Giderek yaklaşan Kurban Bayramı, bu sene de kurbanlık telaşını beraberinde getiriyor. İbadetlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, kurban seçiminden niyetine kadar pek çok sorunun cevabını merak ediyor.
Kurban Bayramı Ne Zaman 2021 Kaç Gün Kaldı?Kurban Bayramı’nın vatandaşlara en çok merak ettirdiği sorulardan birisi “Kurban Bayramı ne zaman 2021 kaç gün kaldı?” sorusu oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı takvime göre; Kurban Bayramı’nın arife günü 19 Temmuz 2021 Pazartesi günü ifa ediliyor. 20 Temmuz 2021 Salı günü başlayan Kurban Bayramı, 23 Temmuz 2021 Cuma gününe kadar devam ediyor. Yani, bugünden itibaren Kurban Bayramı’na yaklaşık 2 hafta kalıyor.
Kurban Nasıl Seçilir?Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen ibadetin kabul edilebilmesi için “kurban nasıl seçilir?” sorusunun cevabını iyi bilmek gerekiyor. Her şeyden önce kurbanlık, dört ayaklı hayvanlardan seçiliyor. İki ayaklı hayvanlar kurban sayılmazken; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden kurbanlık yapılabiliyor. Öte yandan bir dört ayaklı hayvanın kurban sayılabilmesi için süt dişlerini değiştirmiş olması gerekiyor. Yani; koyun ve keçi 1 yaş, sığır ve manda 2 yaş, deve ise 5 yaş ve üzeri olacak şekilde kurban edilebiliyor. Kurban seçilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması kriterleri olarak öne çıkıyor.
Kurban Nasıl Kesilir Nasıl Niyet Edilir?Kurban kesme niyetinde olan vatandaşlar, “kurban nasıl kesilir nasıl niyet edilir?” sorusunun cevabı ile ibadetlerini kabul edilebilecek şekilde gerçekleştirebiliyor. Kurban kesilirken el-En'âm suresinin 79’uncu ve 162’nci ayetlerinden yararlanılıyor. İbadet etmek için kurban kesecek kişi veya vekili, öncelikle, el-En'âm suresinin 79’uncu ayeti olan (okunuşu ile) “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn” ayetini söylüyor. Ardından ise yine (el-En'âm suresinin bu kez 162’nci ayeti olan (okunuşu ile) “"İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemin” ayetini okuyor. Bu ayetler ardından “Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd” şeklinde tekbir getiren kişi, Bismillahi Allahü Ekber diyerek kesime başlıyor.