Siber güvenlik şirketi BrandShield’den elde edilen verilere göre Dogecoin ya da Dogecoin’e benzer bir isme sahip olan web sitesi domain’leri, Ocak ayındaki seviyelerine göre Mayıs ayında %744 arttı.
2021 yılının Ocak ayında şüpheli olduğu düşünülen domain sayısı sadece 143 iken Mayıs ayında ise bu sayı 1.207’ye fırladı. Dogecoin rallisinden önceki bir tarih olan 2020 yılının Aralık ayında ise yalnızca 25 şüpheli domain kaydı gerçekleşti.
Domain kaydı, bir kişi ya da şirketin internet üzerinde belli bir zaman aralığı için bir site ismini rezerve etmesi anlamına geliyor.
BrandShield kurucularından ve şirketin CEO’su Yoav Keren, Dogecoin kelimesini içerip şirketin radarına takılan şüpheli domain’lerin genellikle oltalama yazılımları ya da diğer dolandırıcılık amaçlı online aktiviteleri içerdiğini söylüyor.
Bitcoin için ise 2021 yılının Mayıs ayında 1.764 adet şüpheli domain kaydı saptanırken aslında bu değer dünyanın en büyük kripto parasının Ocak ayında kırdığı 4.308 adet şüpheli site sayısından %60 daha düşük bir seviyeye denk geliyor.
Ethereum da benzer bir şekilde bu alanda bir düşüş trendine girdi. ETH için oluşturulan şüpheli siteler Mayıs ayında 286 tane olurken Ocak ayındaki 323 seviyesine göre %11’lik bir düşüş gördü.
Dogecoin Dolandırıcılığını Elon Musk Gibi Ünlü İsimler Körüklüyor
Keren ayrıca Dogecoin dolandırıcılığı olaylarındaki artışı, özellikle Elon Musk gibi ünlü isimlerin sosyal medyada sürekli bu şaka coini hakkındaki konuşmalarına bağladı.
Kendisini Dogefather olarak niteleyen Tesla CEO’su Elon Musk, piyasada ses getiren Tweet’leriyle tanınıyor. Musk daha önce yazdığı tek bir sözcük ile Dogecoin fiyatını %25 arttırmayı başarmıştı.
Siber güvenlik şirketi bu 3 kripto para dışında diğer 6 kripto parayı da inceledi. Polkadot, Ripple, Litecoin, Cardano, Tether ve Stellar dolandırıcılık alanında bahsi geçen 3 kripto paraya göre oldukça düşük bir seviyeye sahipti. Keren konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Genel olarak kripto para endüstrisindeki temel sorun çok anonim bir endüstri olması. Dolandırıcılığa uğradığınızda bu konuyla ilgili yapabilecek hiçbir şeyiniz bulunmuyor. Sizin paranızı çalan hesabın arkasındaki kişinin kim olabileceğini bilemeyeceğiniz gibi kredi kartı şirketinize de başvuramıyorsunuz.”