Neler Olmuş Neler! Ethereum, İrlanda, Circle, Güney Kore, Hafta Sonları ve Coinbase Çok Daha Fazlası...
Kripto para piyasası geçen hafta olduğu gibi bu hafta da büyük ölçüde yeşil görünüyor. CoinGecko’ya göre Bitcoin ve Ethereum fiyatları yedi gün öncesine kıyasla sırasıyla yaklaşık %11 ve %14 daha yüksek. İşte piyasada dönem tüm detaylar...
15
ABD Kongresindeki altyapı tasarısı, geçtiğimiz haftadan beri birkaç gün boyunca kripto para sektörüne damga vurmuştu. Bunun geride kalmasıyla, bu haftaki yazıda Binance’e verilen mahkeme emrinden, Ethereum’daki Londra güncellemesinden, İrlanda’daki çalışmalardan, Circle’ın planlarından, Güney Koreli bankalardan, hafta sonlarındaki hareketlilikten ve Coinbase’in finansal raporundan bahsedilecek.
Binance’e bazı işlemlerin takibi için mahkeme emri
Birleşik Krallık’taki bir mahkeme, Binance’e Fetch.ai’ın borsadaki hesabından çalınmış 2.6 milyon dolarlık kripto paranın izini sürmesi yönünde emir verdi.
Mahkeme belgelerine göre hackerlar, 6 Haziran’da Fetch.ai’ın içerisinde USDT, Binance Coin, Bitcoin ve Fetch.ai gibi kripto paraların bulunduğu Binance hesabına sızmayı başardı.
Birleşik Krallık’a kayıtlı olan ve blockchain ile yapay zeka teknolojileri üstünde çalışan şirketin beyanına göre hackerlar, cüzdandaki kripto paraları kısa bir süre içerisinde, “ederinden çok daha düşük” bir meblağ karşılığında bir üçüncü partiye sattı.
Fetch.ai’ın Binance hesabının, “İngiliz kanunu uyarınca mülk olarak nitelendirildiği” yönünde hüküm veren mahkeme, Binance’e bu kripto paraların izini sürmesi ve bunların hala borsadaki hesaplardan birinde olması halinde paralara bloke koyması yönünde talimat verdi.
Hukuk firması Rahman Ravelli’nin hukuk direktörü olan ve Fetch.ai’ı temsil eden Syedur Rahman, Reuters’a verdiği demeçte, “Kripto varlıkların anonim olduğu mitini yıkmalıyız. İşin aslında, bunlar doğru kural ve uygulamalar ile takip edilebilir ve kurtarılabilir.” dedi.
Konu hakkında konuşan bir Binance sözcüsünün, şirket olarak “parayı kurtarma konusunda Fetch.ai’a yardım ettiklerini” söylediği aktarılıyor.
Milyonlarca dolarlık Ethereum (ETH) yakıldı
5 Ağustos’ta yapılan Londra güncellemesi, Ethereum ağını EIP-1559 ile tanıştırdı. WatchTheBurn verilerine göre o günden bu cumartesiye kadar yakılan ETH’lerin toplam değeri 130 milyon doları aşıyor.
Ethereum madencileri kazdıkları her blokta 2 ETH üretiyor, buna ek olarak yaklaşık 0,06 ETH değerinde “uncle” ödülü alıyorlar. EIP-1559 ile birlikte işlem ücretleri base fee (taban ücret) ve priority tip (öncelik bahşişi) olacak şekilde ikiye ayrıldı.
Öncelik bahşişi, işlemine, adı üstünde, öncelik verilmesini isteyen kullanıcılar tarafından doğrudan madencilere ödeniyor. Blockchaindeki hareketliliğe (arz) göre değişiklik gösteren taban ücret ise yakılıyor.
Londra güncellemesi yapıldığından beri toplamda 77.500’den fazla adet ETH üretildi, bunlardan 41.400’den fazlası ise yakılma suretiyle arzdan çıkarıldı.
Şu haliyle enflasyonu yavaşlatan EIP-1559’ın, blockchaindeki hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde Ethereum’u tamamen deflasyonist hale getirebileceği düşünülüyor.
İrlanda pazarında hareketlilik
Standard Chartered’ın yatırım kolu SC Ventures ile Northern Trust adlı bir varlık yönetim şirketi tarafından kurulan Zodia Custody, İrlanda pazarındaki faaliyetlerini hızlandırıyor.
Kurumsal kripto para yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu aracı kurum, Independent’ın haberine göre İrlanda’daki kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlayabilir.
Londra merkezli Zodia Custody, Birleşik Krallık’ta ticari faaliyet sergileyebilmek için temmuzun sonunda Finansal Yürütme Kurumuna (FCA) kayıt yaptırmış ve o dönem için bunu yaptırmış dokuz şirketten birisi olmuştu.
Müşterilerine isminden de anlaşılabileceği üzere custody hizmeti sunan Zodia Custody’nin ürün yelpazesi başlangıç aşamasında Bitcoin ve Ethereum’u kapsıyor. Şirketin yöneticileri, bu yelpazeyi zamanla genişletmeyi planlıyor.
Circle, SEC bildiriminde bazı planlarını paylaştı
27.5 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle kripto para pazarının en büyük ikinci stablecoini olan USDC’nin üreticisi Circle, pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunduğu raporda geleceğe ilişkin bazı planlarını açıkladı.
Bu yıl birleşme amaçlı ortaklık yoluyla halka açılmaya hazırlanan Circle, “gelecekte ABD’den bir ulusal banka lisansı almayı veya bir ulusal bankayı satın almayı değerlendirebileceğini” belirtti.
Böyle bir adım, Circle’ı Federal Rezerv (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) gibi bankacılık düzenleyicilerinin denetimine tabi kılar. Circle CEO’su Jeremy Allaire, yine pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda banka lisansı almak için gerekli çalışmaları yapmaya başlayacaklarını söyledi. Örneğin, Circle USDC’nin likiditesine ilişkin Basel III kriterleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaya başlayacak.
Kripto ortaklıkları, Koreli bankalara yaradı
Güney Kore’deki bankalar, kripto para borsaları ile kurdukları ortaklıklar sayesinde hizmet bedeli adı altında milyonlarca dolar değerinde gelir elde etti.
Ülkedeki borsaların önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sadece ve sadece borsadaki kimlik bilgileri, bankadaki kimlik bilgileriyle uyuşan kullanıcılara hizmet vermesi gerekiyor. Ülkenin önde gelen dört borsası Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit, bunun için K bank, NH Nonghyup Bank ve Shinban Bank ile iş birliği yapıyor.
The Korea Herald’ın haberine göre bu üç banka, kripto para borsaları ile yaptıkları iş birliği sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde toplamda 16.9 milyar won (127 milyon lira) değerinde gelir elde etti. Bu sayı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 52.6 milyon lira düzeyindeydi.
