İnanç Salmanla Çok Özel! Ripple (XRP), DOGE ve Kripto Para ve Daha Fazlası!
Gerçekleştirdiği başarılı analizler sonucu Bitcoin, Ethereum, Ripple ve Dogecoin gibi birçok kripto para biriminin yatırımcıları tarafından takip edilen İnanç Salman, BeInCrypto ekibinin hazırladığı soruları yanıtladı. İşte detaylar...
13
Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kripto para piyasası son değer kayıplarından bu yana Bitcoin’i takip etmeye başladı. Bitcoin için orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler? Sizce yeni bir boğa piyasası gelecek mi?
Bildiğiniz gibi daha önce Twitter profilime sabitlediğim bir paylaşımımda bir market cycle grafiğim vardı. Burada despair bölgem 29-30 bin dolar bandıydı ve 29 bin dolardan güçlü bir Bitcoin (BTC) alımı gerçekleştirdim. Bu Bitcoin alımlarımı hala elimde tutuyorum ve satmadım. Belki 55 bin doları görürsek ufak bir miktar satış yapabilirim. Ancak bir Bitcoin maksimalisti ve kripto paraya inanan birisi olarak uzun vade elimde tutmayı düşünüyorum. Çünkü 29 bin dolar benim için çok güzel bir alım noktası oldu. BTC’de kesinlikle yeni bir rekor bekliyorum. BTC’de orta vadede 80 bin dolara çıkıp oradan tekrar bir geri çekilme gelebilir. Uzun vadeli yıl sonu hedefi için marketteki paranın ve fiat paranın Bitcoin’i sağlıklı olarak sadece 117 bin dolara kadar götürebileceğini düşünüyorum. Bu 128 bin dolara kadar da çıkabilir. Ancak 117 bin doların üstü sağlıklı bir yükseliş olmayacak.
Yaptığınız paylaşımlara baktığımızda Ripple’ın sizin için ayrı bir yeri olduğunu görüyoruz. SEC dava sürecinin uzaması sizin için ne ifade ediyor. Bu davadan çıkacak olumlu-olumsuz sonuçlar Ripple (XRP) fiyatını nasıl etkiler? Ripple’ın davayı kazanması büyük bir boğa rallisine öncülük edebilir mi?
Dünyada bazı aileler vardır ve bunlar dünyadaki bütün parayı zaten ellerinde tuttukları için daha fazla paraya ihtiyaç duymazlar. Bunların belli gruplaşmaları vardır. Nasıl ki bizde Giresunlular Derneği, Ankara Derneği olabiliyorsa bu insanların da kendi lokal dernekleri oluyor. Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi isimler çok fazla parası olan ve artık para için çalışmayan insanlar. Mark Zuckerberg’in kardeşi Randi Zuckerberg çok ciddi bir Ripple (XRP) fanı. Takıma destek veriyor ve Amerika’da katıldığı her radyo programında bunu dile getiren bir insan. 2 yıl önce attığı bir tweetinde XRP’nin artık Asya’ya açılacağını ve bundan sonra her şeyle ilgili olacağını söyledi.
Baktığımız zaman Ripple (XRP) merkezi bir blockchain olsa da inanılmaz faydalar sağlayan bir yapısı var. Dolayısıyla zaman içinde bu fayda tabana yayılacaktır. Bu faydayla birlikte de ben XRP fiyatının inanılmaz yerlere gideceğine eminim. Çünkü artık Gaming sektörüne de giriyorlar. XRP her şeyle ilgili olacak. DeFi, NFT gibi kripto sektörünü ilgilendiren ne varsa XRP’nin onunla bağlantılı olacağını düşünüyorum.
Bu dava süreci ile ilgili olarak Ripple (XRP) fiyatı çok baskılandı. İnsanlara aldırıldı, sattırıldı. Bir airdrop haberiyle çok yükseldi, ondan sonra düştü ve insanlar bezdi. Ancak uzun vadede ben hodl ediyorum. XRP benim için satmayı düşünmediğim nadir coinlerden bir tanesi. Ripple davayı kaybederse bence büyük bir yıkım yaşarız ve eğer kripto para piyasası büyük bir ayı sezonuna girecekse bu, bu şekilde olabilir. Fakat bunu beklemiyorum. Ripple’ın yükselişi ile birlikte bir altcoin rallisi başlayabilir. Çünkü bu yükseliş Bitcoin dominansını emer ve bundan dolayı para altcoinlere kaymaya başlayabilir. Geçtiğimiz dönemde Ripple davası açıklandı ve Coinbase XRP’yi listesinden çıkardı. O dönemde kripto marketin nasıl çakıldığını eski yatırımcılar mutlaka biliyordur. Bence XRP biterse birçok şey biter. Bu yüzden bitmeyeceğini düşünüyorum.
