi gerekecektir.
Bu dava mülkiyete geçirmek isteyen mülk sahibinin hakkını güvence altına alır. Ancak bu sırada da bütün paydaşların hakkı eşit bir şekilde korunur. Mutlaka bu davaların gayrimenkul avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.
Taksim Suretiyle İzale i Şüyu Davası Nedir?
Davanın tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine dair anlaşıp dava sırasında antlaşmayı hakime bildirebilirler. Bu anlaşma doğrultusunda hakim ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Eğer taraflar malın paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmazlarsa, ortaklığın sona ermesi için satış suretiyle ya da taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan sadece bir tanesinin talepte bulunması yeterli olur. Halim öncelikle taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırır ve buna uygun hareket eder.
Paydaşlığın giderilmesi için açılan davalarda mahkemece malın aynen bölünmesi ve paylaştırılması konusunda mutlaka imar mevzuatı, pay ve paydaş sayısı, tarım arazilerinin niteliği için araştırma yapılması gerekir. Eğer aynen bölünerek paylaştırma mümkün değilse, bölünen parçaların birbirine denk olmadığı durumda, eksik değerdeki parçaya para eklenir ve bu şekilde denkleştirmenin sağlanması hedeflenir.
Eğer taşınmaz malda kat mülkiyeti kurmak mümkünse bu durumda hakim kat mülkiyeti kurulup kurulmayacağının güzelce araştırılması gerekir. Eğer kat mülkiyetinin kurulması mümkün olan bir taşınmaz söz konusu ise bu durumda taşınmaz malda için satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermek mümkün değildir.
İzale i Şüyu Davası Özellikleri Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davasının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu davalar iki taraflıdır ve taraflar için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
Davacı ile davalı benzer haklara sahiptir. Eğer davacı paydaşlığın satış yolu ile giderilmesini isterse, davalı aynen taksim için talepte bulunma hakkına sahiptir.
Davacı davasından feragat etse de davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde, mahkemece davaya devam edilmesi ve esas hakkında karar verilmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir davadır. Dava sonucunda bu nedenle ne kazanan ne de kayıp eden vardır.
Yargılama giderleri ve vekalet ücreti payları eşit oranda yükletilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale i şuyu davası açmak için paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malların ortaklarından biri ya da birkaçı başvurabilir. İzale-şuyu davasında paydaşların kendi haklarını talep etmesi için diğer paydaşlara dava açılmaktadır.
İzale-i şuyu davasında paylı olan mülkiyete konu olan taşınmaz mallar, ortaklar ya da paydaşlar arasında açık arttırma, pazarlık ya da bölüşme halinde çözümlenmektedir. Sulh mahkemelerine açılan için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
İzale-i şuyu davası nerede açılır sorusunun yanıtı ise, yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Bu dava konularında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Şayet taşınmaz mal Ankara Çankaya’da konumlanmış ise, ortaklığın giderilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi davada yetkili olacaktır. Ortaklığın giderilmesi için açılan mahkeme kapsamında harç ve giderler için davayı açan paydaş dava harcını ödemek durumundadır. Ancak dava sonuçlandığında, mahkeme giderleri ile beraber avukatlık ücretleri de paydaşlara ortak olarak bölüştürülür.
Ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şuyu davalarında kazanan ya da kaybeden taraf yoktur. Dava sonucunda paydaşlar eşit olarak kazanç sağlar. İzale-i şuyu davası nasıl açılır sorusunun en kesin yanıtı mutlaka uzman bir avukat aracılığı olmaktadır. Avukat aracılığı ile mahkeme süreci başarılı ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.
Ortaklığın giderilmesi amacı ile açılacak olan İzale-i Şuyu Davası’nın net bir süresi yoktur. Davanın sonuçlanma süresi; paydaşlarının birbirleri ile olan iletişimine, ortaklığı giderilecek olan malın türüne, davanın açılacağı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davanın açılacağı dönemdeki yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat sıkıntının çıkmadığı, ortalama bir İzale-i Şuyu Davası 6 ile 9 ay arasında sürmektedir.
İzale-i Şuyu Davası’nda Zaman Aşımı Var Mıdır?
İzale-i Şuyu Davası için zaman aşımı uygulanmaz. Kişi istediği bir dönemde bu davayı açabilir. Esas mirasçı öldükten sonra bahsi geçen malın hakları çocuklarına geçer. Dolayısı ile seneler sonra çocukları da bu davayı açabilir. Haliyle bir mal varlığı için ön görülebilen bir zaman aşımı süresi yoktur.
İzale i Şüyu Davasının İntifa Sahibi Açısından Sonuçları Nelerdir?
Paydaş, kendisine ait pay üzerine intifa hakkı kurabilir. İntifa hakkı ile malın kullanılması yetkisi elde edilmiş olur. Eğer bir paydaş kendi payı üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine 3 ay içinde paylaşma istemi söz konusu olursa, satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı söz konusu olur ve buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.
Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunmak mümkün değildir. Uygun olmayan zamanın dürüstlük kuralı uyarınca belirlenmesi gerekir. Her paydaşın çıkarına göre mahkeme tarafından belirleme yapılır. Eğer aile konutu şerhi bir taşınmaz için söz konusu ise, bu şerhin terkin edilmedikçe, ortaklığın giderilmesini istemek mümkün değildir.
Yargıtay bir kararında kira sözleşmesinin bulunmasını, ortaklığın giderilmesi davasına engel görmemiş olabilir. Bu durum uygun olmayan zaman olarak değerlendirmeye neden olabilir.
İzale i Şüyu Davasında Paylaşma Biçimleri Neye Göre Belirlenir?
Paylaşmayı isteme hakkı ve paylaşma biçimleri Medeni Kanun madde 701 gereği paylı mülkiyet hükümlerine göre belirlenir. Davacı bir paydaş, ortak olabileceği gibi bir iki paydaşla ortak birlikte ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.
