Birçok vatandaşın mustarip olduğu icralar; ilamsız icra, ilamlı icra ve kambiyo senetlerine özgü takip olarak üçe ayrılıyor. Mahkeme emri anlamına gelen ilam, borcun mahkeme kararı ortaya çıktığı durumları kapsıyor. Bunun dışındaki icralar ilamsız icra olarak adlandırılırken; çek, bono ve poliçe için kambiyo senetlerine özgü takip yöntemi kullanılıyor. Her bir yöntemin takibi icra borcunun zaman aşımına uğrayıp uğramamasını etkiliyor.
İcra Borcu Zamanaşımına Uğrar Mı?İcra takibinin açılan davaya ve yapılan itiraza göre değişiklik gösterdiği “icra borcu zaman aşımına uğrar mı?” sorusunu soran vatandaşların akıllarında bulundurması gereken ilk detay olarak görülüyor. Özellikle itirazlar konusunda karışan icra takibinde hem alacaklı hem de borçlu itiraz yoluna gidebiliyor. İtiraz yolu mahkeme ile yapılırken, bu mahkemelerin sonucuna göre icra borcunun akıbeti belli oluyor. Öte yandan borçlu kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alan icra takibi zaman aşımı mevzusu; 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Bu kanuna göre; aksi bir hüküm olmadığı sürece icra borcu zaman aşımına uğruyor. Ancak, icra dosyalarının zaman aşımına uğraması için belirli şartların sağlanması gerekiyor.
İcra Dosyası Nasıl Düşer?Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi, icra dosyasının zaman aşımına uğraması veya düşebilmesi için bazı şartları arıyor. “İcra dosyası nasıl düşer?” sorusuna da cevap olan bu şartlar alacaklı kişi ile ilgili olarak tanımlanıyor. İcra takibini başlatan kişi olan alacaklının, dosya masrafları için gerekli olan bazı harçları düzenli olarak yatırması gerekiyor. Genellikle her yıl alınan bu ödemeler, alıcı tarafından düzenli olarak ödenmeye başlanmadığı an icra dosyasının da zaman aşımı başlamış oluyor. Dolayısıyla icra dosyasının düşmesi için borçlunun yapabileceği herhangi bir şey bulunmuyor.
İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?Borçlu kişilerin gündeminde bulunan bir diğer konu ise “icra dosyası ne zaman düşer?” sorusu oluyor. İlgili yasa harçların düzenli ödenmediği takdirde icra dosyasının zaman aşımına uğrama süresini 10 yıl olarak tanımlıyor. Ancak bu noktada alacaklı ve borçlu kişilerin karşısına bir istisna çıkıyor. Bu istisna kapsamında; 10 yıl içerisinde avukatların icra takibini yenilemesi, icra dosyasının yeniden başlamasına neden oluyor. Hal böyle olunca icra takibi zaman aşımı için belirlenen süre üzerine bir 10 sene daha ekleniyor. Ancak, icra dosyaları 20 yıldan uzun bir süre içerisinde açık tutulamıyor. İcra dosyaları zaman aşımı 2021 senesi için de aynı şekilde işlerliğini sürdürüyor.