Yasa değişiklikleri ile oldukça kolaylaştıran isim ve soyadı değişikliği artık bir mahkeme veya nüfus müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirilebiliyor. Kolay birkaç işlemin ardından gerçekleştirilen değiştirilen isim ve soyadı değişikliği, özellikle isimlerinden memnun olmayan gençlerin öncelikli gündemleri arasında yer alıyor.
İsim Ve Soyadı Değiştirme Davası Nedir, Nasıl Açılır?Türkiye’de 2018 yılından bu yana soyadı değişiklikleri ile ilgili bazı koşullarda mahkeme yoluyla değişiklik yapabilme olanağı tanınıyor. Keyfi değişikliklerin önüne geçmek için yapılan bu uygulama şu şartları kapsıyor:- Baba ile hiçbir ilginin kalmaması,- Soyadında yapılan noktalama hatası,- Soyadında yapılan yazım hatası.
İsmimi Nasıl Değiştirebilirim? İşte, 2021 İsim Değişikliği…Önceki uygulamalarda isim değişiklikleri için mahkeme yoluna başvuru yapmak gerekiyordu. Bu uygulama son kanun değişikliği ile birlikte rafa kaldırıldı. Yeni kanun uygulamasına göre; isim değişikliği için özellikle imla hataları bulunan isim ve soy isimlerin il, ilçe idare kurulları tarafınca, yani nüfus müdürlüklerince, mahkeme kararına gerek olmadan değiştirilmesi uygun görüldü. Şu an sadece tek bir dilekçe ile gerçekleştirilen isim değişikliği işlemleri için dilekçe yazmak ve ilgili adliye sarayının veznesine ücreti yatırmak yeterli oluyor. Ancak soyadında olduğu gibi isim değişikliğinin de belli ve haklı sebeplere dayanması şartı aranıyor. Buna göre haklı görülebilecek olan isim değişikliği sebepleri şu şekilde:- Aynı isim ve soy isimde başka bir akrabaya sahip olunması,- Aynı isme sahip olan bir şahsın aranıyor olması,- İsmin alay edilecek bir şeyi çağrıştırması,- İsmin her iki cinsiyette de kullanılması sebebiyle karışıklara neden olması,- Kardeşlerden biri ile aynı isme sahip olma hali,- Şahsın çevresi tarafından farklı bir isimle çağrılması,- Şahsın din ya da cinsiyet değişikliğinde bulunması,- Şahsın isminin kendi karakterine uymadığını düşünmesi,- Şahsın isminin örf ve adetlere uymaması ve uymadığı düşüncesi.