Şimdilerde belli bir dalgalanma arasında seyir eden döviz kuru, geçtiğimiz aylara göre daha üst banttan işlem görmeye başladı. Dövizdeki bu hareketliliği hesap edemeyen vatandaşların yaptığı döviz kuru teminle kira sözleşmeleri ise, vatandaşları bir hayli zor durumda bırakmaya başladı. Öte yandan kiracıların bu konuda haklarını aramak için yasalarca pek çok yolu bulunuyor. Peki, dövizle kira ödemesi TL'ye çevrilir mi? Kira için hangi dava açılır? Kira tespit ve uyarlaması davası nedir? İşte, detaylar…
Detaylar diğer sayfada!
Dövizle Kira Ödemesi TL'ye Çevrilir Mi?
Aşırı ödeme güçlüğü çeken kiracının kira sözleşmesini yeniden yapmak için yapması gereken birtakım işler bulunuyor. Bu aşırı ödeme güçlü içerisine döviz kuru ile kira ödemesi garantilenen sözleşmeler de giriyor. Peki, dövizle kira ödemesi TL’ye çevrilir mi? Yasalar döviz ile kira ödemesinin sözleşme devam ederken TL’ye çevrilmesini mümkün kılıyor. Bunun için kiracı, ihtar çekip sözleşmenin feshini veya düzenlenmesini isteyerek işe başlıyor. Ev sahibi bu fesih ya da düzenlemeyi kabul etmezse ise, kiracıya dava açma hakkı da veriliyor.
Kira İçin Hangi Dava Açılır?
Kira sözleşmesinde kararlaştırılmadığı takdirde, kiralanan taşınmazın bir başkasına kiralanması veya kiranın devredilmesi durumunda ihtara gerek kalmaksızın sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabilen ev sahipleri, kiracıların açabileceği davalardan pek de haberdar olmuyor. Peki, kira için hangi dava açılır? Kira konusunda ev sahibi kadar kiracılar da yasalarca koruma altına alınmış bulunuyor. Bu bağlamda kirasından memnun olmayan kiracıların kira tespit davası açması mümkün hale getirilmiş bulunuyor. Bu konuda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri iken; yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi oluyor.
Detaylar diğer sayfada!
Kira Tespit Ve Uyarlaması Davası Nedir?
Kira tespit davası, pek çok kiracının merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, kira tespit ve uyarlaması davası nedir? Kira tespit ve uyarlaması davası, belirli sınırlar çerçevesinde, hakim tarafından kira bedelinin yeniden tespit edilmesine ilişkin bir dava olarak hukuken tanımlanıyor. Bu davanın açılabilmesi için taraflar arasında kira bedeline ilişkin bir anlaşmazlık bulunması şartı ise, hukuken aranan temel şart olarak biliniyor.