NFT ve GameFi piyasası her gün yeni bir rekor kırıyor. CryptoPunks ve Axie Infinity gibi projeler değerlerini katladı. Sizin özellikle takip ettiğiniz NFT projeleri var mı, NFT piyasasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
NFT piyasası şimdilik çok güzel gidiyor. Ancak her şeyi Ethereum ile alıp sattığımız için olası bir Ethereum rallisinde ne olur, ortalık toza dumana karışır mı bunu bilemiyorum. Balinalar ne yaparlar? Küçük balıkları kıyıya sürerler ve kıyıya sürdükleri bu küçük balıkları daha rahat yutarlar. Acaba NFT de böyle bir çılgınlık mı diye düşünüyorum. Hani geçtiğimiz dönemlerde sanat sanat için midir, yoksa sanat toplum için midir kaygısı vardı ya, acaba NFT gerçekten sanat için midir, yoksa sadece para almak için midir, yani bir dijitale geçiş midir?
NFT’nin ilerleyen zamanda çok ciddi şeylere vesile olacağını düşünüyorum. Dijital gerçeklik arttırılarak bir dijital hayat kurulabilir. Alice’te tarla satın almak gibi ya da başka bir coin tutarak araba satın almak gibi çılgınlıklar yaşanıyor. Bu bence dijital geçişin bir aşaması ve henüz arz talep eğrisinin tam olarak oluşmadığı bir alan. NFT piyasası değerini inanılmaz katladı ve ben bu alanda AVAX (Avalanche) ve SOL (Solana) tarafını takip ediyorum. Buralarda çok güzel gelişmeler oluyor. Bunların haricinde açıkçası takip ettiğim başka bir şey yok.
Diğer blok zinciri ağları da Ethereum gibi, DeFi platformları başlatıyor. Sizin için önemli olan DeFi projeleri hangileri?
Bence DeFi’lar baştan sona çok önemli. Neden derseniz, merkeziyetsiz finans diyoruz. Yani parayı merkeziyetsizleştirdikten sonra artık herkesi, her şeyi merkeziyetsizleştirmeye çalışacaklar diye düşünüyorum. İşte bu ne olabilir? İnternetin merkeziyetsizleştirilmesi olabilir, insanların merkeziyetsizleştirilmesi olabilir. Artık yavaş yavaş devletlerin ortadan kalkıp uluslararası bir yapıya geçmek olabilir. Artık sınırların bile ortadan kalkması gerektiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla finansı merkeziyetsizleştirmek çok ama çok önemli. DeFi’da öncelikle platformların güvenliği çok önemli. Benim cüzdanımdan çıkarmaya kıyamadığım DeFi projem LINK (Chainlink). Bu proje benim için çok önemli bir proje. Bazı merkeziyetsiz kripto para borsalarının da tokenlarını elimde tutuyorum. Bu platformların güçlenmesi, piyasanın güçlenmesi anlamını taşıyor.
Son zamanlarda Matic, Solana, Avalanche ve Terra gibi altcoinlerin çıkışına tanık oluyoruz. Sizin özellikle takip ettiğiniz altcoin projeleri hangileri?
Şöyle ki örnek verdiğiniz kripto para birimleri kendi platformu olan projeler. Polygon’un kendi platformu var, Solana kendi ekosistemini oluşturuyor. AVAX ve Terra da öyle. Sorunun içinde eksik kalan DOT (Polkadot) var. Ben DOT’u da yakında takip ediyorum. DOT henüz hareketini yapmamış olan projelerden birisi. Bu yüzden bu kapsamda özellikle Polkadot ekosisteminin kripto parası olan DOT’u takip ediyorum.
Bitcoin’in ardından piyasa değerine göre ikinci ve üçüncü sırada yer alan Ethereum ve Cardano yıl sonuna kadar yerlerini koruyabilecek mi?
Bence Ethereum olmazsa olmaz. Benim fikrime göre Ethereum çok daha fazla değerlenecek. Hatta bir ara Bitcoin mi Ethereum mu daha değerli olacak diye söylemler vardı. Belki Ethereum ilerleyen zamanlarda BTC’yi geçebilir ama ikinciliği kimseye kaptırmayacağını düşünüyorum. Eğer bir çılgınlık yaşanırsa Dogecoin üst sıraları zorlayabilir gibi geliyor. Çünkü Dogecoin, tamamen FOMO ile hareket eden bir coin. ADA’yı da çok severim. Ancak bu konuda ben şöyle düşünüyorum; Cardano, Solana, AVAX, RUNE ve DOT gibi projelerin üst sıralarda olacağını düşünüyorum. ADA da fiyatı baskılanan bir coin. Cardano’nun yerini kaybetmemesini umuyorum. Fakat kaybederse bile eski yerine tekrar gelebilecek bir güce sahip.
