Bu durumda ise yatırılmış olan prim tutarları emeklilik için yeterli olmadığında prim geri talep edilebiliyor. Ayrıca prim gününü doldurmak için erkekler için askerlik, kadınlar için de doğum borçlanması sunuluyor. Yine de yeterli olmadığı durumlarda yatırılmış olan primler geri alınabiliyor.
Yatırılan Prim Tutarları İade EdiliyorSağlanan tüm haklar kapsamında yine de emeklilik şartlarının tam olarak sağlanmaması halinde emekli olunamayacağı için yatırılan prim tutarlarının da iadesi mümkün oluyor. SGK tarafından yapılan bu ödeme memurlar için de geçerli olup memurlarda kesenek iadesi şeklinde yapılıyor.Emekli olmak için iki türlü prim gün hesabı yapılıyor. Örnek olarak ilk kez sigortalı çalışmaya 1985 ile 1986 tarihleri arasında başlamış olan 4A’lı bir erkek normal koşullarda 5300 prim günü ve 49 yaş ile emekli olabiliyor. Prim günü 5300’ün altında olduğunda ise sosyal güvenlik sistemi ikinci bir şans vererek aynı kişinin 3600 prim günü ile 60 yaşında emekli olması imkanı tanınıyor. Fakat normalden daha düşük olacak şekilde emekli aylığı bağlanmış oluyor. Bu durumda erkek sigortalı için 60 yaşına geldiği halde prim günü 3600’den az ise yatırılan primler iade ediliyor.
Toplu Prim İadesi Nasıl Alınır?Emekli olma şartını sağlamayarak emekli olamayanların yatırılan prim tutarlarını almaları için iki şartı sağlamaları gerekiyor. Bunun için öncelikle sigortalı olarak bir işyerinde halihazırda çalışmıyor olmak ya da kendisine ait bir işyeri olmaması, bir diğeri de emeklilik için aranan üç şarttan ikisinin sağlanması olması. Bu koşulları taşıyanlar prim gününü tamamlayamadığı için emekli olamıyorsa SGK’ya başvuru yaparak primlerini talep edebiliyor. Yapılacak olan hesaplama kapsamında ise toplu bir şekilde SGK’dan iade sağlanıyor. Vefat eden sigortalıların primleri de kanuni mirasçıları tarafından alınabiliyor.