Bu sayının iki kattan fazla artması, ülkedeki yatırımcıların kripto para piyasasına gösterdiği ilginin bir yansıması olabilir. Bu önermeyi destekleyebilecek daha farklı bulgular da var.
Örneğin, kullanıcıların borsalardaki hesaplarına çeyrek boyunca toplamda yaklaşık 52.6 milyar lira gönderdiği açıklandı. Bu sayı bir önceki çeyrekte yaklaşık 44.3 milyar lira, 2020’nin sonunda ise 12.7 milyar lira düzeyindeydi.
Ayrıca bu borsalarda kimliği doğrulanmış kullanıcıların sayısı 2020’nin sonunda 1.33 milyonken, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda 6.76 milyon olarak belirlendi.
Hafta sonları artık eskisine göre daha hareketli
Kaiko tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para piyasasının hafta sonlarındaki hacmi, bundan birkaç ay öncesine kıyasla büyümeye başladı.
Kripto para borsalarında her ne kadar 7/24 işlem yapılabiliyor olsa da ticaret hacminin genelde hafta içlerinde, geleneksel işlem saatlerinde daha büyük olduğu biliniyor. Fakat Coinbase, Gemini ve Kraken’ın hafta sonlarındaki ortalama ticaret hacminin hafta içlerindeki ortalama ticaret hacmine bölünmesi ile ortaya çıkan tablo, hafta sonlarının özellikle Mart 2020’den beri hareketlenmeye başladığına işaret ediyor.
Kurumsal yatırımcıların genelde geleneksel işlem saatlerinde işlem yaptığı varsayıldığı için hafta sonlarındaki hareketlilik, bireysel yatırımcı sayısındaki artışa bağlanıyor. Hafta içi-hafta sonu hacim farkının Binance, Huobi ve OKEx gibi bireysel yatırımcı odaklı borsalarda daha az olması, bunun bireysel yatırımcı kaynaklı bir hareketlilik olduğunu destekler nitelikte. Fakat hafta sonundaki hareketlilik bot tradingden de kaynaklanıyor olabilir.
Borsalardaki hacimlere bakarak gün içerisindeki hareketliliğin nasıl değiştiğini görmek de mümkün. Örneğin, en büyük türev borsalarından Binance ile FTX’teki perpetual vadeli işlem sözleşmelerinin ticaret hacmi Türkiye saati ile 19:00 sularında büyümeye başlıyor ve özellikle Avrupa ile ABD’deki işlem saatlerinin örtüştüğü vakitlerde zirve yapıyor.
Yine Kaiko tarafından derlenen verilere göre spot piyasa tarafındaki BTC/USD ve BTC/USDT paritelerinin hacmi, Türkiye saati ile 15:00-19:00 sularında büyüme gösteriyor.
Coinbase’in finansal raporundan öne çıkan noktalar
ABD’nin en büyük kripto para borsası, yılın ikinci çeyreği için 1.9 milyar dolarlık kısmı işlem ücretlerinden olmak üzere 2 milyar dolar net gelir açıkladı. İşlem ücretlerinden bir önceki çeyrekte 1.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.
Yılın ilk çeyreğinde 813.4 milyon dolarlık faaliyet gideri olan borsanın ikinci çeyrekteki gideri 1.3 milyar doları buldu.
Coinbase’te 30 Haziran 2021 itibarıyla çoğu kripto para olmak üzere toplamda 180 milyar dolarlık varlık bulunuyor.
İlk çeyrekte; Coinbase’teki varlıkların %62’si Bitcoin’den, %14’ü Ethereum’dan, oluşuyordu. İkinci çeyrekte bu oran Bitcoin için %47’ye düştü, Ethereum için %24’e yükseldi. Kalan %25’lik kısmı diğer kripto paralar, %5’lik kısmı ise itibari para oluşturuyor.
Ethereum’daki bu yükseliş, ticaret hacmine de yansıdı. İlk çeyrekte Coinbase’in toplam ticaret hacminin %39’unu Bitcoin oluşturuyordu, bu oran ikinci çeyrekte %24’e düştü. Ethereum’un payı ise %21’den %26’ya çıkıp ilk kez Bitcoin’i geride bıraktı.
Borsanın toplam ticaret hacmi bir önceki çeyreğe göre %38 büyüyüp 462 milyar dolara çıktı.
Coinbase’in toplamda 68 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket ayrıca 28 gün boyunca işlem yapmayan kullanıcıları dahil etmeyip, aktif olarak işlem yapan kullanıcıların aylık sayısını çıkarıyor. Buna göre borsada aylık olarak aktif olan 8.8 milyon kullanıcı var.
25
ABD Kongresindeki altyapı tasarısı, geçtiğimiz haftadan beri birkaç gün boyunca kripto para sektörüne damga vurmuştu. Bunun geride kalmasıyla, bu haftaki yazıda Binance’e verilen mahkeme emrinden, Ethereum’daki Londra güncellemesinden, İrlanda’daki çalışmalardan, Circle’ın planlarından, Güney Koreli bankalardan, hafta sonlarındaki hareketlilikten ve Coinbase’in finansal raporundan bahsedilecek.
Binance’e bazı işlemlerin takibi için mahkeme emri
Birleşik Krallık’taki bir mahkeme, Binance’e Fetch.ai’ın borsadaki hesabından çalınmış 2.6 milyon dolarlık kripto paranın izini sürmesi yönünde emir verdi.
Mahkeme belgelerine göre hackerlar, 6 Haziran’da Fetch.ai’ın içerisinde USDT, Binance Coin, Bitcoin ve Fetch.ai gibi kripto paraların bulunduğu Binance hesabına sızmayı başardı.
Birleşik Krallık’a kayıtlı olan ve blockchain ile yapay zeka teknolojileri üstünde çalışan şirketin beyanına göre hackerlar, cüzdandaki kripto paraları kısa bir süre içerisinde, “ederinden çok daha düşük” bir meblağ karşılığında bir üçüncü partiye sattı.
Fetch.ai’ın Binance hesabının, “İngiliz kanunu uyarınca mülk olarak nitelendirildiği” yönünde hüküm veren mahkeme, Binance’e bu kripto paraların izini sürmesi ve bunların hala borsadaki hesaplardan birinde olması halinde paralara bloke koyması yönünde talimat verdi.
Hukuk firması Rahman Ravelli’nin hukuk direktörü olan ve Fetch.ai’ı temsil eden Syedur Rahman, Reuters’a verdiği demeçte, “Kripto varlıkların anonim olduğu mitini yıkmalıyız. İşin aslında, bunlar doğru kural ve uygulamalar ile takip edilebilir ve kurtarılabilir.” dedi.
Konu hakkında konuşan bir Binance sözcüsünün, şirket olarak “parayı kurtarma konusunda Fetch.ai’a yardım ettiklerini” söylediği aktarılıyor.
Milyonlarca dolarlık Ethereum (ETH) yakıldı
5 Ağustos’ta yapılan Londra güncellemesi, Ethereum ağını EIP-1559 ile tanıştırdı. WatchTheBurn verilerine göre o günden bu cumartesiye kadar yakılan ETH’lerin toplam değeri 130 milyon doları aşıyor.
Ethereum madencileri kazdıkları her blokta 2 ETH üretiyor, buna ek olarak yaklaşık 0,06 ETH değerinde “uncle” ödülü alıyorlar. EIP-1559 ile birlikte işlem ücretleri base fee (taban ücret) ve priority tip (öncelik bahşişi) olacak şekilde ikiye ayrıldı.
Öncelik bahşişi, işlemine, adı üstünde, öncelik verilmesini isteyen kullanıcılar tarafından doğrudan madencilere ödeniyor. Blockchaindeki hareketliliğe (arz) göre değişiklik gösteren taban ücret ise yakılıyor.
Londra güncellemesi yapıldığından beri toplamda 77.500’den fazla adet ETH üretildi, bunlardan 41.400’den fazlası ise yakılma suretiyle arzdan çıkarıldı.
Şu haliyle enflasyonu yavaşlatan EIP-1559’ın, blockchaindeki hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde Ethereum’u tamamen deflasyonist hale getirebileceği düşünülüyor.
İrlanda pazarında hareketlilik
Standard Chartered’ın yatırım kolu SC Ventures ile Northern Trust adlı bir varlık yönetim şirketi tarafından kurulan Zodia Custody, İrlanda pazarındaki faaliyetlerini hızlandırıyor.
Kurumsal kripto para yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu aracı kurum, Independent’ın haberine göre İrlanda’daki kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlayabilir.
Londra merkezli Zodia Custody, Birleşik Krallık’ta ticari faaliyet sergileyebilmek için temmuzun sonunda Finansal Yürütme Kurumuna (FCA) kayıt yaptırmış ve o dönem için bunu yaptırmış dokuz şirketten birisi olmuştu.
Müşterilerine isminden de anlaşılabileceği üzere custody hizmeti sunan Zodia Custody’nin ürün yelpazesi başlangıç aşamasında Bitcoin ve Ethereum’u kapsıyor. Şirketin yöneticileri, bu yelpazeyi zamanla genişletmeyi planlıyor.
Circle, SEC bildiriminde bazı planlarını paylaştı
27.5 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle kripto para pazarının en büyük ikinci stablecoini olan USDC’nin üreticisi Circle, pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunduğu raporda geleceğe ilişkin bazı planlarını açıkladı.
Bu yıl birleşme amaçlı ortaklık yoluyla halka açılmaya hazırlanan Circle, “gelecekte ABD’den bir ulusal banka lisansı almayı veya bir ulusal bankayı satın almayı değerlendirebileceğini” belirtti.
Böyle bir adım, Circle’ı Federal Rezerv (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) gibi bankacılık düzenleyicilerinin denetimine tabi kılar. Circle CEO’su Jeremy Allaire, yine pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda banka lisansı almak için gerekli çalışmaları yapmaya başlayacaklarını söyledi. Örneğin, Circle USDC’nin likiditesine ilişkin Basel III kriterleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaya başlayacak.
Kripto ortaklıkları, Koreli bankalara yaradı
Güney Kore’deki bankalar, kripto para borsaları ile kurdukları ortaklıklar sayesinde hizmet bedeli adı altında milyonlarca dolar değerinde gelir elde etti.
Ülkedeki borsaların önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sadece ve sadece borsadaki kimlik bilgileri, bankadaki kimlik bilgileriyle uyuşan kullanıcılara hizmet vermesi gerekiyor. Ülkenin önde gelen dört borsası Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit, bunun için K bank, NH Nonghyup Bank ve Shinban Bank ile iş birliği yapıyor.
The Korea Herald’ın haberine göre bu üç banka, kripto para borsaları ile yaptıkları iş birliği sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde toplamda 16.9 milyar won (127 milyon lira) değerinde gelir elde etti. Bu sayı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 52.6 milyon lira düzeyindeydi.
Bu sayının iki kattan fazla artması, ülkedeki yatırımcıların kripto para piyasasına gösterdiği ilginin bir yansıması olabilir. Bu önermeyi destekleyebilecek daha farklı bulgular da var.
Örneğin, kullanıcıların borsalardaki hesaplarına çeyrek boyunca toplamda yaklaşık 52.6 milyar lira gönderdiği açıklandı. Bu sayı bir önceki çeyrekte yaklaşık 44.3 milyar lira, 2020’nin sonunda ise 12.7 milyar lira düzeyindeydi.
Ayrıca bu borsalarda kimliği doğrulanmış kullanıcıların sayısı 2020’nin sonunda 1.33 milyonken, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda 6.76 milyon olarak belirlendi.
Hafta sonları artık eskisine göre daha hareketli
Kaiko tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para piyasasının hafta sonlarındaki hacmi, bundan birkaç ay öncesine kıyasla büyümeye başladı.
Kripto para borsalarında her ne kadar 7/24 işlem yapılabiliyor olsa da ticaret hacminin genelde hafta içlerinde, geleneksel işlem saatlerinde daha büyük olduğu biliniyor. Fakat Coinbase, Gemini ve Kraken’ın hafta sonlarındaki ortalama ticaret hacminin hafta içlerindeki ortalama ticaret hacmine bölünmesi ile ortaya çıkan tablo, hafta sonlarının özellikle Mart 2020’den beri hareketlenmeye başladığına işaret ediyor.
Kurumsal yatırımcıların genelde geleneksel işlem saatlerinde işlem yaptığı varsayıldığı için hafta sonlarındaki hareketlilik, bireysel yatırımcı sayısındaki artışa bağlanıyor. Hafta içi-hafta sonu hacim farkının Binance, Huobi ve OKEx gibi bireysel yatırımcı odaklı borsalarda daha az olması, bunun bireysel yatırımcı kaynaklı bir hareketlilik olduğunu destekler nitelikte. Fakat hafta sonundaki hareketlilik bot tradingden de kaynaklanıyor olabilir.
Borsalardaki hacimlere bakarak gün içerisindeki hareketliliğin nasıl değiştiğini görmek de mümkün. Örneğin, en büyük türev borsalarından Binance ile FTX’teki perpetual vadeli işlem sözleşmelerinin ticaret hacmi Türkiye saati ile 19:00 sularında büyümeye başlıyor ve özellikle Avrupa ile ABD’deki işlem saatlerinin örtüştüğü vakitlerde zirve yapıyor.
Yine Kaiko tarafından derlenen verilere göre spot piyasa tarafındaki BTC/USD ve BTC/USDT paritelerinin hacmi, Türkiye saati ile 15:00-19:00 sularında büyüme gösteriyor.
Coinbase’in finansal raporundan öne çıkan noktalar
ABD’nin en büyük kripto para borsası, yılın ikinci çeyreği için 1.9 milyar dolarlık kısmı işlem ücretlerinden olmak üzere 2 milyar dolar net gelir açıkladı. İşlem ücretlerinden bir önceki çeyrekte 1.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.
