Türkiye Cumhuriyeti, 17 Şubat 1926 tarihinde yürürlüğe koyduğu Medeni Kanun ile evlilik birliği içerisinde tarafları koruma altına aldı. İkili ilişkilerin kanunlar çerçevesinde düzenlenmesi için ise birtakım olası durumları ön görerek, yaptırımlar uygulama yoluna gitti. Bu olası durumlardan birisi olan hamilelik hali, kadına bebeğin babası ile ilgili çeşitli yaptırımlar uygulatma hakkını Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu çerçevesinde verdi. Peki, Hamile Eş Ve Sevgiliyi Terk Etmenin Suçu ve Cezası Nedir? İşte detaylar...
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Eş ve Sevgiliyi Hamileyken Terk Etmek Meğer Suçmuş!
Eş ve Sevgiliyi Hamileyken Terk Etmek Meğer Suçmuş!
Hamilelik halinin hukuk alanında en çok merak ettirdiği konulardan birisi, “hamile eş ve sevgiliyi terk etmek suç mu?” sorusunun cevabı oluyor. Türk Ceza Kanun’unun 233. maddesine göre hamile olduğunu bilinen bir kadının terk edilmesi suç olarak kabul ediliyor. Bu maddenin “Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali” başlığı altında düzenlenen ceza unsuru ile kadının partnerine ya da eşine yaptırım uygulatma hakkı bulunuyor. Öte yandan hamile kadının terk edilmesi hali bir kamu davası olarak görülüyor. Yani, tarafların bu konu üzerinde uzlaşması ya da kadının davasını geri çekmiş olması dava seyrinde herhangi bir değişiklik yaratmıyor.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Hamile Eş Ve Sevgiliyi Terk Etmenin Suçu ve Cezası Nedir?
Hamile Eş Ve Sevgiliyi Terk Etmenin Suçu ve Cezası Nedir?
Hamilelik halinin öne çıkan başka bir sorusu ise, “hamile kadını terk etmek suç ne zamana kadar cezası var?” oluyor. Türk Ceza Kanun’unun 233. maddesinin ilgili başlığına göre; “Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan kadını çaresiz durumda terk eden kişiye, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir” şeklinde konu açıklığa kavuşturuluyor.
İlgili maddede hukuk, kadının terk edilmesini “çaresizlik” olarak kabul ediyor. Üstelik bu çaresizliği sadece maddi olarak değerlendirmiyor. Toplumsal tepkiler gibi manevi çaresizlik de dava unsuru olarak değerlendiriliyor. Konuya esas olan suçun ise, hamile olunduğunun bilinmesine dayanıyor. Yani, kadın hamile olduğunu bilmediği halde erkeği ya da erkek bilmediği halde kadını terk ediyorsa bu davaya konu olamıyor. Öte yandan bu konunun birlikteliklerde dava haline dönüşebilmesi için de kişilerin sürekli olarak birlikte yaşama halinin bulunması gerekiyor.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Sakın Bu Hataya Düşmeyin!
“Hamile bıraktığınız kadını terk etmeyin!” dedirtecek cinsten olan bu yaptırımlara ek olarak, hamileyken terk edilen kadın, partnerine babalık davası açabiliyor. 1 yıl içerisinde açılması gereken bu davada DNA karşılaştırması ile soy bağı tahini gerçekleştiriliyor. Bu da kadına cezai yaptırıma ek olarak nafaka hakkı doğuruyor.