Davalı ise bir tek kendisi dışındaki diğer bütün paydaşları hasım göstererek dava açar. Eğer dava birden fazla paydaş ve ortak tarafından birlikte açılmışsa bu paydaşlar kendileri dışında bütün paydaşları ve ortakları davada hasım olarak göstermelidir. Eğer paydaşlardan ve ortaklardan biri ölmüşse bu durumda mirasçılık belgesi alınması ve davaya katılım sağlanmalıdır.
Mirasçılar da miras bırakandan geriye kalan mal ve gayrimenkül üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını bütün diğer mirasçılara karşı açar. Diğer mirasçıların daveti sağlanmadan davaya devam edilmesi mümkün değildir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanı izale i şüyu davalarıdır. Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Ortaklığın Giderilmesi Satış Nasıl Yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış işlemi keşif aşamasından sonra yapılır. Ortalığın giderilmesi davasında satış söz konusu ise, ön işlem keşiftir. Keşifte, tapu kaydına ve taşınmazın çapa olup olmadığına bakılır.
Taşınmaz malın pay miktarına, paydaşların pay yüzdesine ve sayısına, her paydaşın satıştan alacağı yüzdelik dilime bakılır. Bilirkişi tarafından yapılacak bu inceleme göz önüne alınarak mahkemece satış gerçekleştirilir. Bunun için ortaklığın giderilmesi davasında satış talebi dilekçesi sunulması gereklidir.
Mahkemenin İzaleyi Şuyu Davasında Alabileceği Satış Kararları
Mahkeme, bilirkişi raporu ışığında 3 tür karar verebilmektedir:
Paylı mülkiyet konu ise, satış bedeli, paydaşların tapudaki payları oranında paylaştırılır.
Hem paylı, hem de elbirliği hükümleri uygulanacaksa satış sonucu elde edilen para, tapudaki ve mirasçılık belgesindeki hükümler doğrultusunda dağıtılır.
Mahkeme, bu 3 karardan birini vermek zorundadır. Davada, davayı açan taraf olsun olmasın herkese eşit davranılır. Davayı açanın herhangi bir şekilde üstünlüğü yoktur. İzaleyi şuyu satış sonrası para paylaşımı bu şekilde yapılmaktadır.
35
50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021. Ortaklığın giderilmesi davası izale i şüyu olarak da biliniyor. Paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi için düzenlenen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası, menkul ya da gayrimenkule ortak olan bütün paydaşlara karşı açılmaktadır. Herhangi bir paydaşın bu davayı açması mümkündür.
Paydaşlar dilerseler kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yapabilir ve ortaklığa son vermeyi tercih edebilirler. Eğer anlaşma yolu ile ortaklığın sonlandırılması mümkün olmazsa bu durumda paydaşlardan biri diğer paydaşların aleyhine izale i şüyu davası açılabilir.
Bütün paydaşlar mutlaka ortaklığın giderilmesi davasında yer almalıdır. Eğer paydaşlardan bir tanesi ölürse mirasçılık belgesinde ismi geçen tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi gerekecektir. Eğer bütün ortaklar davaya dahil edilmezse, bu durumda davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Hangi Kanunda Yer Alır?
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Ortakların zarara uğramaması esas alınmıştır. Kanunen bütün paydaşların davadan feragat edebilme hakkı davanın süregelen bütün aşamalarında bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. Maddesinin Özellikleri Nelerdir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesi; basit yargılama usulünün uygulandığı davalardır ve bu davaların bazı özellikleri şunlardır:
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davalardır.
Hakimin takdirine göre doğrudan dosya üzerinden karar verilebilindiği davalardır.
Geçici hukuki koruma taleplerini kapsar.
Nafaka, velayet ve vesayet davalarını kapsar.
Hizmet ilişkisinden doğan davaları kapsar.
Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması ve konkordato süreci ile ilgili davaları kapsar.
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumlarda yazılı olmayan yargılama usullerinin kullanılabileceği davalardır.
İzale i Şüyu Davasını Hangi Mahkemede Açabilirim?
Ortaklığın giderilmesi davasını, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurarak açabilirsiniz. Görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Taşınmaz malın Bakırköy’de bulunması halinde, kişilerin dava açması için yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
İzale i Şüyu Davasının Giderleri Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası için harç ödemesi gerekecektir. Davayı açan paydaş dava harını ve mahkeme giderlerini en başından ödemesi gerekecektir. Ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yüklenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında kazanan ya da kayıp eden olmayacaktır. Davanın tarafı olan herkes aynı şekilde davadan etkilenecektir.
Satış Suretiyle İzale i Şüyu Nedir?
Taşınmanızın aynen taksimi mümkün olmadığı durumda ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilebilir. Taşınmaz malın satışı için mahkeme vasıtası değil icra dairesinin marifeti gerekecektir.
Satışlar açık artırma yöntemi ile yapılır. Bütün paydaşlar bir araya gelir ve oy birliği olması halinde satış yalnızca ortaklar arasında gerçekleşir. Eğer paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vb. varsa, bunların mutlaka arzla birlikte satışı gerekir. Yüzdelik anlamda ne kadarının arza isabet ettiği belirlenir.
Kimler İzale i Şüyu Davası Açabilir?
Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Paydaşlardan her birinin malın paylaşılmasını isteyebilir. Paydaşlığın giderilmesi davasını açabilecek kişilerin mutlaka malın paydaşı olması gerekir. Her bir paydaş ayrı ayrı dava açabilir.
Davanın davalısı ise diğer paydaşlar olacaktır. Davalı durumunda olan paydaşlar da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu Davası Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
İzale-i şuyu dava aşamaları için ilk olarak tapu kaydı, tapu bilgileri, malik bilgileri ve paylı mülkiyete konu olmuş paydaşların isim ve sayılarının bildirilmesi gerekmektedir. Dava açılabilmesi için taşınmaz olan malın, paydaş ya da ortaklar arasında eşit olarak bölünmesinin mümkün olup olmadığının saptanması gerekmektedir.