Son olarak kripto para yatırımcılarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kripto para yatırımcılarına iletmek istediğim mesajım şu olabilir: Arkadaşlar fenomenleri takip ederken insanların söyledikleri şeyleri kesin bir kuralmış gibi kabul etmeyin. Fenomenleri ve size söylenen şeyleri filtrelenmiş bir bilgi olarak kabul edin. Kendi akıl süzgecinizden geçirin ve ondan sonra değerlendirin. Paranızı idareli kullanmayı öğrenin. Kısa, orta ve uzun vadeli portföyler hazırlamayı bilin. Asla paranızın tamamıyla bir coine girmeyin.
Kaldıraçlı işlem yapıyorsanız mutlaka bakiyenizin bir kısmı ile yapın. Eğer tecrübesizseniz mutlaka eğitim alın. Başlangıç eğitimini kimden aldığınızın pek bir önemi yok. Çünkü ilk eğitimi aldıktan sonra siz zaten kendinizi geliştirecek ve farklı eğitimler alacaksınız. YouTube’da birçok ücretsiz kaynak var. Bunları değerlendirin. Birçok arkadaşımız kendi sitelerinde bilgi paylaşıyorlar. Stevedabitcoin ekibinin Huobi ile anlaşmalı hazırladığı bir eğitim var, ona katılabilirsiniz. Benim Eğitim 101 platformu ile ortaklık başlattığım ücretli bir eğitimim var, oradan bilgi alabilirsiniz. Yine YouTube kanalım var oradan bilgi alabilirsiniz. Dolayısıyla nerede olursanız olun gidin ve bilgiyi bulun. Kimsenin lafıyla işlem yapmayın. Her ne kadar böyle demeyi sevmesem de ben de bir fenomenim. Özellikle fenomenlerin lafları ile işlem yapmayın ve paylaşılan bilgileri filtrelenmiş bilgiler olarak kabul edin.
Kimsenin aldım sattım grafik paylaştım dediği işlemlere direkt girmeyin. Bilgileri kendi akıl süzgecinizden geçirin. Çünkü hepimiz, birbirimiz para kaybettiğinde üzülürüz ve birbirimizin para kazanmasına seviniriz. Fakat herkes gece yatarken, kazandığı ve kaybettiği ile baş başa kalır. Bu yüzden başkalarının fikirlerine önem verseniz bile kendi işlemlerinizi onların fikrilerine göre yapmayın.
Son olarak önereceğim şey; burası bir yenilik çağı, burası bir dijital çağ, yenilikleri kaçırmayın. NFT popülerse NFT nedir, ne değildir azıcık ucundan kıyısından da olsa bilin. Bunu annelerimizin babalarımızın telefon kullanmayıp şu anda akıllı telefona geçiş yapmakta zorlanmalarına benzetebiliriz. Şimdi en azından tuşlu telefonları öğrenmeye çalışırsanız ileride akıllı telefona geçişiniz daha kolay olur. Bu yüzden bu sistemin neresinden tutarsanız tutun ama bir yerinden tutun. Bu röportaj için BeInCrypto ekibine teşekkür ederim. Kapanışı her zamanki gibi yapalım. Allah derdi olana deva, hastası olana şifa, parası olmayana da balya balya para nasip etsin. Bol kazançlar diliyorum. Kendinize iyi bakın.
23
Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kripto para piyasası son değer kayıplarından bu yana Bitcoin’i takip etmeye başladı. Bitcoin için orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler? Sizce yeni bir boğa piyasası gelecek mi?
Bildiğiniz gibi daha önce Twitter profilime sabitlediğim bir paylaşımımda bir market cycle grafiğim vardı. Burada despair bölgem 29-30 bin dolar bandıydı ve 29 bin dolardan güçlü bir Bitcoin (BTC) alımı gerçekleştirdim. Bu Bitcoin alımlarımı hala elimde tutuyorum ve satmadım. Belki 55 bin doları görürsek ufak bir miktar satış yapabilirim. Ancak bir Bitcoin maksimalisti ve kripto paraya inanan birisi olarak uzun vade elimde tutmayı düşünüyorum. Çünkü 29 bin dolar benim için çok güzel bir alım noktası oldu. BTC’de kesinlikle yeni bir rekor bekliyorum. BTC’de orta vadede 80 bin dolara çıkıp oradan tekrar bir geri çekilme gelebilir. Uzun vadeli yıl sonu hedefi için marketteki paranın ve fiat paranın Bitcoin’i sağlıklı olarak sadece 117 bin dolara kadar götürebileceğini düşünüyorum. Bu 128 bin dolara kadar da çıkabilir. Ancak 117 bin doların üstü sağlıklı bir yükseliş olmayacak.
