Halk arasında Hızır Günü olarak da bilinen Hıdırellez için geri sayım başladı. Baharın gelişi, doğanın canlanması gibi birçok güzel gelişmenin kutlandığı Hıdırellez yaz aylarının başlangıcı olarak kabul edilir.
Hıdırellez günü birçok farklı coğrafyada kutlanmakla beraber Türkler için ayrı bir önemi vardır. Mevsimsel bayramlar arasında yer alan Hıdırellez günü Hızır ve İlyas’ın buluştuğuna inanılır. Bu özel gün birçok yörede farklı geleneklerle kutlanır.
Hıdır ve İlyas isimlerinin birleşmesinden ortaya çıkan Hıdırellez, yaz aylarının başlangıcını anlatır. Bolluk, bereket getireceğine inanılan Hıdırellez’de doğanın canlanması ile neşenin geleceğine, dileklerin kabul edileceğine inanılır. Mesire alanlarının dolup taştığı, eğlence dolu anların yaşandığı birçok farklı etkinliğin yapıldığı Hıdırellez için bu sene de geri sayım başladı.Mart ayının sonunun yaklaşması ve bahar aylarının gelmesi ile beraber her sene yazın başlangıcı olarak kabul edilen ve coşku ile kutlanan Hıdırellez için de geri sayım başladı. Hıdırellez’in yaklaşması ile beraber hangi ayda ve hangi tarihte kutlanacağı ise merak konusu oldu.
Hıdırellez Hangi Gün ve Ayda Kutlanır?Hıdırellez her sene aynı tarihlerde kutlanmaktadır. 5 6 mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez 2017 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştır. Baharın gelmesini, doğanın canlanmasını ve bereketin gelmesini simgeleyen Hıdırellez her sene 5 mayıs akşamından başlar ve 6 mayıs sabahına kadar devam eder. İnsanların birbirleri ile dayanışma içine girdiği, birlik ve beraberliğin olduğu, bereket geleceğine inanılan Hıdırellez’de dilekler de dilenir. Dilek dileme Hıdırellez gelenekleri arasında en çok bilinendir.
Hıdırellez Gelenekleri Nelerdir?Hıdırellez’in yaklaştığı bahar aylarının gelmesi ile anlaşılır. Bu dönemde mesire yerlerinde etkinlikler ve piknikler düzenlenir. Hep beraber yemekler yenir ve çeşitli eğlenceler yapılır. Hıdırellez gelenekleri ise yörelere göre farklılık göstermektedir. Hıdırellez birçok yörede sabah güneş doğmadan dere suyuna gidilerek ya da fidana fasulye ekilerek kutlanır. Birçok yörede gül ağacının dibine fasulye ekildiği ve fasulye sabaha kadar yeşerirse dileğin kabul olacağına inanılır. Ateşin üzerinden dilek tutarak atlamada Hıdırellez’in en çok bilinen gelenekleri arasında yer alır.