Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok toprağa hükmeden padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, fethettiği toprakların metrekaresi ile herkesi şaşkına çevirmeyi başarıyor. Elde ettiği başarılarının yanı sıra dünyada hüküm sürdüğü bölgeleri görenlerin ise, şaşkınlığı adeta iki kat artıyor! Peki, Kanuni Sultan Süleyman nereleri fethetti? Kanuni Sultan Süleyman ne kadar toprak aldı? İşte, detaylar…
Detaylar diğer sayfada!
I. Süleyman ya da bilinen adı ile Kanuni Sultan Süleyman, 6 Kasım 1494 Trabzon şehrinde dünyaya geldi. Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesi olan Kanuni Sultan Süleyman, yönetimi boyunca adaleti ile tanındığı için Kanuni lakabını aldı. Batı'da ise, Muhteşem Süleyman lakabı ile tanınan Kanuni Sultan Süleyman, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık görevini yerine getirdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun hem en uzun süre görev yapan hem en çok sefere çıkan ve en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olan Kanuni Sultan Süleyman, tamı tamına 13 kez sefere çıktı. Öte yandan Kanuni Sultan’ın fethettiği o toprakları duyanlar şaşkınlığını gizleyemedi!
Detaylar diğer sayfada!
1520 yılında, babası I. Selim'in ölümünün ardından tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman; Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan gibi Osmanlı İmparatorluğu için stratejik konumda olan yerleri fethetti. Doğuda Irak’ı ele geçirmeyi başaran Kanuni Sultan Süleyman, Mağrip'te imparatorluğun sınırları Fas'a kadar dayandırdı. Akdeniz'den Kızıldeniz'e kadar olan sularda hakimiyet kurmayı da başaran Kanuni Sultan Süleyman, sadece 1529 yılında kuşattığı Viyana'yı çeşitli sebepler ile alamadı. Zigetvar Kuşatması'nın sonlanmasından bir gün önce, 71 yaşında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566 tarihinde öldü ve tahtı Sarı Selim olarak tanınan II. Selim’e bıraktı. Öte yandan Kanuni Sultan Süleyman’ın hükmettiği toprakların metrekaresi herkesi şoke etti!
Detaylar diğer sayfada!
Yüzölçümü olarak Osmanlı İmparatorluğu’nu en çok genişleten padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, toplamda 6.557.000 kilometrekarelik bir alana hükmetmeyi başardı. Belgrad, Rodos, Mohaç, Kasr-ı Şirin, Şira, Patmos ile Naksos adaları, Ptuj, Boğdan, Budin, İstabur, Estergon, Erzurum ve Zigetvar gibi stratejik öneme sahip olan pek çok yeri ve kaleyi Osmanlı İmparatorluğu toprağına kattı. Bu nedenle I. Süleyman’ın dönemine batı tarafından “muhteşem” lakabı takıldı.