Dünya genelini etkisi altına alan koronavirüs salgını, sağlık alanından sonra ekonomi alanına da olumsuz etkilerini yansımaya devam ediyor. Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında dönem dönem kapanmak zorunda kalan esnaf, zor zamanlar geçiriyor. Esnafın imdadına ise 17 Mayıs 2021 tarihindeki kabine toplantısından çıkan hibe desteği yetişiyor.
Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hibe desteği müjdesini esnafa vermişti. 3 bin ve 5 bin TL hibe verileceğini duyuran Erdoğan, konuyla ilgili detaylı açıklamanın Ticaret bakanı tarafından yapılacağını duyurmuştu. Ticaret Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre; başvuru yapmak isteyen esnaflar 25 Mayıs tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirmeye başladı. Ancak başvurular esnasında istenen NACE kodu kafaların karışmasına neden oldu.
Vergi Levhasında NACE Kodu Nerede Yazar?Hibe desteği alabilmek için başvuru yapacak olan esnafın gündeminde bulunan NACE kodları ile Maliye Bakanlığı’nın belirlediği vergi kodları aynı olarak tanımlanıyor. Vergi levhası üzerinde bulunan ana faaliyet alanında yazan kodun NACE kodu olarak kabul edildiği biliniyor. Öte yandan NACE kodunu bulmak için internet vergi dairesi sisteminden barkodlu vergi levhası almak yeterli oluyor.
Hibe Desteğinden Hangi Esnaflar Yararlanacak?17 Mayıs 2021 tarihinde toplanan kabinede esnafa verilecek olan hibe desteği kapsamında iki ayrı grup belirlendi. Önceki destekten yararlanmış olan esnaf kollarının 3 bin TL, şimdiye kadar hiçbir destek verilmemiş olan esnaf kollarına ise 5 bin TL hibe desteği yapılmasına karar verildi. Buna göre 3 bin TL ve 5 bin TL hibe alacak esnaf kollarının tamamı şu meslekleri kapsıyor:· 3 bin TL: Oyuncu ajansları, sürücü, gemici, dil, muhasebe kursları, kurs ve etüt merkezleri, yazılım ve bilgisayar dersi veren kurslar, mankenlik, modelistlik, stilistlik kurslarının faaliyetleri, özel kreşler, çocuk kulüpleri, tiyatro dekor ve malzemelerinin kiralanması, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, kendi hesabına çalışan valeler, hamallık hizmetleri, yazar, bestekâr, heykeltıraş, ressam, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı, pizzacılar, tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şekerleme perakende ticareti yapanlar, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık faaliyetleri, ayakkabı boyama hizmetleri, dondurma imalatı, lokaller (alkollüalkolsüz), dondurmacılar, fotoğrafçılar, çorbacılar, fast-food'lar vb.· 5 bin TL: Tez, yazım büroları, dans pistleri, diskotekler, nikah salonları, kaplıca, spa merkezleri, atış poligonları, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, sinemalar, düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi, plaj alanlarının işletilmesi, fayton ve bisikletle yolcu taşımacılığı, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, eğlence parkları, spor tesislerinin işletilmesi, bilardo salonlarının faaliyetleri, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri, büro destek hizmetleri, bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri vb.