Cildiye uzmanı Uzm. Dr. Ali Yaşar, uyuz hastalığının her yaş grubunda görülebileceğini belirterek, "Uyuz hastalığı kaşıntılı, döküntülerle seyreden, bulaşıcı ve özellikle toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında görülen parazitik bir hastalıktır" dedi.
Uzm. Dr. Yaşar, uyuzun kişiden kişiye temasla 15-20 dakikada bile bulaşabileceğine dikkat çekerek, "El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölge kaşıntı ve döküntünün görülebileceği vücut bölgeleridir. En belirgin lezyonları ise parmaklar arasında çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapıları oluşturur. Ayrıca deride küçük kabarıklıklar, sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar da görülebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Ali Yaşar, uyuz hastalığının tedavi sürecini de anlatarak, "Yerel tedavi ajanları kullanıldığında ilacın baş hariç vücudun her bölgesine uygulanması gereklidir. Tedavi 1 hafta ara ile iki kür şeklinde uygulanabilir. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama 5-7 gün saklanması yeterli olacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmeleri çok önemlidir" uyarısında bulundu.
Uzmanlar, uyuzun ciddi bir hastalık olduğunu ve belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline başvurulması gerektiğini vurguluyorlar.