Yaptığınız paylaşımlara baktığımızda Ripple’ın sizin için ayrı bir yeri olduğunu görüyoruz. SEC dava sürecinin uzaması sizin için ne ifade ediyor. Bu davadan çıkacak olumlu-olumsuz sonuçlar Ripple (XRP) fiyatını nasıl etkiler? Ripple’ın davayı kazanması büyük bir boğa rallisine öncülük edebilir mi?
Dünyada bazı aileler vardır ve bunlar dünyadaki bütün parayı zaten ellerinde tuttukları için daha fazla paraya ihtiyaç duymazlar. Bunların belli gruplaşmaları vardır. Nasıl ki bizde Giresunlular Derneği, Ankara Derneği olabiliyorsa bu insanların da kendi lokal dernekleri oluyor. Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi isimler çok fazla parası olan ve artık para için çalışmayan insanlar. Mark Zuckerberg’in kardeşi Randi Zuckerberg çok ciddi bir Ripple (XRP) fanı. Takıma destek veriyor ve Amerika’da katıldığı her radyo programında bunu dile getiren bir insan. 2 yıl önce attığı bir tweetinde XRP’nin artık Asya’ya açılacağını ve bundan sonra her şeyle ilgili olacağını söyledi.
Baktığımız zaman Ripple (XRP) merkezi bir blockchain olsa da inanılmaz faydalar sağlayan bir yapısı var. Dolayısıyla zaman içinde bu fayda tabana yayılacaktır. Bu faydayla birlikte de ben XRP fiyatının inanılmaz yerlere gideceğine eminim. Çünkü artık Gaming sektörüne de giriyorlar. XRP her şeyle ilgili olacak. DeFi, NFT gibi kripto sektörünü ilgilendiren ne varsa XRP’nin onunla bağlantılı olacağını düşünüyorum.
Bu dava süreci ile ilgili olarak Ripple (XRP) fiyatı çok baskılandı. İnsanlara aldırıldı, sattırıldı. Bir airdrop haberiyle çok yükseldi, ondan sonra düştü ve insanlar bezdi. Ancak uzun vadede ben hodl ediyorum. XRP benim için satmayı düşünmediğim nadir coinlerden bir tanesi. Ripple davayı kaybederse bence büyük bir yıkım yaşarız ve eğer kripto para piyasası büyük bir ayı sezonuna girecekse bu, bu şekilde olabilir. Fakat bunu beklemiyorum. Ripple’ın yükselişi ile birlikte bir altcoin rallisi başlayabilir. Çünkü bu yükseliş Bitcoin dominansını emer ve bundan dolayı para altcoinlere kaymaya başlayabilir. Geçtiğimiz dönemde Ripple davası açıklandı ve Coinbase XRP’yi listesinden çıkardı. O dönemde kripto marketin nasıl çakıldığını eski yatırımcılar mutlaka biliyordur. Bence XRP biterse birçok şey biter. Bu yüzden bitmeyeceğini düşünüyorum.
NFT ve GameFi piyasası her gün yeni bir rekor kırıyor. CryptoPunks ve Axie Infinity gibi projeler değerlerini katladı. Sizin özellikle takip ettiğiniz NFT projeleri var mı, NFT piyasasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
NFT piyasası şimdilik çok güzel gidiyor. Ancak her şeyi Ethereum ile alıp sattığımız için olası bir Ethereum rallisinde ne olur, ortalık toza dumana karışır mı bunu bilemiyorum. Balinalar ne yaparlar? Küçük balıkları kıyıya sürerler ve kıyıya sürdükleri bu küçük balıkları daha rahat yutarlar. Acaba NFT de böyle bir çılgınlık mı diye düşünüyorum. Hani geçtiğimiz dönemlerde sanat sanat için midir, yoksa sanat toplum için midir kaygısı vardı ya, acaba NFT gerçekten sanat için midir, yoksa sadece para almak için midir, yani bir dijitale geçiş midir?
NFT’nin ilerleyen zamanda çok ciddi şeylere vesile olacağını düşünüyorum. Dijital gerçeklik arttırılarak bir dijital hayat kurulabilir. Alice’te tarla satın almak gibi ya da başka bir coin tutarak araba satın almak gibi çılgınlıklar yaşanıyor. Bu bence dijital geçişin bir aşaması ve henüz arz talep eğrisinin tam olarak oluşmadığı bir alan. NFT piyasası değerini inanılmaz katladı ve ben bu alanda AVAX (Avalanche) ve SOL (Solana) tarafını takip ediyorum. Buralarda çok güzel gelişmeler oluyor. Bunların haricinde açıkçası takip ettiğim başka bir şey yok.