Yılın ilk çeyreğinde 813.4 milyon dolarlık faaliyet gideri olan borsanın ikinci çeyrekteki gideri 1.3 milyar doları buldu.
Coinbase’te 30 Haziran 2021 itibarıyla çoğu kripto para olmak üzere toplamda 180 milyar dolarlık varlık bulunuyor.
İlk çeyrekte; Coinbase’teki varlıkların %62’si Bitcoin’den, %14’ü Ethereum’dan, oluşuyordu. İkinci çeyrekte bu oran Bitcoin için %47’ye düştü, Ethereum için %24’e yükseldi. Kalan %25’lik kısmı diğer kripto paralar, %5’lik kısmı ise itibari para oluşturuyor.
Ethereum’daki bu yükseliş, ticaret hacmine de yansıdı. İlk çeyrekte Coinbase’in toplam ticaret hacminin %39’unu Bitcoin oluşturuyordu, bu oran ikinci çeyrekte %24’e düştü. Ethereum’un payı ise %21’den %26’ya çıkıp ilk kez Bitcoin’i geride bıraktı.
Borsanın toplam ticaret hacmi bir önceki çeyreğe göre %38 büyüyüp 462 milyar dolara çıktı.
Coinbase’in toplamda 68 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket ayrıca 28 gün boyunca işlem yapmayan kullanıcıları dahil etmeyip, aktif olarak işlem yapan kullanıcıların aylık sayısını çıkarıyor. Buna göre borsada aylık olarak aktif olan 8.8 milyon kullanıcı var.
35
ABD Kongresindeki altyapı tasarısı, geçtiğimiz haftadan beri birkaç gün boyunca kripto para sektörüne damga vurmuştu. Bunun geride kalmasıyla, bu haftaki yazıda Binance’e verilen mahkeme emrinden, Ethereum’daki Londra güncellemesinden, İrlanda’daki çalışmalardan, Circle’ın planlarından, Güney Koreli bankalardan, hafta sonlarındaki hareketlilikten ve Coinbase’in finansal raporundan bahsedilecek.
Binance’e bazı işlemlerin takibi için mahkeme emri
Birleşik Krallık’taki bir mahkeme, Binance’e Fetch.ai’ın borsadaki hesabından çalınmış 2.6 milyon dolarlık kripto paranın izini sürmesi yönünde emir verdi.
Mahkeme belgelerine göre hackerlar, 6 Haziran’da Fetch.ai’ın içerisinde USDT, Binance Coin, Bitcoin ve Fetch.ai gibi kripto paraların bulunduğu Binance hesabına sızmayı başardı.
Birleşik Krallık’a kayıtlı olan ve blockchain ile yapay zeka teknolojileri üstünde çalışan şirketin beyanına göre hackerlar, cüzdandaki kripto paraları kısa bir süre içerisinde, “ederinden çok daha düşük” bir meblağ karşılığında bir üçüncü partiye sattı.
Fetch.ai’ın Binance hesabının, “İngiliz kanunu uyarınca mülk olarak nitelendirildiği” yönünde hüküm veren mahkeme, Binance’e bu kripto paraların izini sürmesi ve bunların hala borsadaki hesaplardan birinde olması halinde paralara bloke koyması yönünde talimat verdi.
Hukuk firması Rahman Ravelli’nin hukuk direktörü olan ve Fetch.ai’ı temsil eden Syedur Rahman, Reuters’a verdiği demeçte, “Kripto varlıkların anonim olduğu mitini yıkmalıyız. İşin aslında, bunlar doğru kural ve uygulamalar ile takip edilebilir ve kurtarılabilir.” dedi.
Konu hakkında konuşan bir Binance sözcüsünün, şirket olarak “parayı kurtarma konusunda Fetch.ai’a yardım ettiklerini” söylediği aktarılıyor.
Milyonlarca dolarlık Ethereum (ETH) yakıldı
5 Ağustos’ta yapılan Londra güncellemesi, Ethereum ağını EIP-1559 ile tanıştırdı. WatchTheBurn verilerine göre o günden bu cumartesiye kadar yakılan ETH’lerin toplam değeri 130 milyon doları aşıyor.
Ethereum madencileri kazdıkları her blokta 2 ETH üretiyor, buna ek olarak yaklaşık 0,06 ETH değerinde “uncle” ödülü alıyorlar. EIP-1559 ile birlikte işlem ücretleri base fee (taban ücret) ve priority tip (öncelik bahşişi) olacak şekilde ikiye ayrıldı.
Öncelik bahşişi, işlemine, adı üstünde, öncelik verilmesini isteyen kullanıcılar tarafından doğrudan madencilere ödeniyor. Blockchaindeki hareketliliğe (arz) göre değişiklik gösteren taban ücret ise yakılıyor.
Londra güncellemesi yapıldığından beri toplamda 77.500’den fazla adet ETH üretildi, bunlardan 41.400’den fazlası ise yakılma suretiyle arzdan çıkarıldı.
Şu haliyle enflasyonu yavaşlatan EIP-1559’ın, blockchaindeki hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde Ethereum’u tamamen deflasyonist hale getirebileceği düşünülüyor.
İrlanda pazarında hareketlilik
Standard Chartered’ın yatırım kolu SC Ventures ile Northern Trust adlı bir varlık yönetim şirketi tarafından kurulan Zodia Custody, İrlanda pazarındaki faaliyetlerini hızlandırıyor.
Kurumsal kripto para yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu aracı kurum, Independent’ın haberine göre İrlanda’daki kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlayabilir.
Londra merkezli Zodia Custody, Birleşik Krallık’ta ticari faaliyet sergileyebilmek için temmuzun sonunda Finansal Yürütme Kurumuna (FCA) kayıt yaptırmış ve o dönem için bunu yaptırmış dokuz şirketten birisi olmuştu.
Müşterilerine isminden de anlaşılabileceği üzere custody hizmeti sunan Zodia Custody’nin ürün yelpazesi başlangıç aşamasında Bitcoin ve Ethereum’u kapsıyor. Şirketin yöneticileri, bu yelpazeyi zamanla genişletmeyi planlıyor.
Circle, SEC bildiriminde bazı planlarını paylaştı
27.5 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle kripto para pazarının en büyük ikinci stablecoini olan USDC’nin üreticisi Circle, pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunduğu raporda geleceğe ilişkin bazı planlarını açıkladı.
Bu yıl birleşme amaçlı ortaklık yoluyla halka açılmaya hazırlanan Circle, “gelecekte ABD’den bir ulusal banka lisansı almayı veya bir ulusal bankayı satın almayı değerlendirebileceğini” belirtti.
