Ankara’nın en büyük ikinci ilçesi olan Keçiören’in ev sahipliği yaptığı Bağlum semti, inanç turizmine bir hayli katkı sağlıyor. Ev sahipliği yaptığı türbeler ile tüm Türkiye’ye nam salmış olan Bağlum semti, ismini de çok eski bir hikayeden alıyor. Öte yandan bir hayli merkezi bir yerde bulunan Bağlum’a kolaylıkla ulaşılabiliyor! Peki, Bağlum ismi nereden gelir? Ankara Bağlum semti nerede, nasıl gidilir? İşte, Keçiören Bağlum isminin hikayesi…
Detaylar diğer sayfada!
Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı olan ve genellikle orta gelirli ailelere ev sahipliği yapan Bağlum, son yapılan nüfus sayımına göre, 46 bin 397 kişiye ev sahipliği yapıyor. Kuzeyde Sarıbeyler ve Kösrelik Mahalleleri, Güneyde Ufuktepe, Uyanış, Bademlik ve Ovacık mahalleleri; Doğuda Pursaklar, Saray ve Mahmudiye, Batıda ise Memlik, Yakacık ve İvedik ile çevrili olan Bağlum semti, dört büyük mahallesi ile tanınıyor. Öte yandan merkezi konumda yer alan Bağlum isminin hikayesini duyanlar bir hayli şaşırıyor!
Detaylar diğer sayfada!
Ankara’nın merkezi Kızılay'a 13 kilometre uzaklığında yer alan Bağlum, Ankara’nın başka bir merkezi noktası olan Ulus'a ise, 11 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Merkezi konumda yer alması nedeniyle pek çok otobüsün geçtiği Bağlum’dan en çok geçen otobüsler 266, 266-2, 268 ve 436 numaralı EGO otobüsleri olarak biliniyor. Bu otobüslerin yanı sıra Keçiören ilçesinin Bağlum semtine solmuş ve taksi ile de kolaylıkla ulaşılabiliyor. Öte yandan Bağlum’un bir hayli eskiye dayanan isminin hikayesini duyanlar şaşkınlığını gizleyemiyor!
Detaylar diğer sayfada!
1530 yılında Anadolu vilayetinin Ankara kazasına bağlı bir köy olup Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı 438 numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri (937-1530) isimli eserin 354. sayfasında katip hatası olarak ''Yavlum'' diye kaydedilen Bağlum semti, ilerleyen yıllarda “Bavlum” olarak isimlendiriliyor. Dönem içerisinde söylene söylene Bağlum adını alan bu semt, Evliyalar diyarı olarak biliniyor. Semt mezarlığında pek çok evliyaya ev sahipliği yapan Bağlum semti; Horasan'dan gelme Yakup Evliya’yı semt mezarlığında, Horasan'dan gelme Yusuf ve Sadık Evliyaların türbelerini ise, Merkez Camii avlusunda bulunduruyor. Necip Fazıl Kısakürek'in üstadı ve ünlü İslam alimi Seyyid Abdülhakîm Arvâsî, Asım Köksal ve şair Abdürrahim Karakoç'u da semt mezarlığında bulunduran Bağlum, Ankara’nın inanç turizmine iyi bir katkı sağlıyor.