1 Yıl Ertelemeli 84 Ay Geri Ödemeli 150 Bin TL Kredi Nasıl Alınır?
Tarım ve Orman Bakanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Bankası arasında imzalanan anlaşma kapsamında bir kredi türü geliştirildi. “Köye Dönüş” kredisi olarak da açıklanan bu kredi türü, faizsiz ve 1 yıl ertelemeli olarak hazırlandı. 84 aya kadar vade yapılabilen faizsiz kredi de geri ödeme için vatandaşlara 1 yıl öteleme ve 7 yıl vade olanağı tanındı.
Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?Vatandaşların gündeminde olan faizsiz kredi başvuruları geçtiğimiz ay Eylül ayında başladı. Hiçbir ek maliyeti bulunmayan faizsiz kredi, sunduğu vade ve öteleme fırsatıyla vatandaşları cezbetmeyi başardı. Ziraat Bankası’nın açıklamasına göre 32 valiliğin imza attığı protokol, 14 ilde hayata geçirildi ve başvuru yapan kişilere kredileri kullandırılmaya başlandı. Faizsiz krediden yararlanmak isteyen vatandaşların il ve ilçelerde bulunan Tarım Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor.
Faizsiz Kredi Üst Limiti Ne Kadar?Faizsiz kredi projesi ile ilgili detaylı açıklama yapan yetkililer, faizsiz kredinin üst limitinin 150 bin TL olarak belirlendiğini söyledi. Konuyla ilgili detaylı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;“Proje; kendi adına küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan veya daha önce yapmış olanlardan, işletmesinde 6 - 24 aylık dişi hayvan sayısının asgari 100 adete tamamlanması, kredi süresince (azami 7 yıl) işletmesinde dişi küçükbaş (6 - 24 ay dişi ) hayvan sayısının 100 baş altına düşmemesi, banka tarafından üretici başına 150.000 TL kredi kullandırılmasını içerir. Proje kapsamında olan koyun ırkları; Kıvırcık, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu, Orta Anadolu Merinosu ırklarıdır."
Faizsiz 150 Bin TL’ye Varan Krediye Başvuru Şartları Neler?Faizsiz krediye başvuru için ilgili bakanlık ve banka tarafından birtakım şartlar belirlendi. Şartları taşıyacak olan kişilere verilecek olan faizsiz 150 bin TL kredisi, 84 ay olarak geri ödenebilecek. Kredi verileceklerde aranan başvuru şartları ise şu şekilde:Başvuru tarihi itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmak,Projenin başlangıç tarihi itibariyle faal olarak küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olmak,İlk kez küçükbaş hayvancılık faaliyetinde bulunacak olanlar proje kapsamında değerlendirmeye alınmaz. İşletme devir alarak başvurmaları halinde de başvuruları kabul edilmez.Proje kapsamında alacağı hayvanlarla birlikte işletmesindeki dişi küçükbaş hayvan varlığını asgari 100 (yüz) başa ulaştırmalı ve proje kapsamında kullanacağı Yatırım Kredisinin devamı boyunca proje kapsamındaki ırklara sahip dişi hayvan varlığını, proje kapsamında edindiği hayvan sayısının/100 (yüz) başın (hangisi yüksekse) altına indirmemelidir.
İşletmesinin Bulunduğu Yerde İkamet Ediyor Olmaya Dikkat!Faizsiz krediden yararlanmak isteyen kişilerin gözünden kaçmaması gereken en önemli husus ikametgah şartı olarak biliniyor. Bu şart şu kapsamda açıklanıyor:Küçükbaş hayvancılık yapmaya elverişli ve proje kapsamında edineceği hayvanlarla tüm sürüsünü barındırma kapasitesi bulunan barınağa (ağıla) sahip olmalıdır.Faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meralardan yararlanıyor olmalı/mera kullanımına engel hali bulunmamalı ve/veya yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50'sini yetiştirme imkanına sahip olmalıdır. Üreticinin projeye başvurabilmesi için aşağıda yer alan 3 maddeden 1 tanesini sağlaması yeterlidir:o a-)Üreticinin meradan yararlanması;o b-)Yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50 sini yetiştirmesi;o c-)Üretici meradan yararlanıyor ve yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50'sini yetiştiriyor olması gerekiyor.