Her çalışanın yegane hayali olan emeklilik, SGK tarafından birtakım şartlara bağlanıyor. Dönem dönem değişen şartlardan etkilenmek istemeyen vatandaşlar biran önce emekli olmanın yollarını arıyor. 2000 ve 2008 yılında çıkan yasalarla birlikte geriye dönük borçlanma hakkı ellerinden alınan vatandaşlar, daha uzun sürede emekli olmaya başlamıştı. Konuyla ilgili emsal bir karara imza atan Yargıtay, emeklilik süresinin hesaplanırken tüm hizmetlerin hesaba dahil edilmesine karar verdi. Geriye dönük borçlanmanın yeniden mümkün hale geldiği bu kararla, 8 yıl daha erken emekli olmanın önü açılıyor.
SGK’dan Çalışanlara 96 Ay Erken Emekli Olabilme Müjdesi!Emeklilik için çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) müjdeli haberler geliyor. Prim ve gün gibi şartları tamamlayan vatandaşlar; bazen yaş şartı nedeniyle emekliliklerini gerçekleştiremiyordu. SGK’dan gelen müjdeye göre artık 8 sene kadar daha erken emekli olmak mümkün.Müjde Üzerine Müjde: Bağ-Kur’lulara 8 Sene Erken Emeklilik MüjdesiEski Bağ-Kur, yeni 4B hizmet dökümüne tabi çalışan kişiler, ilk prim başlangıç tarihine göre değerlendiriliyor. 2000’den önce girişi olan Bağ-Kur mensubu vatandaşlar; 20 Nisan 1982’ye dek tescilini geriye alabiliyor. Sadece oda kaydı bulunan Bağ-Kur mensubu çalışanlar ise sigortasını 22 Mart 1985’e dek geri götürebiliyor. Erken emeklilikten yararlanabilecek olan Bağ-Kur mensubu kişilerin giriş tarihi 4 Ekim 2000 ve öncesi olarak belirleniyor.
Hizmet Birleştirmek ŞartBir çalışan hayatı boyunca üç farklı sigorta türüne tabi olarak çalışabilir. Çalışanların erken emeklilikten yararlanabilmesi için hizmetleri birleştirmesi şarttır. Emekli olmak istediği kuruma karar veren vatandaş, hizmet birleştirmesi talep edebilir. Böylece geçmişteki çalışmaları da yeni sigorta türüne dahil ettirebilir. Birleştirmelere askerlik veya doğum borçlanmaları da eklenebilir.
Son Bin 261 Gün KuralıBirden fazla kurumda çalışan kişilerin nereden emekli olacağını belirlerken SGK iki ayrı yöntem kullanıyor. Son bin 261 gün kuralını uygulan SGK, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olmuş kişiler için son bin 261 günkü primin yattığı sisteme bakıyor. 1 Ekim 2008’den sonra bu durumla karşılaşan çalışanlar ise en çok prim yatırılan hizmet kolundan emekliliğini alıyor.
Emeklilik Maaşları Artacak Mı?Emeklilik maaşı, emekli olunan kurum, yıllık enflasyon oranı ve ödenen prim ile gün gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bu nedenle hizmet birleştirmesinde emekli maaşının artıp atmayacağının bir uzmana hesaplatılması gerekiyor.Hizmet Birleştirmesi Ne Zaman Ve Nasıl Yapılmalı?Emeklilik döneminden hemen önce yapılması önerilen hizmet birleştirilmesi, SGK’ya verilecek dilekçe aracılığıyla gerçekleştiriliyor.Hizmet Birleştirmesi Kademe Yükseltiyor Mu?Memurlar hizmet birleştirmesi yaparak 1 Ekim 2008’den evvelki hizmetleriyle kademe ve derecelerini yükseltebiliyor. Kıdemi yükselen memur emeklileri, daha fazla emekli maaşı alıyor.