Diğer blok zinciri ağları da Ethereum gibi, DeFi platformları başlatıyor. Sizin için önemli olan DeFi projeleri hangileri?
Bence DeFi’lar baştan sona çok önemli. Neden derseniz, merkeziyetsiz finans diyoruz. Yani parayı merkeziyetsizleştirdikten sonra artık herkesi, her şeyi merkeziyetsizleştirmeye çalışacaklar diye düşünüyorum. İşte bu ne olabilir? İnternetin merkeziyetsizleştirilmesi olabilir, insanların merkeziyetsizleştirilmesi olabilir. Artık yavaş yavaş devletlerin ortadan kalkıp uluslararası bir yapıya geçmek olabilir. Artık sınırların bile ortadan kalkması gerektiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla finansı merkeziyetsizleştirmek çok ama çok önemli. DeFi’da öncelikle platformların güvenliği çok önemli. Benim cüzdanımdan çıkarmaya kıyamadığım DeFi projem LINK (Chainlink). Bu proje benim için çok önemli bir proje. Bazı merkeziyetsiz kripto para borsalarının da tokenlarını elimde tutuyorum. Bu platformların güçlenmesi, piyasanın güçlenmesi anlamını taşıyor.
Son zamanlarda Matic, Solana, Avalanche ve Terra gibi altcoinlerin çıkışına tanık oluyoruz. Sizin özellikle takip ettiğiniz altcoin projeleri hangileri?
Şöyle ki örnek verdiğiniz kripto para birimleri kendi platformu olan projeler. Polygon’un kendi platformu var, Solana kendi ekosistemini oluşturuyor. AVAX ve Terra da öyle. Sorunun içinde eksik kalan DOT (Polkadot) var. Ben DOT’u da yakında takip ediyorum. DOT henüz hareketini yapmamış olan projelerden birisi. Bu yüzden bu kapsamda özellikle Polkadot ekosisteminin kripto parası olan DOT’u takip ediyorum.
Bitcoin’in ardından piyasa değerine göre ikinci ve üçüncü sırada yer alan Ethereum ve Cardano yıl sonuna kadar yerlerini koruyabilecek mi?
Bence Ethereum olmazsa olmaz. Benim fikrime göre Ethereum çok daha fazla değerlenecek. Hatta bir ara Bitcoin mi Ethereum mu daha değerli olacak diye söylemler vardı. Belki Ethereum ilerleyen zamanlarda BTC’yi geçebilir ama ikinciliği kimseye kaptırmayacağını düşünüyorum. Eğer bir çılgınlık yaşanırsa Dogecoin üst sıraları zorlayabilir gibi geliyor. Çünkü Dogecoin, tamamen FOMO ile hareket eden bir coin. ADA’yı da çok severim. Ancak bu konuda ben şöyle düşünüyorum; Cardano, Solana, AVAX, RUNE ve DOT gibi projelerin üst sıralarda olacağını düşünüyorum. ADA da fiyatı baskılanan bir coin. Cardano’nun yerini kaybetmemesini umuyorum. Fakat kaybederse bile eski yerine tekrar gelebilecek bir güce sahip.
Son olarak kripto para yatırımcılarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kripto para yatırımcılarına iletmek istediğim mesajım şu olabilir: Arkadaşlar fenomenleri takip ederken insanların söyledikleri şeyleri kesin bir kuralmış gibi kabul etmeyin. Fenomenleri ve size söylenen şeyleri filtrelenmiş bir bilgi olarak kabul edin. Kendi akıl süzgecinizden geçirin ve ondan sonra değerlendirin. Paranızı idareli kullanmayı öğrenin. Kısa, orta ve uzun vadeli portföyler hazırlamayı bilin. Asla paranızın tamamıyla bir coine girmeyin.
Kaldıraçlı işlem yapıyorsanız mutlaka bakiyenizin bir kısmı ile yapın. Eğer tecrübesizseniz mutlaka eğitim alın. Başlangıç eğitimini kimden aldığınızın pek bir önemi yok. Çünkü ilk eğitimi aldıktan sonra siz zaten kendinizi geliştirecek ve farklı eğitimler alacaksınız. YouTube’da birçok ücretsiz kaynak var. Bunları değerlendirin. Birçok arkadaşımız kendi sitelerinde bilgi paylaşıyorlar. Stevedabitcoin ekibinin Huobi ile anlaşmalı hazırladığı bir eğitim var, ona katılabilirsiniz. Benim Eğitim 101 platformu ile ortaklık başlattığım ücretli bir eğitimim var, oradan bilgi alabilirsiniz. Yine YouTube kanalım var oradan bilgi alabilirsiniz. Dolayısıyla nerede olursanız olun gidin ve bilgiyi bulun. Kimsenin lafıyla işlem yapmayın. Her ne kadar böyle demeyi sevmesem de ben de bir fenomenim. Özellikle fenomenlerin lafları ile işlem yapmayın ve paylaşılan bilgileri filtrelenmiş bilgiler olarak kabul edin.
