Koronavirüs vaka sayılarının artması sonrasında bugün itibariyle Türkiye’de 17 gün boyunca sürecek olan tam kapanma dönemi başladı. Ancak daha önce hiç bu kadar uzun süreyle kapanma yaşanmadığı için tam kapanma döneminde elektrik, su, doğal gaz gibi faturaların nasıl ödeneceği de merak ediliyor. Kapanma esnasında faturaları yatırmak için dışarıya çıkıp çıkılmayacağının yanıtını öğrenmek isteyenler konuyla ilgili olarak araştırmalarını sürdürüyorlar.
Artmakta olan koronavirüs vakalarını önlemek ve vaka sayılarını düşürmek için geçen günlerde toplanan kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan yaptığı açıklamalarda 17 gün sürecek tam kapanma sürecine girildiğini ve bu bakımdan da 17 gün boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını ifade etmişti. Söz konusu yasak ise dün saat 19.00 itibariyle başladı ve 17 Mayıs tarihine kadar devam edecek.
Tam Kapanma Bugün BaşladıTürkiye, dün akşam saat 19.00’dan itibaren tam kapanma dönemine geçiş yaptı. Bu dönemde muaf tutulanlar hariç herkes evlerinde olmak durumunda kalacak. Salgının artışını önlemek için alınan kararlar kapsamında bazı değişiklikler de hayata geçirildi. Buna bağlı olarak elektrik ve doğal gaz faturalarının son ödeme tarihlerinde değişiklik yapıldı. Buna göre aboneler faturalarını Ramazan Bayramı sonrasında ödeyebilecekler.Yatırılmayan borçlar sebebiyle ise herhangi bir kapanma olmayacak. Konut ve işyerlerine ait aylık 2 bin lirayı aşan ve ödenmeyen faturalar yüzünden de tam kapanma sürecinde herhangi bir kesinti yapılmayacak. Tam kapanma döneminde ödeme olanağı bulamayan abonelere yönelik borç sebebiyle kesme işlemleri yapılmayacak.
Tam Kapanmada Dışarıya Çıkabilecekler Kimler?İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında ise dışarıya çıkma yasağından bazı kimseler muaf tutulacaklar. Görev belgesi başvurularını e-devlet üzerinden yapan kişiler halen çalışmakta olduğu iş yerine göre yasaklamalardan muaf tutulacak. Bu kapsamda TBMM üyeleri ve çalışanları, kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak ile görevli olanlar, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için havalimanları, limanlar, gümrükler, karayolları, belediyeler, yaşlı bakım evleri gibi yerlerde çalışmakta olanlar, eczane çalışanları, inşaat işçileri, fabrika işçileri gibi hizmet ve üretim alanında çalışanlar kısıtlamadan muaf tutuluyorlar.