Halk arasında rapor parası olarak da bilinen iş göremezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işçilerin çalışamadığı dönemleri desteklemek adına verilen çalışan hakları arasında yer alıyor. Her yıl pek çok işçinin yararlandığı geçici iş göremezlik ödeneği, koronavirüsün giderek yayılmasından sonra daha çok merak edilir hale geliyor. Peki, iş göremezlik ödemesi nedir, kimlere ödenir? İş göremezlik ödemesi kime, ne zaman ödenir? İşte, detaylar…
Devamı İçin Diğer Sayfaya geçiniz>>>>>
İş Göremezlik Ödemesi Nedir, Kimlere Ödenir?İşçilerin sosyal haklarından biri olan iş göremezlik ödeneği, çalışanların en çok yararlandığı destekler arasında yer alıyor. Peki, iş göremezlik ödemesi nedir, kimlere ödenir? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan kapsamda işçilere ödenen iş göremezlik ödeneği, rapor parası olarak da isimlendirilebiliyor. İş göremezlik ödeneği ya da rapor parası, işçilerin çalışamadıkları günlerde çalışıyormuş gibi para almasını sağlıyor. Ancak bunun için çalışanların; doğum yapması, iş kazası geçirerek geçici olarak iş göremezlik raporu alması ve hastalanarak SGK’nın anlaşmalı olduğu bir hastaneden sağlık raporu alması gerekiyor. Aksi takdirde çalışanlar rahatsızlıklarından dolayı çalışamasa da iş göremezlik ödeneğinden yararlanamıyor.Devamı İçin Diğer Sayfaya geçiniz>>>>>
İş Göremezlik Ödemesi Kime, Ne Zaman Ödenir?İş göremezlik ödeneği, koronavirüs hastalığını da ödeme kapsamına alıyor. Peki, iş göremezlik ödemesi kime, ne zaman ödenir? SGK ile anlaşmalı kurumdan raporu alan çalışanların bir an önce raporu işverene teslim etmesi ve işvereninde bu 5 günlük süre içerisinde raporu SGK’nın kullandığı e-rapor sistemine girmesi gerekiyor. Hastalanmadan önceki 90 gün sigortalı olarak çalışan kişiler ve şartları sağlayan bağ-kurlular, yani 4A ve 4B hizmet dökümüne tabi çalışan kişiler ödenekten yararlanabiliyor. Öte yandan raporun teslim edildikten sonra SGK’nın onaylaması gerekiyor. SGK onayının ardından çalışanlar rapor paralarını kendilerine kısa mesaj ile bildirilmesinden ardından PTT şubeleri aracılığıyla çekebiliyor. Ayrıca, çalışanlara hastalandıkları dönemde ayakta tedavi görmeleri halinde günlük çalışma ücretinin 2/3’ünü; yatarak tedavi görmeleri halinde ise, günlük çalışma ücretinin 1/2’sinin ödemesi yapılıyor. Ancak çalışanların SGK’dan iş göremezlik ödeneği alabilmesi için aldığı raporun 3 gün ve üzerinde olması gerekiyor.