Kimsenin aldım sattım grafik paylaştım dediği işlemlere direkt girmeyin. Bilgileri kendi akıl süzgecinizden geçirin. Çünkü hepimiz, birbirimiz para kaybettiğinde üzülürüz ve birbirimizin para kazanmasına seviniriz. Fakat herkes gece yatarken, kazandığı ve kaybettiği ile baş başa kalır. Bu yüzden başkalarının fikirlerine önem verseniz bile kendi işlemlerinizi onların fikrilerine göre yapmayın.
Son olarak önereceğim şey; burası bir yenilik çağı, burası bir dijital çağ, yenilikleri kaçırmayın. NFT popülerse NFT nedir, ne değildir azıcık ucundan kıyısından da olsa bilin. Bunu annelerimizin babalarımızın telefon kullanmayıp şu anda akıllı telefona geçiş yapmakta zorlanmalarına benzetebiliriz. Şimdi en azından tuşlu telefonları öğrenmeye çalışırsanız ileride akıllı telefona geçişiniz daha kolay olur. Bu yüzden bu sistemin neresinden tutarsanız tutun ama bir yerinden tutun. Bu röportaj için BeInCrypto ekibine teşekkür ederim. Kapanışı her zamanki gibi yapalım. Allah derdi olana deva, hastası olana şifa, parası olmayana da balya balya para nasip etsin. Bol kazançlar diliyorum. Kendinize iyi bakın.
33
Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kripto para piyasası son değer kayıplarından bu yana Bitcoin’i takip etmeye başladı. Bitcoin için orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler? Sizce yeni bir boğa piyasası gelecek mi?
Bildiğiniz gibi daha önce Twitter profilime sabitlediğim bir paylaşımımda bir market cycle grafiğim vardı. Burada despair bölgem 29-30 bin dolar bandıydı ve 29 bin dolardan güçlü bir Bitcoin (BTC) alımı gerçekleştirdim. Bu Bitcoin alımlarımı hala elimde tutuyorum ve satmadım. Belki 55 bin doları görürsek ufak bir miktar satış yapabilirim. Ancak bir Bitcoin maksimalisti ve kripto paraya inanan birisi olarak uzun vade elimde tutmayı düşünüyorum. Çünkü 29 bin dolar benim için çok güzel bir alım noktası oldu. BTC’de kesinlikle yeni bir rekor bekliyorum. BTC’de orta vadede 80 bin dolara çıkıp oradan tekrar bir geri çekilme gelebilir. Uzun vadeli yıl sonu hedefi için marketteki paranın ve fiat paranın Bitcoin’i sağlıklı olarak sadece 117 bin dolara kadar götürebileceğini düşünüyorum. Bu 128 bin dolara kadar da çıkabilir. Ancak 117 bin doların üstü sağlıklı bir yükseliş olmayacak.
Yaptığınız paylaşımlara baktığımızda Ripple’ın sizin için ayrı bir yeri olduğunu görüyoruz. SEC dava sürecinin uzaması sizin için ne ifade ediyor. Bu davadan çıkacak olumlu-olumsuz sonuçlar Ripple (XRP) fiyatını nasıl etkiler? Ripple’ın davayı kazanması büyük bir boğa rallisine öncülük edebilir mi?
Dünyada bazı aileler vardır ve bunlar dünyadaki bütün parayı zaten ellerinde tuttukları için daha fazla paraya ihtiyaç duymazlar. Bunların belli gruplaşmaları vardır. Nasıl ki bizde Giresunlular Derneği, Ankara Derneği olabiliyorsa bu insanların da kendi lokal dernekleri oluyor. Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi isimler çok fazla parası olan ve artık para için çalışmayan insanlar. Mark Zuckerberg’in kardeşi Randi Zuckerberg çok ciddi bir Ripple (XRP) fanı. Takıma destek veriyor ve Amerika’da katıldığı her radyo programında bunu dile getiren bir insan. 2 yıl önce attığı bir tweetinde XRP’nin artık Asya’ya açılacağını ve bundan sonra her şeyle ilgili olacağını söyledi.
Baktığımız zaman Ripple (XRP) merkezi bir blockchain olsa da inanılmaz faydalar sağlayan bir yapısı var. Dolayısıyla zaman içinde bu fayda tabana yayılacaktır. Bu faydayla birlikte de ben XRP fiyatının inanılmaz yerlere gideceğine eminim. Çünkü artık Gaming sektörüne de giriyorlar. XRP her şeyle ilgili olacak. DeFi, NFT gibi kripto sektörünü ilgilendiren ne varsa XRP’nin onunla bağlantılı olacağını düşünüyorum.
