Eşler arasında boşanma durumunda mal paylaşımının ne şekilde yapılacağını belirten evlilik mal sözleşmesi hakkında detaylar merak ediliyor. Günümüzde evliliklerin zaman zaman boşanmayla sonuçlanması durumunda kadın ve erkek arasında mal paylaşımı konusunda büyük sıkıntılar çıkıyor. Birlikte yeni bir hayat kurmak isteyerek imzalar atsa da boşanmayla sonuçlanan evliliklerde mal paylaşımı konusunda yaşanan problemler can sıkıcı olabiliyor. Bunun için evlilik mal sözleşmesi nedir, nasıl yapılır ve evlilik sözleşmesi şarta bağlanır mı gibi soruların yanıtları merak ediliyor…
>>
Eşlerin boşanma ihtimalini göz önünde bulundurarak evlilik mal sözleşmesi yapmaları, birbirlerine güvenmedikleri anlamına gelmez. Bu yüzden evlilik sözleşmesi, eşlerin ya da yeni evlenecek kişilerin ileri bir zamanda boşanma ihtimali durumunda mal varlıklarını nasıl paylaşacaklarını belirleyen bir sözleşmedir. Esasen Türk hukukunda bu sözleşmenin adı mal rejimi olarak geçer. Eşler mal rejimi sözleşmesinde serbestçe hareket etmek yerine Türk Medeni Kanunu’nun boşanmadaki mal paylaşımına göre hareket edebilirler. >>
Evlilik sözleşmesi kapsamında en çok seçilen paylaşma türü, mal ayrılığı rejimidir. Boşanma sonrasında eşlerin mal paylaşımını çok kolay bir şekilde yapmasını sağlayan bu rejim, kim neye sahipse o mala malik olmaya devam etmesini sağlar. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi ise özel bir tür olarak genellikle eşlerin yine kendi mallarına sahip olmaya devam etmelerini sağlar. Ancak burada kısmi tasfiye sürecinde eşler birbirlerinde olan malları geri alır, ortak malik olunan mallar yarar dengesi gözetilerek denkleştirilir, katkı payları ve yatırımlar paylaştırılır.Kanuna göre evlenmeden önce veya sonra sadece mal rejimi sözleşmesi yapılabilir. Dolayısıyla bu sözleşme kanunda yazılı sınırlar içinde belirlenir. Evlilik sözleşmelerine göre, taraflar kendi aralarında evliliğe ilişkin bazı şartlarda mutabık kalırlar. Bu sözleşmedeki hükümlere aykırı davranıldığı zaman boşanma bu koşullara göre gerçekleşir. Taraflardan birinin aldatması durumunda hiçbir tazminat ve mal talep edememesi buna örnektir. Ancak Türk hukuk sisteminde evlilik sözleşmesi yapmak mümkün değildir. Boşanma durumunda Türk Medeni Kanunu’nda yer alan hükümlere göre mal paylaşımı yapılır.