Ankara’nın en kalabalık ilçesi olarak karşımıza çıkan Keçiören, kökenleri oldukça eskiye dayanan bir ilçe olma özelliği de taşır. Başkentimizin metropol ilçelerinden olan Keçiören’in nüfusunun epey bir kalabalık oluşu dikkat çekiyor. Eskiden Altındağ ilçesine bağlı bir mahalle olan Keçiören, şimdilerde ülkemizin ikinci büyük ilçesi olarak karşımıza çıkar. Keçiören 1984 senesinde 1 milyon nüfusa erişenince ilçe olmuştur. 47 mahallesi ve 12 semti bulunan Keçiören, Çubuk çayının sayesinde iki kısma ayrılır. Peki, Keçiören isminin hikâyesi nereden geliyor? İsim hikâyesini duyunca şaşıracağınız Keçiören Ankara’da nerede ve nasıl gidilir? İşte tüm detaylar…
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!
Mustafa Kemal Atatürk’un kurtuluş savaşı esnasında karargâh olarak kullandığı Ziraat Mektebi binası, bugün Keçiören ilçemizde Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak hizmet veriyor. O vakitlerde Mustafa Kemal’in kullandığı oda bugün koruma altına alınmıştır ve burada zamanında kullanılan eşyalar sergileye çıkmıştır. Siyasal pek çok olaya tanıklık eden Keçiören’de çok sayıda insan yaşıyor. Nüfusu 57 ilden daha kalabalık oluşu ile dikkatleri üzerine toplayan Keçiören’in ilçemizin, isim hikayesi de insanları bir hayli etkilemektedir.
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!
Keçiören’in Bilinmeyen Yanları
Tarihi oldukça geçmişe dayanan Keçiören, başkentin en metropol ilçesi olarak karşımıza çıkar. İsim hikayesi bir hayli merak edilen Keçiören’in bu ismi alışı ile ilgili bilinen dört farklı rivayet bulunur. Bu rivayetlerin tamamı haberimizin devamında yer alacak, okumaya devam ediniz! Birinci rivayete göre; bu ilçe “Keçilerin ören yeri” olduğundan dolayı, bu kelimeler birleşmiş ve “Keçiören” ismini almıştır. İlk rivayete göre Ankara keçisinin otlak yeri olduğu söylenilen Keçiören ilçemizin bu ismi alışı, oradan geliyormuş. İkinci rivayete göre; eskiden Keçiören tarihi kral yolu olarak geçermiş ve doğudan gelen herkes bu yoldan geçmek mecburiyetinde kalırmış. “Geçivermek” ve “gidivermek” fiilinin değişime uğraması ile ”geçiveren” ve “Keçiören” ismine dönmüş ve ilçe ismi buradan geliyormuş.
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!
Üçüncü rivayete göre; eskiden beri en güzel keçelerinin bu bölgede döküldüğüne inanılırmış. Keçe dökülen bu bölgeye “Keçiören” isminin verildiği bir diğer rivayettir. Son rivayete göre ise Ankara’nın en geç yetişen üzümü bu bölgede olurmuş. Bu bölgenin ismi o zamanlar “geç veren” kalmıştır ve zaman içerisinde bu isim “Keçiören” olmuştur.