Bu durumların davacı tarafından detaylı olarak dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Şayet mal bölünemeyecek durumda ise, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın satılarak nakde çevrilip çevrilmeyeceği belirlenmelidir. Şayet taşınmaz olan mal ortak ya da paydaşlar arasında eşit şekilde bölünebilecek özellikteyse, mal eşit şekilde paylaştırılarak, ortaklığın sonlandırılması talebine de dilekçe de yer verilebilir.
İzale i Şüyu Davasında Çekişme Olursa Ne Olur?
Ortaklar arasında bina, ağaç, tesis gibi bütünleyici nitelikte mülkiyetin kime ait olduğu konusunda tartışma olabilir. Bu durumda uyuşmazlığın giderilmesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Bu davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ismi verilmektedir. Bu dava açıldğı zaman davanın yargılanmasında muhdesatın aidiyetinin tespitinin davasının sonuçlanması beklenir. Çünkü taşınmazda yer alan bütünleyici parçalar üzerinde mülkiyet hakkının tespit edilmesinden sonra ortaklığın bütünleyici parçalar halinde giderilmesi gerekecektir.
Bu dava mülkiyete geçirmek isteyen mülk sahibinin hakkını güvence altına alır. Ancak bu sırada da bütün paydaşların hakkı eşit bir şekilde korunur. Mutlaka bu davaların gayrimenkul avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.
Taksim Suretiyle İzale i Şüyu Davası Nedir?
Davanın tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine dair anlaşıp dava sırasında antlaşmayı hakime bildirebilirler. Bu anlaşma doğrultusunda hakim ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Eğer taraflar malın paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmazlarsa, ortaklığın sona ermesi için satış suretiyle ya da taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan sadece bir tanesinin talepte bulunması yeterli olur. Halim öncelikle taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırır ve buna uygun hareket eder.
Paydaşlığın giderilmesi için açılan davalarda mahkemece malın aynen bölünmesi ve paylaştırılması konusunda mutlaka imar mevzuatı, pay ve paydaş sayısı, tarım arazilerinin niteliği için araştırma yapılması gerekir. Eğer aynen bölünerek paylaştırma mümkün değilse, bölünen parçaların birbirine denk olmadığı durumda, eksik değerdeki parçaya para eklenir ve bu şekilde denkleştirmenin sağlanması hedeflenir.
Eğer taşınmaz malda kat mülkiyeti kurmak mümkünse bu durumda hakim kat mülkiyeti kurulup kurulmayacağının güzelce araştırılması gerekir. Eğer kat mülkiyetinin kurulması mümkün olan bir taşınmaz söz konusu ise bu durumda taşınmaz malda için satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermek mümkün değildir.
İzale i Şüyu Davası Özellikleri Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davasının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu davalar iki taraflıdır ve taraflar için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
Davacı ile davalı benzer haklara sahiptir. Eğer davacı paydaşlığın satış yolu ile giderilmesini isterse, davalı aynen taksim için talepte bulunma hakkına sahiptir.
Davacı davasından feragat etse de davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde, mahkemece davaya devam edilmesi ve esas hakkında karar verilmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir davadır. Dava sonucunda bu nedenle ne kazanan ne de kayıp eden vardır.
Yargılama giderleri ve vekalet ücreti payları eşit oranda yükletilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale i şuyu davası açmak için paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malların ortaklarından biri ya da birkaçı başvurabilir. İzale-şuyu davasında paydaşların kendi haklarını talep etmesi için diğer paydaşlara dava açılmaktadır.
İzale-i şuyu davasında paylı olan mülkiyete konu olan taşınmaz mallar, ortaklar ya da paydaşlar arasında açık arttırma, pazarlık ya da bölüşme halinde çözümlenmektedir. Sulh mahkemelerine açılan için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
İzale-i şuyu davası nerede açılır sorusunun yanıtı ise, yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Bu dava konularında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Şayet taşınmaz mal Ankara Çankaya’da konumlanmış ise, ortaklığın giderilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi davada yetkili olacaktır. Ortaklığın giderilmesi için açılan mahkeme kapsamında harç ve giderler için davayı açan paydaş dava harcını ödemek durumundadır. Ancak dava sonuçlandığında, mahkeme giderleri ile beraber avukatlık ücretleri de paydaşlara ortak olarak bölüştürülür.
Ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şuyu davalarında kazanan ya da kaybeden taraf yoktur. Dava sonucunda paydaşlar eşit olarak kazanç sağlar. İzale-i şuyu davası nasıl açılır sorusunun en kesin yanıtı mutlaka uzman bir avukat aracılığı olmaktadır. Avukat aracılığı ile mahkeme süreci başarılı ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.
Ortaklığın giderilmesi amacı ile açılacak olan İzale-i Şuyu Davası’nın net bir süresi yoktur. Davanın sonuçlanma süresi; paydaşlarının birbirleri ile olan iletişimine, ortaklığı giderilecek olan malın türüne, davanın açılacağı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davanın açılacağı dönemdeki yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat sıkıntının çıkmadığı, ortalama bir İzale-i Şuyu Davası 6 ile 9 ay arasında sürmektedir.
İzale-i Şuyu Davası’nda Zaman Aşımı Var Mıdır?
İzale-i Şuyu Davası için zaman aşımı uygulanmaz. Kişi istediği bir dönemde bu davayı açabilir. Esas mirasçı öldükten sonra bahsi geçen malın hakları çocuklarına geçer. Dolayısı ile seneler sonra çocukları da bu davayı açabilir. Haliyle bir mal varlığı için ön görülebilen bir zaman aşımı süresi yoktur.
İzale i Şüyu Davasının İntifa Sahibi Açısından Sonuçları Nelerdir?
Paydaş, kendisine ait pay üzerine intifa hakkı kurabilir. İntifa hakkı ile malın kullanılması yetkisi elde edilmiş olur. Eğer bir paydaş kendi payı üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine 3 ay içinde paylaşma istemi söz konusu olursa, satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı söz konusu olur ve buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.
Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunmak mümkün değildir. Uygun olmayan zamanın dürüstlük kuralı uyarınca belirlenmesi gerekir. Her paydaşın çıkarına göre mahkeme tarafından belirleme yapılır. Eğer aile konutu şerhi bir taşınmaz için söz konusu ise, bu şerhin terkin edilmedikçe, ortaklığın giderilmesini istemek mümkün değildir.
Yargıtay bir kararında kira sözleşmesinin bulunmasını, ortaklığın giderilmesi davasına engel görmemiş olabilir. Bu durum uygun olmayan zaman olarak değerlendirmeye neden olabilir.
İzale i Şüyu Davasında Paylaşma Biçimleri Neye Göre Belirlenir?
Paylaşmayı isteme hakkı ve paylaşma biçimleri Medeni Kanun madde 701 gereği paylı mülkiyet hükümlerine göre belirlenir. Davacı bir paydaş, ortak olabileceği gibi bir iki paydaşla ortak birlikte ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.
Davalı ise bir tek kendisi dışındaki diğer bütün paydaşları hasım göstererek dava açar. Eğer dava birden fazla paydaş ve ortak tarafından birlikte açılmışsa bu paydaşlar kendileri dışında bütün paydaşları ve ortakları davada hasım olarak göstermelidir. Eğer paydaşlardan ve ortaklardan biri ölmüşse bu durumda mirasçılık belgesi alınması ve davaya katılım sağlanmalıdır.
Mirasçılar da miras bırakandan geriye kalan mal ve gayrimenkül üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını bütün diğer mirasçılara karşı açar. Diğer mirasçıların daveti sağlanmadan davaya devam edilmesi mümkün değildir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanı izale i şüyu davalarıdır. Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Ortaklığın Giderilmesi Satış Nasıl Yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış işlemi keşif aşamasından sonra yapılır. Ortalığın giderilmesi davasında satış söz konusu ise, ön işlem keşiftir. Keşifte, tapu kaydına ve taşınmazın çapa olup olmadığına bakılır.
Taşınmaz malın pay miktarına, paydaşların pay yüzdesine ve sayısına, her paydaşın satıştan alacağı yüzdelik dilime bakılır. Bilirkişi tarafından yapılacak bu inceleme göz önüne alınarak mahkemece satış gerçekleştirilir. Bunun için ortaklığın giderilmesi davasında satış talebi dilekçesi sunulması gereklidir.
Mahkemenin İzaleyi Şuyu Davasında Alabileceği Satış Kararları
Mahkeme, bilirkişi raporu ışığında 3 tür karar verebilmektedir:
Paylı mülkiyet konu ise, satış bedeli, paydaşların tapudaki payları oranında paylaştırılır.
Hem paylı, hem de elbirliği hükümleri uygulanacaksa satış sonucu elde edilen para, tapudaki ve mirasçılık belgesindeki hükümler doğrultusunda dağıtılır.
Mahkeme, bu 3 karardan birini vermek zorundadır. Davada, davayı açan taraf olsun olmasın herkese eşit davranılır. Davayı açanın herhangi bir şekilde üstünlüğü yoktur. İzaleyi şuyu satış sonrası para paylaşımı bu şekilde yapılmaktadır.
45
50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021. Ortaklığın giderilmesi davası izale i şüyu olarak da biliniyor. Paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi için düzenlenen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası, menkul ya da gayrimenkule ortak olan bütün paydaşlara karşı açılmaktadır. Herhangi bir paydaşın bu davayı açması mümkündür.
Paydaşlar dilerseler kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yapabilir ve ortaklığa son vermeyi tercih edebilirler. Eğer anlaşma yolu ile ortaklığın sonlandırılması mümkün olmazsa bu durumda paydaşlardan biri diğer paydaşların aleyhine izale i şüyu davası açılabilir.
Bütün paydaşlar mutlaka ortaklığın giderilmesi davasında yer almalıdır. Eğer paydaşlardan bir tanesi ölürse mirasçılık belgesinde ismi geçen tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi gerekecektir. Eğer bütün ortaklar davaya dahil edilmezse, bu durumda davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Hangi Kanunda Yer Alır?
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Ortakların zarara uğramaması esas alınmıştır. Kanunen bütün paydaşların davadan feragat edebilme hakkı davanın süregelen bütün aşamalarında bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. Maddesinin Özellikleri Nelerdir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesi; basit yargılama usulünün uygulandığı davalardır ve bu davaların bazı özellikleri şunlardır:
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davalardır.
Hakimin takdirine göre doğrudan dosya üzerinden karar verilebilindiği davalardır.
Geçici hukuki koruma taleplerini kapsar.
Nafaka, velayet ve vesayet davalarını kapsar.
Hizmet ilişkisinden doğan davaları kapsar.
Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması ve konkordato süreci ile ilgili davaları kapsar.
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumlarda yazılı olmayan yargılama usullerinin kullanılabileceği davalardır.
İzale i Şüyu Davasını Hangi Mahkemede Açabilirim?
Ortaklığın giderilmesi davasını, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurarak açabilirsiniz. Görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Taşınmaz malın Bakırköy’de bulunması halinde, kişilerin dava açması için yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
İzale i Şüyu Davasının Giderleri Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası için harç ödemesi gerekecektir. Davayı açan paydaş dava harını ve mahkeme giderlerini en başından ödemesi gerekecektir. Ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yüklenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında kazanan ya da kayıp eden olmayacaktır. Davanın tarafı olan herkes aynı şekilde davadan etkilenecektir.
Satış Suretiyle İzale i Şüyu Nedir?
Taşınmanızın aynen taksimi mümkün olmadığı durumda ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilebilir. Taşınmaz malın satışı için mahkeme vasıtası değil icra dairesinin marifeti gerekecektir.
Satışlar açık artırma yöntemi ile yapılır. Bütün paydaşlar bir araya gelir ve oy birliği olması halinde satış yalnızca ortaklar arasında gerçekleşir. Eğer paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vb. varsa, bunların mutlaka arzla birlikte satışı gerekir. Yüzdelik anlamda ne kadarının arza isabet ettiği belirlenir.
Kimler İzale i Şüyu Davası Açabilir?
Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Paydaşlardan her birinin malın paylaşılmasını isteyebilir. Paydaşlığın giderilmesi davasını açabilecek kişilerin mutlaka malın paydaşı olması gerekir. Her bir paydaş ayrı ayrı dava açabilir.
Davanın davalısı ise diğer paydaşlar olacaktır. Davalı durumunda olan paydaşlar da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu Davası Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
İzale-i şuyu dava aşamaları için ilk olarak tapu kaydı, tapu bilgileri, malik bilgileri ve paylı mülkiyete konu olmuş paydaşların isim ve sayılarının bildirilmesi gerekmektedir. Dava açılabilmesi için taşınmaz olan malın, paydaş ya da ortaklar arasında eşit olarak bölünmesinin mümkün olup olmadığının saptanması gerekmektedir.
Bu durumların davacı tarafından detaylı olarak dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Şayet mal bölünemeyecek durumda ise, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın satılarak nakde çevrilip çevrilmeyeceği belirlenmelidir. Şayet taşınmaz olan mal ortak ya da paydaşlar arasında eşit şekilde bölünebilecek özellikteyse, mal eşit şekilde paylaştırılarak, ortaklığın sonlandırılması talebine de dilekçe de yer verilebilir.
İzale i Şüyu Davasında Çekişme Olursa Ne Olur?
Ortaklar arasında bina, ağaç, tesis gibi bütünleyici nitelikte mülkiyetin kime ait olduğu konusunda tartışma olabilir. Bu durumda uyuşmazlığın giderilmesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Bu davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ismi verilmektedir. Bu dava açıldğı zaman davanın yargılanmasında muhdesatın aidiyetinin tespitinin davasının sonuçlanması beklenir. Çünkü taşınmazda yer alan bütünleyici parçalar üzerinde mülkiyet hakkının tespit edilmesinden sonra ortaklığın bütünleyici parçalar halinde giderilmesi gerekecektir.
Bu dava mülkiyete geçirmek isteyen mülk sahibinin hakkını güvence altına alır. Ancak bu sırada da bütün paydaşların hakkı eşit bir şekilde korunur. Mutlaka bu davaların gayrimenkul avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.
Taksim Suretiyle İzale i Şüyu Davası Nedir?
Davanın tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine dair anlaşıp dava sırasında antlaşmayı hakime bildirebilirler. Bu anlaşma doğrultusunda hakim ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Eğer taraflar malın paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmazlarsa, ortaklığın sona ermesi için satış suretiyle ya da taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan sadece bir tanesinin talepte bulunması yeterli olur. Halim öncelikle taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırır ve buna uygun hareket eder.
Paydaşlığın giderilmesi için açılan davalarda mahkemece malın aynen bölünmesi ve paylaştırılması konusunda mutlaka imar mevzuatı, pay ve paydaş sayısı, tarım arazilerinin niteliği için araştırma yapılması gerekir. Eğer aynen bölünerek paylaştırma mümkün değilse, bölünen parçaların birbirine denk olmadığı durumda, eksik değerdeki parçaya para eklenir ve bu şekilde denkleştirmenin sağlanması hedeflenir.
Eğer taşınmaz malda kat mülkiyeti kurmak mümkünse bu durumda hakim kat mülkiyeti kurulup kurulmayacağının güzelce araştırılması gerekir. Eğer kat mülkiyetinin kurulması mümkün olan bir taşınmaz söz konusu ise bu durumda taşınmaz malda için satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermek mümkün değildir.
İzale i Şüyu Davası Özellikleri Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davasının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu davalar iki taraflıdır ve taraflar için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
Davacı ile davalı benzer haklara sahiptir. Eğer davacı paydaşlığın satış yolu ile giderilmesini isterse, davalı aynen taksim için talepte bulunma hakkına sahiptir.
Davacı davasından feragat etse de davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde, mahkemece davaya devam edilmesi ve esas hakkında karar verilmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir davadır. Dava sonucunda bu nedenle ne kazanan ne de kayıp eden vardır.
Yargılama giderleri ve vekalet ücreti payları eşit oranda yükletilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale i şuyu davası açmak için paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malların ortaklarından biri ya da birkaçı başvurabilir. İzale-şuyu davasında paydaşların kendi haklarını talep etmesi için diğer paydaşlara dava açılmaktadır.
İzale-i şuyu davasında paylı olan mülkiyete konu olan taşınmaz mallar, ortaklar ya da paydaşlar arasında açık arttırma, pazarlık ya da bölüşme halinde çözümlenmektedir. Sulh mahkemelerine açılan için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
İzale-i şuyu davası nerede açılır sorusunun yanıtı ise, yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Bu dava konularında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Şayet taşınmaz mal Ankara Çankaya’da konumlanmış ise, ortaklığın giderilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi davada yetkili olacaktır. Ortaklığın giderilmesi için açılan mahkeme kapsamında harç ve giderler için davayı açan paydaş dava harcını ödemek durumundadır. Ancak dava sonuçlandığında, mahkeme giderleri ile beraber avukatlık ücretleri de paydaşlara ortak olarak bölüştürülür.
Ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şuyu davalarında kazanan ya da kaybeden taraf yoktur. Dava sonucunda paydaşlar eşit olarak kazanç sağlar. İzale-i şuyu davası nasıl açılır sorusunun en kesin yanıtı mutlaka uzman bir avukat aracılığı olmaktadır. Avukat aracılığı ile mahkeme süreci başarılı ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.
Ortaklığın giderilmesi amacı ile açılacak olan İzale-i Şuyu Davası’nın net bir süresi yoktur. Davanın sonuçlanma süresi; paydaşlarının birbirleri ile olan iletişimine, ortaklığı giderilecek olan malın türüne, davanın açılacağı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davanın açılacağı dönemdeki yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat sıkıntının çıkmadığı, ortalama bir İzale-i Şuyu Davası 6 ile 9 ay arasında sürmektedir.
İzale-i Şuyu Davası’nda Zaman Aşımı Var Mıdır?