Bu dava süreci ile ilgili olarak Ripple (XRP) fiyatı çok baskılandı. İnsanlara aldırıldı, sattırıldı. Bir airdrop haberiyle çok yükseldi, ondan sonra düştü ve insanlar bezdi. Ancak uzun vadede ben hodl ediyorum. XRP benim için satmayı düşünmediğim nadir coinlerden bir tanesi. Ripple davayı kaybederse bence büyük bir yıkım yaşarız ve eğer kripto para piyasası büyük bir ayı sezonuna girecekse bu, bu şekilde olabilir. Fakat bunu beklemiyorum. Ripple’ın yükselişi ile birlikte bir altcoin rallisi başlayabilir. Çünkü bu yükseliş Bitcoin dominansını emer ve bundan dolayı para altcoinlere kaymaya başlayabilir. Geçtiğimiz dönemde Ripple davası açıklandı ve Coinbase XRP’yi listesinden çıkardı. O dönemde kripto marketin nasıl çakıldığını eski yatırımcılar mutlaka biliyordur. Bence XRP biterse birçok şey biter. Bu yüzden bitmeyeceğini düşünüyorum.
NFT ve GameFi piyasası her gün yeni bir rekor kırıyor. CryptoPunks ve Axie Infinity gibi projeler değerlerini katladı. Sizin özellikle takip ettiğiniz NFT projeleri var mı, NFT piyasasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
NFT piyasası şimdilik çok güzel gidiyor. Ancak her şeyi Ethereum ile alıp sattığımız için olası bir Ethereum rallisinde ne olur, ortalık toza dumana karışır mı bunu bilemiyorum. Balinalar ne yaparlar? Küçük balıkları kıyıya sürerler ve kıyıya sürdükleri bu küçük balıkları daha rahat yutarlar. Acaba NFT de böyle bir çılgınlık mı diye düşünüyorum. Hani geçtiğimiz dönemlerde sanat sanat için midir, yoksa sanat toplum için midir kaygısı vardı ya, acaba NFT gerçekten sanat için midir, yoksa sadece para almak için midir, yani bir dijitale geçiş midir?
NFT’nin ilerleyen zamanda çok ciddi şeylere vesile olacağını düşünüyorum. Dijital gerçeklik arttırılarak bir dijital hayat kurulabilir. Alice’te tarla satın almak gibi ya da başka bir coin tutarak araba satın almak gibi çılgınlıklar yaşanıyor. Bu bence dijital geçişin bir aşaması ve henüz arz talep eğrisinin tam olarak oluşmadığı bir alan. NFT piyasası değerini inanılmaz katladı ve ben bu alanda AVAX (Avalanche) ve SOL (Solana) tarafını takip ediyorum. Buralarda çok güzel gelişmeler oluyor. Bunların haricinde açıkçası takip ettiğim başka bir şey yok.
Diğer blok zinciri ağları da Ethereum gibi, DeFi platformları başlatıyor. Sizin için önemli olan DeFi projeleri hangileri?
Bence DeFi’lar baştan sona çok önemli. Neden derseniz, merkeziyetsiz finans diyoruz. Yani parayı merkeziyetsizleştirdikten sonra artık herkesi, her şeyi merkeziyetsizleştirmeye çalışacaklar diye düşünüyorum. İşte bu ne olabilir? İnternetin merkeziyetsizleştirilmesi olabilir, insanların merkeziyetsizleştirilmesi olabilir. Artık yavaş yavaş devletlerin ortadan kalkıp uluslararası bir yapıya geçmek olabilir. Artık sınırların bile ortadan kalkması gerektiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla finansı merkeziyetsizleştirmek çok ama çok önemli. DeFi’da öncelikle platformların güvenliği çok önemli. Benim cüzdanımdan çıkarmaya kıyamadığım DeFi projem LINK (Chainlink). Bu proje benim için çok önemli bir proje. Bazı merkeziyetsiz kripto para borsalarının da tokenlarını elimde tutuyorum. Bu platformların güçlenmesi, piyasanın güçlenmesi anlamını taşıyor.
Son zamanlarda Matic, Solana, Avalanche ve Terra gibi altcoinlerin çıkışına tanık oluyoruz. Sizin özellikle takip ettiğiniz altcoin projeleri hangileri?
Şöyle ki örnek verdiğiniz kripto para birimleri kendi platformu olan projeler. Polygon’un kendi platformu var, Solana kendi ekosistemini oluşturuyor. AVAX ve Terra da öyle. Sorunun içinde eksik kalan DOT (Polkadot) var. Ben DOT’u da yakında takip ediyorum. DOT henüz hareketini yapmamış olan projelerden birisi. Bu yüzden bu kapsamda özellikle Polkadot ekosisteminin kripto parası olan DOT’u takip ediyorum.