Böyle bir adım, Circle’ı Federal Rezerv (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) gibi bankacılık düzenleyicilerinin denetimine tabi kılar. Circle CEO’su Jeremy Allaire, yine pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda banka lisansı almak için gerekli çalışmaları yapmaya başlayacaklarını söyledi. Örneğin, Circle USDC’nin likiditesine ilişkin Basel III kriterleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaya başlayacak.
Kripto ortaklıkları, Koreli bankalara yaradı
Güney Kore’deki bankalar, kripto para borsaları ile kurdukları ortaklıklar sayesinde hizmet bedeli adı altında milyonlarca dolar değerinde gelir elde etti.
Ülkedeki borsaların önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sadece ve sadece borsadaki kimlik bilgileri, bankadaki kimlik bilgileriyle uyuşan kullanıcılara hizmet vermesi gerekiyor. Ülkenin önde gelen dört borsası Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit, bunun için K bank, NH Nonghyup Bank ve Shinban Bank ile iş birliği yapıyor.
The Korea Herald’ın haberine göre bu üç banka, kripto para borsaları ile yaptıkları iş birliği sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde toplamda 16.9 milyar won (127 milyon lira) değerinde gelir elde etti. Bu sayı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 52.6 milyon lira düzeyindeydi.
Bu sayının iki kattan fazla artması, ülkedeki yatırımcıların kripto para piyasasına gösterdiği ilginin bir yansıması olabilir. Bu önermeyi destekleyebilecek daha farklı bulgular da var.
Örneğin, kullanıcıların borsalardaki hesaplarına çeyrek boyunca toplamda yaklaşık 52.6 milyar lira gönderdiği açıklandı. Bu sayı bir önceki çeyrekte yaklaşık 44.3 milyar lira, 2020’nin sonunda ise 12.7 milyar lira düzeyindeydi.
Ayrıca bu borsalarda kimliği doğrulanmış kullanıcıların sayısı 2020’nin sonunda 1.33 milyonken, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda 6.76 milyon olarak belirlendi.
Hafta sonları artık eskisine göre daha hareketli
Kaiko tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para piyasasının hafta sonlarındaki hacmi, bundan birkaç ay öncesine kıyasla büyümeye başladı.
Kripto para borsalarında her ne kadar 7/24 işlem yapılabiliyor olsa da ticaret hacminin genelde hafta içlerinde, geleneksel işlem saatlerinde daha büyük olduğu biliniyor. Fakat Coinbase, Gemini ve Kraken’ın hafta sonlarındaki ortalama ticaret hacminin hafta içlerindeki ortalama ticaret hacmine bölünmesi ile ortaya çıkan tablo, hafta sonlarının özellikle Mart 2020’den beri hareketlenmeye başladığına işaret ediyor.
Kurumsal yatırımcıların genelde geleneksel işlem saatlerinde işlem yaptığı varsayıldığı için hafta sonlarındaki hareketlilik, bireysel yatırımcı sayısındaki artışa bağlanıyor. Hafta içi-hafta sonu hacim farkının Binance, Huobi ve OKEx gibi bireysel yatırımcı odaklı borsalarda daha az olması, bunun bireysel yatırımcı kaynaklı bir hareketlilik olduğunu destekler nitelikte. Fakat hafta sonundaki hareketlilik bot tradingden de kaynaklanıyor olabilir.
Borsalardaki hacimlere bakarak gün içerisindeki hareketliliğin nasıl değiştiğini görmek de mümkün. Örneğin, en büyük türev borsalarından Binance ile FTX’teki perpetual vadeli işlem sözleşmelerinin ticaret hacmi Türkiye saati ile 19:00 sularında büyümeye başlıyor ve özellikle Avrupa ile ABD’deki işlem saatlerinin örtüştüğü vakitlerde zirve yapıyor.
Yine Kaiko tarafından derlenen verilere göre spot piyasa tarafındaki BTC/USD ve BTC/USDT paritelerinin hacmi, Türkiye saati ile 15:00-19:00 sularında büyüme gösteriyor.
Coinbase’in finansal raporundan öne çıkan noktalar
ABD’nin en büyük kripto para borsası, yılın ikinci çeyreği için 1.9 milyar dolarlık kısmı işlem ücretlerinden olmak üzere 2 milyar dolar net gelir açıkladı. İşlem ücretlerinden bir önceki çeyrekte 1.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.
Yılın ilk çeyreğinde 813.4 milyon dolarlık faaliyet gideri olan borsanın ikinci çeyrekteki gideri 1.3 milyar doları buldu.
Coinbase’te 30 Haziran 2021 itibarıyla çoğu kripto para olmak üzere toplamda 180 milyar dolarlık varlık bulunuyor.
İlk çeyrekte; Coinbase’teki varlıkların %62’si Bitcoin’den, %14’ü Ethereum’dan, oluşuyordu. İkinci çeyrekte bu oran Bitcoin için %47’ye düştü, Ethereum için %24’e yükseldi. Kalan %25’lik kısmı diğer kripto paralar, %5’lik kısmı ise itibari para oluşturuyor.
Ethereum’daki bu yükseliş, ticaret hacmine de yansıdı. İlk çeyrekte Coinbase’in toplam ticaret hacminin %39’unu Bitcoin oluşturuyordu, bu oran ikinci çeyrekte %24’e düştü. Ethereum’un payı ise %21’den %26’ya çıkıp ilk kez Bitcoin’i geride bıraktı.
Borsanın toplam ticaret hacmi bir önceki çeyreğe göre %38 büyüyüp 462 milyar dolara çıktı.
Coinbase’in toplamda 68 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket ayrıca 28 gün boyunca işlem yapmayan kullanıcıları dahil etmeyip, aktif olarak işlem yapan kullanıcıların aylık sayısını çıkarıyor. Buna göre borsada aylık olarak aktif olan 8.8 milyon kullanıcı var.
45
ABD Kongresindeki altyapı tasarısı, geçtiğimiz haftadan beri birkaç gün boyunca kripto para sektörüne damga vurmuştu. Bunun geride kalmasıyla, bu haftaki yazıda Binance’e verilen mahkeme emrinden, Ethereum’daki Londra güncellemesinden, İrlanda’daki çalışmalardan, Circle’ın planlarından, Güney Koreli bankalardan, hafta sonlarındaki hareketlilikten ve Coinbase’in finansal raporundan bahsedilecek.
Binance’e bazı işlemlerin takibi için mahkeme emri
Birleşik Krallık’taki bir mahkeme, Binance’e Fetch.ai’ın borsadaki hesabından çalınmış 2.6 milyon dolarlık kripto paranın izini sürmesi yönünde emir verdi.
Mahkeme belgelerine göre hackerlar, 6 Haziran’da Fetch.ai’ın içerisinde USDT, Binance Coin, Bitcoin ve Fetch.ai gibi kripto paraların bulunduğu Binance hesabına sızmayı başardı.
Birleşik Krallık’a kayıtlı olan ve blockchain ile yapay zeka teknolojileri üstünde çalışan şirketin beyanına göre hackerlar, cüzdandaki kripto paraları kısa bir süre içerisinde, “ederinden çok daha düşük” bir meblağ karşılığında bir üçüncü partiye sattı.
