DSİ eski Daire Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, kuraklığa bağlı olarak ortaya çıkacak yeni risklerin başında enerji maliyetleri olacağını belirtti.
Yıldız, yaptığı açıklamada, günümüzde enerji üretiminin su yoğun, su yönetiminin de enerji yoğun hale geldiğine dikkat çekerken, rüzgar enerjisi hariç tüm elektrik enerjisi üretim sistemlerinin suya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurak dönemlerin bu nedenler enerjiyi doğrudan etkilediğini söylerken, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bütün enerji planlarında yenilenebilir enerjiyi öne çıkartmalıyız. Aynı zamanda enerji ihtiyacı düşük proje alternatiflerini tercih etmeliyiz."
Ankara’da kuraklık enerji maliyetinin buharlaşmayı arttırdığını belirten Yıldız, “Ankara ve İstanbul, 1.5 yıldır su temini yüksek enerji maliyeti kıskacına girdi. Artan enerji maliyetleri Ankara’da suya zammı getirdi. 2020 yılında Ankara’nın su temini barajlarında 33 milyon metreküp su buharlaşma ile kayboldu. Melen Barajı’nın tamamlanamayışı İSKİ’nin enerji maliyetini çok arttırdı. İstanbul’da her gün Ankara’ya verilen kadar su, 292 metreye basılarak 130 kilometrelik hat ile Asya’dan Avrupa’ya iletiliyor. Basınçlı sulama sistemlerine planlı bir geçişe ihtiyacımız var” diye konuştu.