Bitcoin’in ardından piyasa değerine göre ikinci ve üçüncü sırada yer alan Ethereum ve Cardano yıl sonuna kadar yerlerini koruyabilecek mi?
Bence Ethereum olmazsa olmaz. Benim fikrime göre Ethereum çok daha fazla değerlenecek. Hatta bir ara Bitcoin mi Ethereum mu daha değerli olacak diye söylemler vardı. Belki Ethereum ilerleyen zamanlarda BTC’yi geçebilir ama ikinciliği kimseye kaptırmayacağını düşünüyorum. Eğer bir çılgınlık yaşanırsa Dogecoin üst sıraları zorlayabilir gibi geliyor. Çünkü Dogecoin, tamamen FOMO ile hareket eden bir coin. ADA’yı da çok severim. Ancak bu konuda ben şöyle düşünüyorum; Cardano, Solana, AVAX, RUNE ve DOT gibi projelerin üst sıralarda olacağını düşünüyorum. ADA da fiyatı baskılanan bir coin. Cardano’nun yerini kaybetmemesini umuyorum. Fakat kaybederse bile eski yerine tekrar gelebilecek bir güce sahip.
Son olarak kripto para yatırımcılarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kripto para yatırımcılarına iletmek istediğim mesajım şu olabilir: Arkadaşlar fenomenleri takip ederken insanların söyledikleri şeyleri kesin bir kuralmış gibi kabul etmeyin. Fenomenleri ve size söylenen şeyleri filtrelenmiş bir bilgi olarak kabul edin. Kendi akıl süzgecinizden geçirin ve ondan sonra değerlendirin. Paranızı idareli kullanmayı öğrenin. Kısa, orta ve uzun vadeli portföyler hazırlamayı bilin. Asla paranızın tamamıyla bir coine girmeyin.
Kaldıraçlı işlem yapıyorsanız mutlaka bakiyenizin bir kısmı ile yapın. Eğer tecrübesizseniz mutlaka eğitim alın. Başlangıç eğitimini kimden aldığınızın pek bir önemi yok. Çünkü ilk eğitimi aldıktan sonra siz zaten kendinizi geliştirecek ve farklı eğitimler alacaksınız. YouTube’da birçok ücretsiz kaynak var. Bunları değerlendirin. Birçok arkadaşımız kendi sitelerinde bilgi paylaşıyorlar. Stevedabitcoin ekibinin Huobi ile anlaşmalı hazırladığı bir eğitim var, ona katılabilirsiniz. Benim Eğitim 101 platformu ile ortaklık başlattığım ücretli bir eğitimim var, oradan bilgi alabilirsiniz. Yine YouTube kanalım var oradan bilgi alabilirsiniz. Dolayısıyla nerede olursanız olun gidin ve bilgiyi bulun. Kimsenin lafıyla işlem yapmayın. Her ne kadar böyle demeyi sevmesem de ben de bir fenomenim. Özellikle fenomenlerin lafları ile işlem yapmayın ve paylaşılan bilgileri filtrelenmiş bilgiler olarak kabul edin.
Kimsenin aldım sattım grafik paylaştım dediği işlemlere direkt girmeyin. Bilgileri kendi akıl süzgecinizden geçirin. Çünkü hepimiz, birbirimiz para kaybettiğinde üzülürüz ve birbirimizin para kazanmasına seviniriz. Fakat herkes gece yatarken, kazandığı ve kaybettiği ile baş başa kalır. Bu yüzden başkalarının fikirlerine önem verseniz bile kendi işlemlerinizi onların fikrilerine göre yapmayın.
Son olarak önereceğim şey; burası bir yenilik çağı, burası bir dijital çağ, yenilikleri kaçırmayın. NFT popülerse NFT nedir, ne değildir azıcık ucundan kıyısından da olsa bilin. Bunu annelerimizin babalarımızın telefon kullanmayıp şu anda akıllı telefona geçiş yapmakta zorlanmalarına benzetebiliriz. Şimdi en azından tuşlu telefonları öğrenmeye çalışırsanız ileride akıllı telefona geçişiniz daha kolay olur. Bu yüzden bu sistemin neresinden tutarsanız tutun ama bir yerinden tutun. Bu röportaj için BeInCrypto ekibine teşekkür ederim. Kapanışı her zamanki gibi yapalım. Allah derdi olana deva, hastası olana şifa, parası olmayana da balya balya para nasip etsin. Bol kazançlar diliyorum. Kendinize iyi bakın.