Fetch.ai’ın Binance hesabının, “İngiliz kanunu uyarınca mülk olarak nitelendirildiği” yönünde hüküm veren mahkeme, Binance’e bu kripto paraların izini sürmesi ve bunların hala borsadaki hesaplardan birinde olması halinde paralara bloke koyması yönünde talimat verdi.
Hukuk firması Rahman Ravelli’nin hukuk direktörü olan ve Fetch.ai’ı temsil eden Syedur Rahman, Reuters’a verdiği demeçte, “Kripto varlıkların anonim olduğu mitini yıkmalıyız. İşin aslında, bunlar doğru kural ve uygulamalar ile takip edilebilir ve kurtarılabilir.” dedi.
Konu hakkında konuşan bir Binance sözcüsünün, şirket olarak “parayı kurtarma konusunda Fetch.ai’a yardım ettiklerini” söylediği aktarılıyor.
Milyonlarca dolarlık Ethereum (ETH) yakıldı
5 Ağustos’ta yapılan Londra güncellemesi, Ethereum ağını EIP-1559 ile tanıştırdı. WatchTheBurn verilerine göre o günden bu cumartesiye kadar yakılan ETH’lerin toplam değeri 130 milyon doları aşıyor.
Ethereum madencileri kazdıkları her blokta 2 ETH üretiyor, buna ek olarak yaklaşık 0,06 ETH değerinde “uncle” ödülü alıyorlar. EIP-1559 ile birlikte işlem ücretleri base fee (taban ücret) ve priority tip (öncelik bahşişi) olacak şekilde ikiye ayrıldı.
Öncelik bahşişi, işlemine, adı üstünde, öncelik verilmesini isteyen kullanıcılar tarafından doğrudan madencilere ödeniyor. Blockchaindeki hareketliliğe (arz) göre değişiklik gösteren taban ücret ise yakılıyor.
Londra güncellemesi yapıldığından beri toplamda 77.500’den fazla adet ETH üretildi, bunlardan 41.400’den fazlası ise yakılma suretiyle arzdan çıkarıldı.
Şu haliyle enflasyonu yavaşlatan EIP-1559’ın, blockchaindeki hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde Ethereum’u tamamen deflasyonist hale getirebileceği düşünülüyor.
İrlanda pazarında hareketlilik
Standard Chartered’ın yatırım kolu SC Ventures ile Northern Trust adlı bir varlık yönetim şirketi tarafından kurulan Zodia Custody, İrlanda pazarındaki faaliyetlerini hızlandırıyor.
Kurumsal kripto para yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu aracı kurum, Independent’ın haberine göre İrlanda’daki kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlayabilir.
Londra merkezli Zodia Custody, Birleşik Krallık’ta ticari faaliyet sergileyebilmek için temmuzun sonunda Finansal Yürütme Kurumuna (FCA) kayıt yaptırmış ve o dönem için bunu yaptırmış dokuz şirketten birisi olmuştu.
Müşterilerine isminden de anlaşılabileceği üzere custody hizmeti sunan Zodia Custody’nin ürün yelpazesi başlangıç aşamasında Bitcoin ve Ethereum’u kapsıyor. Şirketin yöneticileri, bu yelpazeyi zamanla genişletmeyi planlıyor.
Circle, SEC bildiriminde bazı planlarını paylaştı
27.5 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle kripto para pazarının en büyük ikinci stablecoini olan USDC’nin üreticisi Circle, pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunduğu raporda geleceğe ilişkin bazı planlarını açıkladı.
Bu yıl birleşme amaçlı ortaklık yoluyla halka açılmaya hazırlanan Circle, “gelecekte ABD’den bir ulusal banka lisansı almayı veya bir ulusal bankayı satın almayı değerlendirebileceğini” belirtti.
Böyle bir adım, Circle’ı Federal Rezerv (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) gibi bankacılık düzenleyicilerinin denetimine tabi kılar. Circle CEO’su Jeremy Allaire, yine pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda banka lisansı almak için gerekli çalışmaları yapmaya başlayacaklarını söyledi. Örneğin, Circle USDC’nin likiditesine ilişkin Basel III kriterleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaya başlayacak.
Kripto ortaklıkları, Koreli bankalara yaradı
Güney Kore’deki bankalar, kripto para borsaları ile kurdukları ortaklıklar sayesinde hizmet bedeli adı altında milyonlarca dolar değerinde gelir elde etti.
Ülkedeki borsaların önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sadece ve sadece borsadaki kimlik bilgileri, bankadaki kimlik bilgileriyle uyuşan kullanıcılara hizmet vermesi gerekiyor. Ülkenin önde gelen dört borsası Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit, bunun için K bank, NH Nonghyup Bank ve Shinban Bank ile iş birliği yapıyor.
The Korea Herald’ın haberine göre bu üç banka, kripto para borsaları ile yaptıkları iş birliği sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde toplamda 16.9 milyar won (127 milyon lira) değerinde gelir elde etti. Bu sayı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 52.6 milyon lira düzeyindeydi.
Bu sayının iki kattan fazla artması, ülkedeki yatırımcıların kripto para piyasasına gösterdiği ilginin bir yansıması olabilir. Bu önermeyi destekleyebilecek daha farklı bulgular da var.
Örneğin, kullanıcıların borsalardaki hesaplarına çeyrek boyunca toplamda yaklaşık 52.6 milyar lira gönderdiği açıklandı. Bu sayı bir önceki çeyrekte yaklaşık 44.3 milyar lira, 2020’nin sonunda ise 12.7 milyar lira düzeyindeydi.
Ayrıca bu borsalarda kimliği doğrulanmış kullanıcıların sayısı 2020’nin sonunda 1.33 milyonken, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda 6.76 milyon olarak belirlendi.
Hafta sonları artık eskisine göre daha hareketli
Kaiko tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para piyasasının hafta sonlarındaki hacmi, bundan birkaç ay öncesine kıyasla büyümeye başladı.
Kripto para borsalarında her ne kadar 7/24 işlem yapılabiliyor olsa da ticaret hacminin genelde hafta içlerinde, geleneksel işlem saatlerinde daha büyük olduğu biliniyor. Fakat Coinbase, Gemini ve Kraken’ın hafta sonlarındaki ortalama ticaret hacminin hafta içlerindeki ortalama ticaret hacmine bölünmesi ile ortaya çıkan tablo, hafta sonlarının özellikle Mart 2020’den beri hareketlenmeye başladığına işaret ediyor.
Kurumsal yatırımcıların genelde geleneksel işlem saatlerinde işlem yaptığı varsayıldığı için hafta sonlarındaki hareketlilik, bireysel yatırımcı sayısındaki artışa bağlanıyor. Hafta içi-hafta sonu hacim farkının Binance, Huobi ve OKEx gibi bireysel yatırımcı odaklı borsalarda daha az olması, bunun bireysel yatırımcı kaynaklı bir hareketlilik olduğunu destekler nitelikte. Fakat hafta sonundaki hareketlilik bot tradingden de kaynaklanıyor olabilir.
