Türk şairlerinin “Mavi Gözlü Dev”i olarak anılan Nazım Hikmet, ardında bıraktığı eserleri ile ölümsüz hale gelen isimlerden biri oldu. Her yıl doğumunda da ölümünde de büyük bir sevgiyle anılan Nazım Hikmet, zor bir hayat geçirmesi nedeniyle özlem duyulan isimlerden biri olarak tarihteki yerini aldı. Aşkı da memleket özlemini de etkileyici bir şekilde anlatan Nazım Hikmet, şiir sevenlerin en çok merak ettiği isimlerden biri olmayı da başlardı. Peki, Nazım Hikmet kaç yılında doğdu? Nazım Hikmet kaç yaşında öldü? Nazım Hikmet neden sürgün edildi? İşte, detaylar…
Detaylar diğer sayfada!
Nazım Hikmet Kaç Yılında Doğdu?
Türkiye’deki adı ile Nazım Hikmet Ran, Sovyet Birliği’ne gittikten sonra Nazım Hikmet Borzecki adını alan ünlü şair, hayatı zor geçen şairlerden biri olarak tarihteki yerini aldı. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almış olan Nazım Hikmet Ran, döneminde kıymeti bilinemeyen şair ve yazar olarak öldü. Serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet, 20. yüzyılın en gözde şairleri arasındaki yerini tüm dünyada aldı. Öte yandan Nazım Hikmet zorlu yaşamı ile şiir severleri her dönem merak ettiren isimlerden biri oldu. Peki, Nazım Hikmet kaç yılında doğdu? 14 Ocak 1902 yılında dünyaya gelen Nazım Hikmet Ran, Osmanlı İmparatorluğu’nun o dönem sınırları içerisinde gelen Selanik’te dünyaya geldi.
Detaylar diğer sayfada!
Nazım Hikmet Kaç Yaşında Öldü?
Türkiye’nin en kıymetli şair ve yazarlarından biri olan Nazım Hikmet Ran, kaleme aldığı aşk ve hasret şiirleri ile popüler hale geldi. Hem cezaevi döneminde hem de sürgün döneminde kaleme aldığı eşsiz eserler ile kıymetli yazarlar arasına adını yazdıran Nazım Hikmet Ran, memleketten kilometrelerce uzakta öldü. Peki, Nazım Hikmet kaç yaşında öldü? 1963 yılında Moskova'da geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Nazım Hikmet Ran, 3 Haziran günü yaşamını kaybetti. Mezarı halen Moskova'da olan Nazım Hikmet Ran, 61 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Detaylar diğer sayfada!
Nazım Hikmet Neden Sürgün Edildi?
Önce cezaevi günleri ile zor bir hayat geçiren Nazım Hikmet Ran, ardından sürgün yılları ile yaşamının en zor kısmını yaşadı. Peki, Nazım Hikmet neden sürgün edildi? 17 Haziran 1951 tarihinde yaşamının tehlikede olması nedeniyle aldığı barış ödülü parasının bir kısmıyla satın aldığı ve kayınbiraderi Refik Erduran'ın kullandığı sürat motoruyla İstanbul'dan Karadeniz'e açılarak Romanya üzerinden Moskova'ya giden Nazım Hikmet, memlekete hasret bir şekilde hayata gözlerini yumdu. Nazım Hikmet’in gidişinin ardından toplanan Bakanlar Kurulu, ünlü şairi 25 Temmuz 1951 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkardı. Öte yandan 1925 yılından başlamak üzere şiirleri ve yazıları yüzünden birçok kere yargılanan Nazım Hikmet Ran, 1938 yılında orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı ve İstanbul, Ankara, Çankırı ile Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşan süre boyunca hapis yattı. Kaleme aldığı şiirler nedeniyle sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan Nazım Hikmet Ran, hapisten sonraki yaşamını Moskova ve çevresindeki bölgelerde geçirdi.