İzale-i Şuyu Davası için zaman aşımı uygulanmaz. Kişi istediği bir dönemde bu davayı açabilir. Esas mirasçı öldükten sonra bahsi geçen malın hakları çocuklarına geçer. Dolayısı ile seneler sonra çocukları da bu davayı açabilir. Haliyle bir mal varlığı için ön görülebilen bir zaman aşımı süresi yoktur.
İzale i Şüyu Davasının İntifa Sahibi Açısından Sonuçları Nelerdir?
Paydaş, kendisine ait pay üzerine intifa hakkı kurabilir. İntifa hakkı ile malın kullanılması yetkisi elde edilmiş olur. Eğer bir paydaş kendi payı üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine 3 ay içinde paylaşma istemi söz konusu olursa, satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı söz konusu olur ve buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.
Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunmak mümkün değildir. Uygun olmayan zamanın dürüstlük kuralı uyarınca belirlenmesi gerekir. Her paydaşın çıkarına göre mahkeme tarafından belirleme yapılır. Eğer aile konutu şerhi bir taşınmaz için söz konusu ise, bu şerhin terkin edilmedikçe, ortaklığın giderilmesini istemek mümkün değildir.
Yargıtay bir kararında kira sözleşmesinin bulunmasını, ortaklığın giderilmesi davasına engel görmemiş olabilir. Bu durum uygun olmayan zaman olarak değerlendirmeye neden olabilir.
İzale i Şüyu Davasında Paylaşma Biçimleri Neye Göre Belirlenir?
Paylaşmayı isteme hakkı ve paylaşma biçimleri Medeni Kanun madde 701 gereği paylı mülkiyet hükümlerine göre belirlenir. Davacı bir paydaş, ortak olabileceği gibi bir iki paydaşla ortak birlikte ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.
Davalı ise bir tek kendisi dışındaki diğer bütün paydaşları hasım göstererek dava açar. Eğer dava birden fazla paydaş ve ortak tarafından birlikte açılmışsa bu paydaşlar kendileri dışında bütün paydaşları ve ortakları davada hasım olarak göstermelidir. Eğer paydaşlardan ve ortaklardan biri ölmüşse bu durumda mirasçılık belgesi alınması ve davaya katılım sağlanmalıdır.
Mirasçılar da miras bırakandan geriye kalan mal ve gayrimenkül üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını bütün diğer mirasçılara karşı açar. Diğer mirasçıların daveti sağlanmadan davaya devam edilmesi mümkün değildir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanı izale i şüyu davalarıdır. Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Ortaklığın Giderilmesi Satış Nasıl Yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış işlemi keşif aşamasından sonra yapılır. Ortalığın giderilmesi davasında satış söz konusu ise, ön işlem keşiftir. Keşifte, tapu kaydına ve taşınmazın çapa olup olmadığına bakılır.
Taşınmaz malın pay miktarına, paydaşların pay yüzdesine ve sayısına, her paydaşın satıştan alacağı yüzdelik dilime bakılır. Bilirkişi tarafından yapılacak bu inceleme göz önüne alınarak mahkemece satış gerçekleştirilir. Bunun için ortaklığın giderilmesi davasında satış talebi dilekçesi sunulması gereklidir.
Mahkemenin İzaleyi Şuyu Davasında Alabileceği Satış Kararları
Mahkeme, bilirkişi raporu ışığında 3 tür karar verebilmektedir:
Paylı mülkiyet konu ise, satış bedeli, paydaşların tapudaki payları oranında paylaştırılır.
Hem paylı, hem de elbirliği hükümleri uygulanacaksa satış sonucu elde edilen para, tapudaki ve mirasçılık belgesindeki hükümler doğrultusunda dağıtılır.
Mahkeme, bu 3 karardan birini vermek zorundadır. Davada, davayı açan taraf olsun olmasın herkese eşit davranılır. Davayı açanın herhangi bir şekilde üstünlüğü yoktur. İzaleyi şuyu satış sonrası para paylaşımı bu şekilde yapılmaktadır.
55
50 Soruda İzale i Suyu Davası! Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır 2021. Ortaklığın giderilmesi davası izale i şüyu olarak da biliniyor. Paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu taşınır ya da taşınmaz malda ortaklar arasında paydaşlığa son verilmesi için düzenlenen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası, menkul ya da gayrimenkule ortak olan bütün paydaşlara karşı açılmaktadır. Herhangi bir paydaşın bu davayı açması mümkündür.
Paydaşlar dilerseler kendi aralarında malı nasıl pay edeceklerine dair bir anlaşma yapabilir ve ortaklığa son vermeyi tercih edebilirler. Eğer anlaşma yolu ile ortaklığın sonlandırılması mümkün olmazsa bu durumda paydaşlardan biri diğer paydaşların aleyhine izale i şüyu davası açılabilir.
Bütün paydaşlar mutlaka ortaklığın giderilmesi davasında yer almalıdır. Eğer paydaşlardan bir tanesi ölürse mirasçılık belgesinde ismi geçen tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi gerekecektir. Eğer bütün ortaklar davaya dahil edilmezse, bu durumda davanın sonuçlanması mümkün olmayacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi Hangi Kanunda Yer Alır?
Ortaklığın giderilmesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesinin d bendinde bahsedilen esaslara göre yapılır. İzale-i Şuyu davası ile ortaklık giderilir ve bu davadaki yargılama; basit yargılama usulü adını alır. Fakat yargılama sürecinin gerçeklemeyeceği bazı durumlar vardır. Bu durumlar Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Ortakların zarara uğramaması esas alınmıştır. Kanunen bütün paydaşların davadan feragat edebilme hakkı davanın süregelen bütün aşamalarında bulunmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. Maddesinin Özellikleri Nelerdir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 316. maddesi; basit yargılama usulünün uygulandığı davalardır ve bu davaların bazı özellikleri şunlardır:
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin baktığı davalardır.
Hakimin takdirine göre doğrudan dosya üzerinden karar verilebilindiği davalardır.
Geçici hukuki koruma taleplerini kapsar.