Borsalardaki hacimlere bakarak gün içerisindeki hareketliliğin nasıl değiştiğini görmek de mümkün. Örneğin, en büyük türev borsalarından Binance ile FTX’teki perpetual vadeli işlem sözleşmelerinin ticaret hacmi Türkiye saati ile 19:00 sularında büyümeye başlıyor ve özellikle Avrupa ile ABD’deki işlem saatlerinin örtüştüğü vakitlerde zirve yapıyor.
Yine Kaiko tarafından derlenen verilere göre spot piyasa tarafındaki BTC/USD ve BTC/USDT paritelerinin hacmi, Türkiye saati ile 15:00-19:00 sularında büyüme gösteriyor.
Coinbase’in finansal raporundan öne çıkan noktalar
ABD’nin en büyük kripto para borsası, yılın ikinci çeyreği için 1.9 milyar dolarlık kısmı işlem ücretlerinden olmak üzere 2 milyar dolar net gelir açıkladı. İşlem ücretlerinden bir önceki çeyrekte 1.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.
Yılın ilk çeyreğinde 813.4 milyon dolarlık faaliyet gideri olan borsanın ikinci çeyrekteki gideri 1.3 milyar doları buldu.
Coinbase’te 30 Haziran 2021 itibarıyla çoğu kripto para olmak üzere toplamda 180 milyar dolarlık varlık bulunuyor.
İlk çeyrekte; Coinbase’teki varlıkların %62’si Bitcoin’den, %14’ü Ethereum’dan, oluşuyordu. İkinci çeyrekte bu oran Bitcoin için %47’ye düştü, Ethereum için %24’e yükseldi. Kalan %25’lik kısmı diğer kripto paralar, %5’lik kısmı ise itibari para oluşturuyor.
Ethereum’daki bu yükseliş, ticaret hacmine de yansıdı. İlk çeyrekte Coinbase’in toplam ticaret hacminin %39’unu Bitcoin oluşturuyordu, bu oran ikinci çeyrekte %24’e düştü. Ethereum’un payı ise %21’den %26’ya çıkıp ilk kez Bitcoin’i geride bıraktı.
Borsanın toplam ticaret hacmi bir önceki çeyreğe göre %38 büyüyüp 462 milyar dolara çıktı.
Coinbase’in toplamda 68 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket ayrıca 28 gün boyunca işlem yapmayan kullanıcıları dahil etmeyip, aktif olarak işlem yapan kullanıcıların aylık sayısını çıkarıyor. Buna göre borsada aylık olarak aktif olan 8.8 milyon kullanıcı var.
55
ABD Kongresindeki altyapı tasarısı, geçtiğimiz haftadan beri birkaç gün boyunca kripto para sektörüne damga vurmuştu. Bunun geride kalmasıyla, bu haftaki yazıda Binance’e verilen mahkeme emrinden, Ethereum’daki Londra güncellemesinden, İrlanda’daki çalışmalardan, Circle’ın planlarından, Güney Koreli bankalardan, hafta sonlarındaki hareketlilikten ve Coinbase’in finansal raporundan bahsedilecek.
Binance’e bazı işlemlerin takibi için mahkeme emri
Birleşik Krallık’taki bir mahkeme, Binance’e Fetch.ai’ın borsadaki hesabından çalınmış 2.6 milyon dolarlık kripto paranın izini sürmesi yönünde emir verdi.
Mahkeme belgelerine göre hackerlar, 6 Haziran’da Fetch.ai’ın içerisinde USDT, Binance Coin, Bitcoin ve Fetch.ai gibi kripto paraların bulunduğu Binance hesabına sızmayı başardı.
Birleşik Krallık’a kayıtlı olan ve blockchain ile yapay zeka teknolojileri üstünde çalışan şirketin beyanına göre hackerlar, cüzdandaki kripto paraları kısa bir süre içerisinde, “ederinden çok daha düşük” bir meblağ karşılığında bir üçüncü partiye sattı.
Fetch.ai’ın Binance hesabının, “İngiliz kanunu uyarınca mülk olarak nitelendirildiği” yönünde hüküm veren mahkeme, Binance’e bu kripto paraların izini sürmesi ve bunların hala borsadaki hesaplardan birinde olması halinde paralara bloke koyması yönünde talimat verdi.
Hukuk firması Rahman Ravelli’nin hukuk direktörü olan ve Fetch.ai’ı temsil eden Syedur Rahman, Reuters’a verdiği demeçte, “Kripto varlıkların anonim olduğu mitini yıkmalıyız. İşin aslında, bunlar doğru kural ve uygulamalar ile takip edilebilir ve kurtarılabilir.” dedi.
Konu hakkında konuşan bir Binance sözcüsünün, şirket olarak “parayı kurtarma konusunda Fetch.ai’a yardım ettiklerini” söylediği aktarılıyor.
Milyonlarca dolarlık Ethereum (ETH) yakıldı
5 Ağustos’ta yapılan Londra güncellemesi, Ethereum ağını EIP-1559 ile tanıştırdı. WatchTheBurn verilerine göre o günden bu cumartesiye kadar yakılan ETH’lerin toplam değeri 130 milyon doları aşıyor.
Ethereum madencileri kazdıkları her blokta 2 ETH üretiyor, buna ek olarak yaklaşık 0,06 ETH değerinde “uncle” ödülü alıyorlar. EIP-1559 ile birlikte işlem ücretleri base fee (taban ücret) ve priority tip (öncelik bahşişi) olacak şekilde ikiye ayrıldı.
Öncelik bahşişi, işlemine, adı üstünde, öncelik verilmesini isteyen kullanıcılar tarafından doğrudan madencilere ödeniyor. Blockchaindeki hareketliliğe (arz) göre değişiklik gösteren taban ücret ise yakılıyor.
Londra güncellemesi yapıldığından beri toplamda 77.500’den fazla adet ETH üretildi, bunlardan 41.400’den fazlası ise yakılma suretiyle arzdan çıkarıldı.
Şu haliyle enflasyonu yavaşlatan EIP-1559’ın, blockchaindeki hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde Ethereum’u tamamen deflasyonist hale getirebileceği düşünülüyor.
İrlanda pazarında hareketlilik
Standard Chartered’ın yatırım kolu SC Ventures ile Northern Trust adlı bir varlık yönetim şirketi tarafından kurulan Zodia Custody, İrlanda pazarındaki faaliyetlerini hızlandırıyor.
Kurumsal kripto para yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu aracı kurum, Independent’ın haberine göre İrlanda’daki kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başlayabilir.
Londra merkezli Zodia Custody, Birleşik Krallık’ta ticari faaliyet sergileyebilmek için temmuzun sonunda Finansal Yürütme Kurumuna (FCA) kayıt yaptırmış ve o dönem için bunu yaptırmış dokuz şirketten birisi olmuştu.
