Su içmenin doğrudan bir yağ yakma etkisi yoktur, ancak kilo verme ve genel sağlık için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Kilo vermek için dengeli bir diyet, fiziksel aktivite ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi bütünsel bir yaklaşım benimsemek en etkilisidir.
Su İçmek Kilo Verdirir Mi Yağ Yakar Mı?
Su üzerine yapılan tüm araştırmalar, yetişkin bir kadının 2.7 litre, yetişkin bir erkeğinse 3.7 litre su tüketmesi gerektiğini söylüyor. Yalnızca su içmenin yanı sıra, içerisinde bol sıvı bulunan salatalık ve karpuz gibi besinlerden de, bu ihtiyaç giderilebiliyor. Peki, günde ne kadar su içmeli? İşte detaylar…
Devamı İçin Diğer Sayfaya geçiniz>>>>>
Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?
Günde Ne Kadar Su İçmeliyim?
Günlük su ihtiyacı, kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Kilo, yaş ve sağlık durumu ile ilgili faktörler, alınan ilaçlar, çevresel etkenler ve yapılan egzersizler, günlük su tüketimi ihtiyacını etkileyen nitelikler arasında yer alıyor.
Bu sebeple ortaya çıkan, “günlük ne kadar su içilmeli?” sorusuna, uzmanlar, kesin bir yanıt vermekten kaçınıyor. Günlük su ihtiyacı kriterleri belirlenirken, uzmanlar, yukarıda belirtilen faktörleri baz alarak bir neticeye varıyor.
Örnek olarak; egzersiz yapan bir birey, ter yolu ile aşırı su kaybı yaşadığı için, günlük alınması gereken su miktarının daha üzerinde bir sıvı alımı gerçekleştirmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalarda, yetişkin bir kadının minimum 2.7, yetişkin bir erkeğinse minimum 3.7 litre su içmesi gerektiğini öne çıkarıyor. Bu sıvı takviyesi, yüksek sıvı içeren besinler ile de sağlanabiliyor. Fakat, tüm sıvı ihtiyacı bu besinler ile karşılanamayacağı için, yeterli miktarda su tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.
Genel bir kural olarak, yetişkinler için günde en az 8-10 bardak (yaklaşık 2-2,5 litre) su içmek önerilir. Ancak bu miktar bireyden bireye, iklim koşullarına, fiziksel aktivite seviyesine ve genel sağlık durumuna göre değişebilir.
Bebekler ve Çocuklarda Günlük Sıvı Alımı Bebekler, ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bebeklerin ihtiyacı olan gerekli besin değerlerine sahip olduğu gibi, su ihtiyaçlarını da karşılar. Katı gıdaya geçiş ile birlikte, sıvı alım ihtiyacı da başlar. Bebekler ve çocuklar için günlük gereken sıvı alım miktarı, çocuğun gelişimi ile doğru orantılıdır. Bu konuda doktor tavsiyesi alınmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Su İçmek Kilo Verdirir Mi?
Su İçmek Kilo Verdirir Mi?
Su içmek tek başına kilo verdirmez; ancak kilo verme sürecini destekleyici bir rol oynar. İşte bazı sebepleri:
İştahı Azaltabilir: Bazı çalışmalar, su içmenin öğünlerden önce daha az kalori tüketilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Metabolizmayı Hızlandırır: Su içmek, vücudunuzun kalori yakma hızını kısa süreliğine artırabilir. Özellikle soğuk su içmek vücudun suyu vücut sıcaklığına getirebilmek için enerji harcamasına neden olur.
Toksinleri Atar: Su, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, bu da genel sağlık için önemlidir ve metabolizmayı olumsuz etkileyebilecek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Kiloma Göre Kaç Lt Su İçmeliyim?
Kiloma Göre Kaç Lt Su İçmeliyim?
Vücut ağırlığına göre su ihtiyacını hesaplama yöntemleri vardır. Basit bir yöntem, kilogram başına 30-35 ml su hesaplamaktır. Örneğin, 70 kg ağırlığında biri için:
70 kg x 30 ml = 2.100 ml (yani 2,1 litre)
Bu hesaplama, genel bir rehberdir ve kişisel ihtiyaçlarınızı belirlemek için bir sağlık profesyoneline danışmanız en iyisidir.
Son olarak, su ihtiyacınızın bir kısmı yiyeceklerden de karşılanır. Özellikle su oranı yüksek meyve ve sebzeler (karpuz, salatalık, domates vb.) vücudunuzun hidrasyon ihtiyacına katkıda bulunabilir. Ancak yine de düzenli olarak su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Yaşlılarda Günlük Sıvı Alımı Yaşlı insanlarda susama hissiyatı azalır. Bununla birlikte, vücutta bulunan su miktarı da düşer. Böylece çeşitli hastalıkların da önü açılır. İlerleyen yaşlarda günlük sıvı alım miktarını iyi takip etmek ve susuz kalmamak önemlidir. Bunun içinse, mutlaka bir doktora başvurulmalı ve tavsiyeler ile birlikte bir yok çizilmelidir.