Nafaka, velayet ve vesayet davalarını kapsar.
Hizmet ilişkisinden doğan davaları kapsar.
Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması ve konkordato süreci ile ilgili davaları kapsar.
Diğer kanunlarda yer alan bazı durumlarda yazılı olmayan yargılama usullerinin kullanılabileceği davalardır.
İzale i Şüyu Davasını Hangi Mahkemede Açabilirim?
Ortaklığın giderilmesi davasını, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine başvurarak açabilirsiniz. Görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Taşınmaz malın Bakırköy’de bulunması halinde, kişilerin dava açması için yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
İzale i Şüyu Davasının Giderleri Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası için harç ödemesi gerekecektir. Davayı açan paydaş dava harını ve mahkeme giderlerini en başından ödemesi gerekecektir. Ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yüklenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında kazanan ya da kayıp eden olmayacaktır. Davanın tarafı olan herkes aynı şekilde davadan etkilenecektir.
Satış Suretiyle İzale i Şüyu Nedir?
Taşınmanızın aynen taksimi mümkün olmadığı durumda ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilebilir. Taşınmaz malın satışı için mahkeme vasıtası değil icra dairesinin marifeti gerekecektir.
Satışlar açık artırma yöntemi ile yapılır. Bütün paydaşlar bir araya gelir ve oy birliği olması halinde satış yalnızca ortaklar arasında gerçekleşir. Eğer paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vb. varsa, bunların mutlaka arzla birlikte satışı gerekir. Yüzdelik anlamda ne kadarının arza isabet ettiği belirlenir.
Kimler İzale i Şüyu Davası Açabilir?
Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara aittir. Paydaşlardan her birinin malın paylaşılmasını isteyebilir. Paydaşlığın giderilmesi davasını açabilecek kişilerin mutlaka malın paydaşı olması gerekir. Her bir paydaş ayrı ayrı dava açabilir.
Davanın davalısı ise diğer paydaşlar olacaktır. Davalı durumunda olan paydaşlar da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabilirler.
İzale-i Şuyu Davası Açmak için Gereken Belgeler Nelerdir?
İzale-i şuyu dava aşamaları için ilk olarak tapu kaydı, tapu bilgileri, malik bilgileri ve paylı mülkiyete konu olmuş paydaşların isim ve sayılarının bildirilmesi gerekmektedir. Dava açılabilmesi için taşınmaz olan malın, paydaş ya da ortaklar arasında eşit olarak bölünmesinin mümkün olup olmadığının saptanması gerekmektedir.
Bu durumların davacı tarafından detaylı olarak dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Şayet mal bölünemeyecek durumda ise, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın satılarak nakde çevrilip çevrilmeyeceği belirlenmelidir. Şayet taşınmaz olan mal ortak ya da paydaşlar arasında eşit şekilde bölünebilecek özellikteyse, mal eşit şekilde paylaştırılarak, ortaklığın sonlandırılması talebine de dilekçe de yer verilebilir.
İzale i Şüyu Davasında Çekişme Olursa Ne Olur?
Ortaklar arasında bina, ağaç, tesis gibi bütünleyici nitelikte mülkiyetin kime ait olduğu konusunda tartışma olabilir. Bu durumda uyuşmazlığın giderilmesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Bu davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası ismi verilmektedir. Bu dava açıldğı zaman davanın yargılanmasında muhdesatın aidiyetinin tespitinin davasının sonuçlanması beklenir. Çünkü taşınmazda yer alan bütünleyici parçalar üzerinde mülkiyet hakkının tespit edilmesinden sonra ortaklığın bütünleyici parçalar halinde giderilmesi gerekecektir.
Bu dava mülkiyete geçirmek isteyen mülk sahibinin hakkını güvence altına alır. Ancak bu sırada da bütün paydaşların hakkı eşit bir şekilde korunur. Mutlaka bu davaların gayrimenkul avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.
Taksim Suretiyle İzale i Şüyu Davası Nedir?
Davanın tarafları malı nasıl bölüştüreceklerine dair anlaşıp dava sırasında antlaşmayı hakime bildirebilirler. Bu anlaşma doğrultusunda hakim ortaklığın giderilmesine karar verebilir. Eğer taraflar malın paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşmazlarsa, ortaklığın sona ermesi için satış suretiyle ya da taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan sadece bir tanesinin talepte bulunması yeterli olur. Halim öncelikle taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırır ve buna uygun hareket eder.
Paydaşlığın giderilmesi için açılan davalarda mahkemece malın aynen bölünmesi ve paylaştırılması konusunda mutlaka imar mevzuatı, pay ve paydaş sayısı, tarım arazilerinin niteliği için araştırma yapılması gerekir. Eğer aynen bölünerek paylaştırma mümkün değilse, bölünen parçaların birbirine denk olmadığı durumda, eksik değerdeki parçaya para eklenir ve bu şekilde denkleştirmenin sağlanması hedeflenir.
Eğer taşınmaz malda kat mülkiyeti kurmak mümkünse bu durumda hakim kat mülkiyeti kurulup kurulmayacağının güzelce araştırılması gerekir. Eğer kat mülkiyetinin kurulması mümkün olan bir taşınmaz söz konusu ise bu durumda taşınmaz malda için satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermek mümkün değildir.
İzale i Şüyu Davası Özellikleri Nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davasının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu davalar iki taraflıdır ve taraflar için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
Davacı ile davalı benzer haklara sahiptir. Eğer davacı paydaşlığın satış yolu ile giderilmesini isterse, davalı aynen taksim için talepte bulunma hakkına sahiptir.
Davacı davasından feragat etse de davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde, mahkemece davaya devam edilmesi ve esas hakkında karar verilmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir davadır. Dava sonucunda bu nedenle ne kazanan ne de kayıp eden vardır.
Yargılama giderleri ve vekalet ücreti payları eşit oranda yükletilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nasıl Açılır?
İzale i şuyu davası açmak için paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malların ortaklarından biri ya da birkaçı başvurabilir. İzale-şuyu davasında paydaşların kendi haklarını talep etmesi için diğer paydaşlara dava açılmaktadır.