Müşterilerine isminden de anlaşılabileceği üzere custody hizmeti sunan Zodia Custody’nin ürün yelpazesi başlangıç aşamasında Bitcoin ve Ethereum’u kapsıyor. Şirketin yöneticileri, bu yelpazeyi zamanla genişletmeyi planlıyor.
Circle, SEC bildiriminde bazı planlarını paylaştı
27.5 milyar dolardan fazla piyasa değeriyle kripto para pazarının en büyük ikinci stablecoini olan USDC’nin üreticisi Circle, pazartesi günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunduğu raporda geleceğe ilişkin bazı planlarını açıkladı.
Bu yıl birleşme amaçlı ortaklık yoluyla halka açılmaya hazırlanan Circle, “gelecekte ABD’den bir ulusal banka lisansı almayı veya bir ulusal bankayı satın almayı değerlendirebileceğini” belirtti.
Böyle bir adım, Circle’ı Federal Rezerv (Fed), Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) gibi bankacılık düzenleyicilerinin denetimine tabi kılar. Circle CEO’su Jeremy Allaire, yine pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda banka lisansı almak için gerekli çalışmaları yapmaya başlayacaklarını söyledi. Örneğin, Circle USDC’nin likiditesine ilişkin Basel III kriterleri doğrultusunda paylaşımlar yapmaya başlayacak.
Kripto ortaklıkları, Koreli bankalara yaradı
Güney Kore’deki bankalar, kripto para borsaları ile kurdukları ortaklıklar sayesinde hizmet bedeli adı altında milyonlarca dolar değerinde gelir elde etti.
Ülkedeki borsaların önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sadece ve sadece borsadaki kimlik bilgileri, bankadaki kimlik bilgileriyle uyuşan kullanıcılara hizmet vermesi gerekiyor. Ülkenin önde gelen dört borsası Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit, bunun için K bank, NH Nonghyup Bank ve Shinban Bank ile iş birliği yapıyor.
The Korea Herald’ın haberine göre bu üç banka, kripto para borsaları ile yaptıkları iş birliği sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde toplamda 16.9 milyar won (127 milyon lira) değerinde gelir elde etti. Bu sayı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 52.6 milyon lira düzeyindeydi.
Bu sayının iki kattan fazla artması, ülkedeki yatırımcıların kripto para piyasasına gösterdiği ilginin bir yansıması olabilir. Bu önermeyi destekleyebilecek daha farklı bulgular da var.
Örneğin, kullanıcıların borsalardaki hesaplarına çeyrek boyunca toplamda yaklaşık 52.6 milyar lira gönderdiği açıklandı. Bu sayı bir önceki çeyrekte yaklaşık 44.3 milyar lira, 2020’nin sonunda ise 12.7 milyar lira düzeyindeydi.
Ayrıca bu borsalarda kimliği doğrulanmış kullanıcıların sayısı 2020’nin sonunda 1.33 milyonken, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda 6.76 milyon olarak belirlendi.
Hafta sonları artık eskisine göre daha hareketli
Kaiko tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para piyasasının hafta sonlarındaki hacmi, bundan birkaç ay öncesine kıyasla büyümeye başladı.
Kripto para borsalarında her ne kadar 7/24 işlem yapılabiliyor olsa da ticaret hacminin genelde hafta içlerinde, geleneksel işlem saatlerinde daha büyük olduğu biliniyor. Fakat Coinbase, Gemini ve Kraken’ın hafta sonlarındaki ortalama ticaret hacminin hafta içlerindeki ortalama ticaret hacmine bölünmesi ile ortaya çıkan tablo, hafta sonlarının özellikle Mart 2020’den beri hareketlenmeye başladığına işaret ediyor.
Kurumsal yatırımcıların genelde geleneksel işlem saatlerinde işlem yaptığı varsayıldığı için hafta sonlarındaki hareketlilik, bireysel yatırımcı sayısındaki artışa bağlanıyor. Hafta içi-hafta sonu hacim farkının Binance, Huobi ve OKEx gibi bireysel yatırımcı odaklı borsalarda daha az olması, bunun bireysel yatırımcı kaynaklı bir hareketlilik olduğunu destekler nitelikte. Fakat hafta sonundaki hareketlilik bot tradingden de kaynaklanıyor olabilir.
Borsalardaki hacimlere bakarak gün içerisindeki hareketliliğin nasıl değiştiğini görmek de mümkün. Örneğin, en büyük türev borsalarından Binance ile FTX’teki perpetual vadeli işlem sözleşmelerinin ticaret hacmi Türkiye saati ile 19:00 sularında büyümeye başlıyor ve özellikle Avrupa ile ABD’deki işlem saatlerinin örtüştüğü vakitlerde zirve yapıyor.
Yine Kaiko tarafından derlenen verilere göre spot piyasa tarafındaki BTC/USD ve BTC/USDT paritelerinin hacmi, Türkiye saati ile 15:00-19:00 sularında büyüme gösteriyor.
Coinbase’in finansal raporundan öne çıkan noktalar
ABD’nin en büyük kripto para borsası, yılın ikinci çeyreği için 1.9 milyar dolarlık kısmı işlem ücretlerinden olmak üzere 2 milyar dolar net gelir açıkladı. İşlem ücretlerinden bir önceki çeyrekte 1.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.
Yılın ilk çeyreğinde 813.4 milyon dolarlık faaliyet gideri olan borsanın ikinci çeyrekteki gideri 1.3 milyar doları buldu.
Coinbase’te 30 Haziran 2021 itibarıyla çoğu kripto para olmak üzere toplamda 180 milyar dolarlık varlık bulunuyor.
İlk çeyrekte; Coinbase’teki varlıkların %62’si Bitcoin’den, %14’ü Ethereum’dan, oluşuyordu. İkinci çeyrekte bu oran Bitcoin için %47’ye düştü, Ethereum için %24’e yükseldi. Kalan %25’lik kısmı diğer kripto paralar, %5’lik kısmı ise itibari para oluşturuyor.
Ethereum’daki bu yükseliş, ticaret hacmine de yansıdı. İlk çeyrekte Coinbase’in toplam ticaret hacminin %39’unu Bitcoin oluşturuyordu, bu oran ikinci çeyrekte %24’e düştü. Ethereum’un payı ise %21’den %26’ya çıkıp ilk kez Bitcoin’i geride bıraktı.
Borsanın toplam ticaret hacmi bir önceki çeyreğe göre %38 büyüyüp 462 milyar dolara çıktı.
Coinbase’in toplamda 68 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket ayrıca 28 gün boyunca işlem yapmayan kullanıcıları dahil etmeyip, aktif olarak işlem yapan kullanıcıların aylık sayısını çıkarıyor. Buna göre borsada aylık olarak aktif olan 8.8 milyon kullanıcı var.