Kışların çok soğuk yazların ise kurak geçtiği Ankara’da mantolama büyük bir önem taşıyor. Öte yandan enerjinin korunması ve yapı yönetmelikleri de mantolamayı şart kılıyor. Hal böyle olunca vatandaşlar, mantolama işlemine dair detayları merak ediyor.
Mantolama Nedir, Nasıl Yapılır?
Mantolama, binaların dış cephelerinde uygulanan bir yalıtım yöntemidir. Bu işlem, binanın enerji verimliliğini arttırmak, ısı kaybını önlemek, ses yalıtımı sağlamak, nemden korumak, ve binanın ömrünü uzatmak amacıyla gerçekleştirilir.
Mantolama işlemi, genellikle sıvalı binalarda uygulanır. İşlem genellikle aşağıdaki adımları içerir:
Bina dış yüzeyinin temizlenmesi: Yalıtım malzemeleri öncesi, bina dış yüzeyi temizlenmeli, tamir edilmeli ve düzgün hale getirilmelidir.
Yalıtım malzemesinin uygulanması: Yalıtım malzemeleri (örneğin, polistiren köpük) dış yüzeye özel bir yapıştırıcı ile sabitlenir. Malzeme, bina duvarına uygun şekilde kesilir ve uygun kalınlıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Ağ ve sıva uygulaması: Yalıtım malzemeleri üzerine, bir ağ ve sıva tabakası uygulanır. Bu, yalıtım malzemesini korur ve dış cephede daha estetik bir görünüm sağlar.
Mantolama, profesyonel bir ekibin yapması gereken bir işlemdir. İşlem sırasında doğru malzemelerin kullanılması, doğru uygulama tekniklerinin kullanılması ve güvenlik önlemlerinin alınması önemlidir. Bu nedenle, mantolama işlemi için deneyimli bir ekip ile çalışmak önemlidir.
Mantolama için neler gerekli?
Mantolama yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç vardır:
Mantolama levhaları: Polistiren, mineral yünü, taş yünü veya pirinç levhaları gibi ısı yalıtım malzemelerinden yapılan levhalardır.
Yapıştırıcı: Mantolama levhalarını bina yüzeyine tutturmak için özel bir yapıştırıcı kullanılır.
File: Mantolama levhaları arasına yerleştirilen cam veya polyester fiber fileler, sıva tutunması için kullanılır.
Sıva: Mantolama levhalarının üzerine uygulanan özel bir sıva ile yüzey düzleştirilir ve korunur.
Profil: Mantolama köşeleri, kıvrımları ve pencereler için özel köşe profilleri kullanılır.
Aksesuarlar: Montaj ve sıva işlemi için gerekli olan çeşitli aksesuarlar, örneğin vidalar, dübel, sıva çıtası, şeritler, köşe şeritleri vb.
Mantolama yaparken, bu malzemelerin yanı sıra, uygun iş aletleri, kişisel koruyucu ekipmanlar, ısı yalıtım projeleri için uygun bilgi ve tecrübe gibi diğer unsurlar da gereklidir. Bu nedenle, mantolama işlemi genellikle uzman ekipler tarafından gerçekleştirilir.
Mantolama Sistemi Nedir?Son zamanlarda inşaat sektöründe popüler olan mantolama vatandaşlara en çok, “mantolama sistemi nedir?” sorusunu sorduruyor. Bir ısı yalıtım tekniği olan mantolama, binanın yüzeyine yalıtım malzemelerinin kaplandığı sistemi ifade ediyor. Mantolama sisteminin temel prensibi ise; ısı geçişinin engellenmesi ve ısı kaybının önüne geçilmesi olarak öne çıkıyor. Eski binalarda enerji verimliliğini artırmak için sıklıkla tercih edilen mantolama sistemi, yeni binalarda da inşaat halindeyken gerçekleştiriliyor.