İzale-i şuyu davasında paylı olan mülkiyete konu olan taşınmaz mallar, ortaklar ya da paydaşlar arasında açık arttırma, pazarlık ya da bölüşme halinde çözümlenmektedir. Sulh mahkemelerine açılan için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
İzale-i şuyu davası nerede açılır sorusunun yanıtı ise, yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi olmaktadır. Bu dava konularında görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Şayet taşınmaz mal Ankara Çankaya’da konumlanmış ise, ortaklığın giderilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi davada yetkili olacaktır. Ortaklığın giderilmesi için açılan mahkeme kapsamında harç ve giderler için davayı açan paydaş dava harcını ödemek durumundadır. Ancak dava sonuçlandığında, mahkeme giderleri ile beraber avukatlık ücretleri de paydaşlara ortak olarak bölüştürülür.
Ortaklığın giderilmesi ya da izale-i şuyu davalarında kazanan ya da kaybeden taraf yoktur. Dava sonucunda paydaşlar eşit olarak kazanç sağlar. İzale-i şuyu davası nasıl açılır sorusunun en kesin yanıtı mutlaka uzman bir avukat aracılığı olmaktadır. Avukat aracılığı ile mahkeme süreci başarılı ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.
Ortaklığın giderilmesi amacı ile açılacak olan İzale-i Şuyu Davası’nın net bir süresi yoktur. Davanın sonuçlanma süresi; paydaşlarının birbirleri ile olan iletişimine, ortaklığı giderilecek olan malın türüne, davanın açılacağı Sulh Hukuk Mahkemesi’nin davanın açılacağı dönemdeki yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Fakat sıkıntının çıkmadığı, ortalama bir İzale-i Şuyu Davası 6 ile 9 ay arasında sürmektedir.
İzale-i Şuyu Davası’nda Zaman Aşımı Var Mıdır?
İzale-i Şuyu Davası için zaman aşımı uygulanmaz. Kişi istediği bir dönemde bu davayı açabilir. Esas mirasçı öldükten sonra bahsi geçen malın hakları çocuklarına geçer. Dolayısı ile seneler sonra çocukları da bu davayı açabilir. Haliyle bir mal varlığı için ön görülebilen bir zaman aşımı süresi yoktur.
İzale i Şüyu Davasının İntifa Sahibi Açısından Sonuçları Nelerdir?
Paydaş, kendisine ait pay üzerine intifa hakkı kurabilir. İntifa hakkı ile malın kullanılması yetkisi elde edilmiş olur. Eğer bir paydaş kendi payı üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine 3 ay içinde paylaşma istemi söz konusu olursa, satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı söz konusu olur ve buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.
Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunmak mümkün değildir. Uygun olmayan zamanın dürüstlük kuralı uyarınca belirlenmesi gerekir. Her paydaşın çıkarına göre mahkeme tarafından belirleme yapılır. Eğer aile konutu şerhi bir taşınmaz için söz konusu ise, bu şerhin terkin edilmedikçe, ortaklığın giderilmesini istemek mümkün değildir.
Yargıtay bir kararında kira sözleşmesinin bulunmasını, ortaklığın giderilmesi davasına engel görmemiş olabilir. Bu durum uygun olmayan zaman olarak değerlendirmeye neden olabilir.
İzale i Şüyu Davasında Paylaşma Biçimleri Neye Göre Belirlenir?
Paylaşmayı isteme hakkı ve paylaşma biçimleri Medeni Kanun madde 701 gereği paylı mülkiyet hükümlerine göre belirlenir. Davacı bir paydaş, ortak olabileceği gibi bir iki paydaşla ortak birlikte ortaklığın giderilmesi için dava açabilir.
Davalı ise bir tek kendisi dışındaki diğer bütün paydaşları hasım göstererek dava açar. Eğer dava birden fazla paydaş ve ortak tarafından birlikte açılmışsa bu paydaşlar kendileri dışında bütün paydaşları ve ortakları davada hasım olarak göstermelidir. Eğer paydaşlardan ve ortaklardan biri ölmüşse bu durumda mirasçılık belgesi alınması ve davaya katılım sağlanmalıdır.
Mirasçılar da miras bırakandan geriye kalan mal ve gayrimenkül üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını bütün diğer mirasçılara karşı açar. Diğer mirasçıların daveti sağlanmadan davaya devam edilmesi mümkün değildir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanı izale i şüyu davalarıdır. Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri tarafından yetkilendirilmiştir.
Ortaklığın Giderilmesi Satış Nasıl Yapılır?
İzaleyi şuyu davasında satış işlemi keşif aşamasından sonra yapılır. Ortalığın giderilmesi davasında satış söz konusu ise, ön işlem keşiftir. Keşifte, tapu kaydına ve taşınmazın çapa olup olmadığına bakılır.
Taşınmaz malın pay miktarına, paydaşların pay yüzdesine ve sayısına, her paydaşın satıştan alacağı yüzdelik dilime bakılır. Bilirkişi tarafından yapılacak bu inceleme göz önüne alınarak mahkemece satış gerçekleştirilir. Bunun için ortaklığın giderilmesi davasında satış talebi dilekçesi sunulması gereklidir.
Mahkemenin İzaleyi Şuyu Davasında Alabileceği Satış Kararları
Mahkeme, bilirkişi raporu ışığında 3 tür karar verebilmektedir:
Paylı mülkiyet konu ise, satış bedeli, paydaşların tapudaki payları oranında paylaştırılır.
Hem paylı, hem de elbirliği hükümleri uygulanacaksa satış sonucu elde edilen para, tapudaki ve mirasçılık belgesindeki hükümler doğrultusunda dağıtılır.
Mahkeme, bu 3 karardan birini vermek zorundadır. Davada, davayı açan taraf olsun olmasın herkese eşit davranılır. Davayı açanın herhangi bir şekilde üstünlüğü yoktur. İzaleyi şuyu satış sonrası para paylaşımı bu şekilde yapılmaktadır.