Covid-19 salgınına karşı aşı uygulamalarının tüm dünyada hızla devam ettiği bu süreçte Avrupa Birliği Komisyonu aşı pasaportu için hazırlık yapmaya başladı. Aşı uygulamalarının devam etmesinin yanı sıra Avrupa’nın pek çok ülkesinde aşı tedarikinde sıkıntılar yaşanırken, aşı pasaportu ile uluslararası ulaşımın kolaylaştırılması hedefleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen aşı pasaportu olarak da adlandırılan Dijital Yeşil Geçiş Kartı için mart ayı içinde komisyona teklif sunulacağını açıkladı. Komisyona bu ay içinde sunulması beklenen aşı pasaportu ile ülkeler arası geçişlerin kolaylaştırılması hedefleniyor.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen tarafından yapılan açıklama ile aşı pasaportu hazırlıklarının başladığının açıklanması üzerine söz konusu pasaportun nasıl bir işlevsellik sağlayacağı da merak konusu oldu. Dijital Yeşil Geçiş Kartı ile başta Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler arasında ardından da küresel çapta ülkeler arası ulaşım faaliyetlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması hedefleniyor.
Aşı Pasaportu Nedir, Hangi Veriler Yer Alacak?Avrupa Birliği Komisyonu tarafından bu ay içinde yasal olarak komisyona sunulması beklenen Dijital Yeşil Geçiş Kartı ile tüm Avrupa ülkelerinde bulunana aşı sertifikalarının geliştirilmiş boyutuna geçilmesi hedefleniyor. Aşı pasosu alınacak bu belgeni dijitale dönüştürülmesi ve bazı sağlık verilerinin pasaporta eklenmesi ile ülkeler arasındaki seyahatlerin kolaylaştırılması planlanıyor. Söz konusu aşı pasaportunda pasaport sahibi kişinin Covid-19 aşısı olup olmadığı bilgisinin yanı sıra PRC testi sonuçları ve antikor geliştirip geliştirmediğine dair verilerin de yer alması bekleniyor.
Aşı Pasaportunun Yaz Dönemine Hazır Olması PlanlanıyorAvrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlıklarına başlanan aşı pasaportu ile ilgili açıklanan bilgiler arasında tek verinin dikkate alınmayacak olması dikkat çekti. Avrupa’nın birçok ülkesinde aşı uygulaması zorunlu olmadığı için pasaportun sunduğu tüm fırsatlardan hem aşı olan hem de olmayan vatandaşlar faydalanabilecek. Bununla beraber teknik ve yasal çalışmaların 3 ay sürmesi beklenen pasaportun yaz dönemine kadar hazır olması da hedefleniyor. Komisyonun öneriyi sunmasının ardından AB ülkeleri ve parlamentonun onaylaması durumunda pasaportun yaz tatiline kadar hazır olması bekleniyor.