Emeklilik yaşı düşecek mi? Tamamlayıcı emeklilik geliyor... 12. Kalkınma Planı Belli Oldu!

Türkiye'nin emeklilik sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla TBMM'ye sunulan 12. Kalkınma Planı ile yeni bir evreye girmeye hazırlanıyor. 2024-2028 yıllarını kapsayan ve emeklilik sisteminde köklü değişiklikler olacak!

Kalkınma Planı'nın en dikkat çekici yeniliği "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi." Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha kullanıcı dostu bir yapıya kavuşturulurken, sisteme olan katılımın ve yatırılan fonların artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, katılımcıların farklı risk algılarına ve tercihlerine uygun fon çeşitliliği oluşturulacak. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkılarıyla zenginleştirilerek, ikinci basamak bir emeklilik güvencesi olarak konumlandırılacak.

Özellikle genç nüfusun sisteme dahil edilmesi ve emeklilik yatırımlarında uzun vadeli düşünmelerinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, 25 yaş altı yükseköğretim öğrencilerinin BES'e katılımını özendirecek politikalar geliştirilecek.

Nüfusun yaşlanması ve sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yükün artması göz önünde bulundurularak, bakım sigortası uygulamasının devreye girmesi planlanıyor. Bu, hem bireylerin yaşlılık dönemlerinde daha nitelikli hizmet alabilmelerini sağlayacak hem de devletin sosyal güvenlikle ilgili mali yükümlülüklerini hafifletecek.

Planın bir diğer kritik ayağı ise emeklilik yaşının gözden geçirilmesi olacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'de yaşam sürelerinin uzaması ve demografik değişimlerin emeklilik sistemini doğrudan etkilediğini belirtiyor. Erdursun, yaşam süresi artışına paralel olarak emeklilik yaşının yeniden değerlendirilebileceğini ve sistemin kayıt içi çalışmayı teşvik edecek şekilde yeniden yapılandırılabileceğini vurguluyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın analizine göre, emeklilik şartlarının belirlenmesi sürecinde yaşam süresi artışına uyum sağlayacak otomatik ayarlama mekanizmaları üzerinde çalışılacak.

Kalkınma Planı, sadece mevcut emeklileri ve çalışanları değil, gelecek nesilleri de düşünen bir perspektifle hazırlandı. Sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini sağlamak adına atılacak adımlar, ülkenin demografik ve ekonomik gerçekleriyle uyumlu bir emeklilik sistemi vizyonu ortaya koyuyor. Bu dönüşüm, emeklilik güvenliği ve yaşam kalitesinin artırılması yönünde atılmış kritik bir adım olarak önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri