Mübarek Ramazan ayının başlaması Müslümanlar oruç ile ilgili araştırma yapıyor. İslam aleminin kutsal ayı olan Ramazan’da Müslümanlar, nefislerinin kontrol etmek ve Allah’a ibadet etmek için oruç tutuyor. 30 gün boyunca tutulan oruçla ilgili birçok ayrıntı da merak ediliyor. En çok araştırılan konuların başında ise orucu bozmanın kefareti yer alıyor. Ramazan ayında 30 gün boyunca hastalık gibi durumların dışında farz olarak tutulan oruçların yanlışlıkla, unutularak bozulması oruca zarar vermez. Oruçlu olduğunu unutan Müslümanların yeme içme faaliyetleri orucu bozmaz. Bununla beraber bilerek orucunu bozan Müslümanların bozulan oruç için kefaret ödemesi gerekiyor. Bilerek bozulan orucun kefaretinin ne olduğu ise merak ediliyor. Müslüman camiası bilerek oruç bozmanın hükmünü araştırıyor.
Hz. Muhammed döneminden bu zaman kadar orucu bozmanın kefaretleri farklılık göstermiştir. Hz. Muhammed döneminde bilerek orucu bozan bir Müslümanın bunun kefareti olarak bir köleyi özgürlüğüne kavuşturması gerekirdi. Kölelik sisteminin olduğu o dönemde gücü olan Müslümanlar köleleri özgürlüklerine kavuşturarak oruçlarının kefaretini ödüyordu. Bununla beraber günümüzde kölelik sistemi olmadığı için bilerek bozulan orucun kefareti de farklıdır.
Oruç Bozmanın Hükmü Nedir, Kefaret Orucu Kaç Gün Tutulur?Orucunu bilerek bozan Müslümanlar farklı şekillerde kefaret ödeyebilirler. Bir günlük orucu bozmanın hükmü 60 gün aralıksız oruç tutmaktır. Ramazan ayında farz olan orucu bozan bir Müslümanın tek gün için 60 gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir. Bununla beraber 60 günlük kefaret orucu yalnızca kadınların regl dönemleri gibi zaruri durumlarda ara verilebilir.Orucun bilerek bozulması durumunda 60 gün aralıksız oruç tutacak durumda olmayan Müslümanlar kefaretlerini fakirleri sevindirerek de ödeyebilir. Bu şekilde kefaret ödemek isteyen Müslümanların bir gün 60 fakiri sevindirmesi ya da 60 gün boyunca bir fakiri sevindirmesi gerekmektedir.
Kefaret Orucu Nasıl Tutulur, Mezheplere Göre Farklılıklar Nelerdir?Oruçlarını bilerek bozan Müslümanlar için kefaret şart olmakla beraber mezheplere göre kefaret orucunun tutulma biçimi değişmektedir. Kefaret orucu bazı mezheplerde Ramazan orucu gibi yeme, içme ve cinsellikten uzak durularak tutulurken, bazı mezheplerde ise sadece yeme ve içmede uzak durulması gerekmektedir.