Ankara Büyükşehir Belediyesi ile sivil toplum kurumu işbirliğinin en güzel örneğinin yaşandığı, ayrıcalıklı ve özel çocuklar ve bireylerin eğitim gördüğü“Otizm Vakfı İncek Yaşam Merkezi”ndeyaz dönemi kursları sürüyor.
Türkiye’nin en kapsamlı otizm eğitim merkezi olarak hizmetlerini sürdüren Vakıf'ta, çocuklar ve gençlerden oluşan otizmli öğrenciler; bir yandan sosyal iletişimle, günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik eğitimler alırken, bir yandan da yaşıtları gibi spor yapıyor, enstrüman çalmayı öğreniyor, müzik dinliyor, ilgi alanlarına göre el becerisi gerektiren ahşap boyama, seramik, kolaj gibi atölyelerdeki eğitimlere katılarak hem üretiyor, hem de eğlenceli zaman geçiriyor.
-YAZIN TADI, TEMİZ HAVADA YAPILAN SPORLA ÇIKIYOR
Büyükşehir Belediyesi tarafından Çankaya İncek’te tahsis edilen 8 dönüm arsa üzerinde, 3 villanın yanı sıra kapalı ve açık alanlardan oluşan modern ve işlevsel tesiste hizmet veren Vakıf'ta, çocuklar yazın tadınıtemiz havada oyun oynayarak, bisiklete binerek, farklı yaş gruplarına göre yapılan basketbol sahasında maç yaparak, parkta oyuncaklara binerek çıkarıyor. Fitness salonlarında hocaları eşliğinde birebir spor yapan çocuklar, tırmanma duvarında ise adrenalin depoluyor.
-HOBİ BAHÇELERİNDE DOĞAL HAYATLA TANIŞIYORLAR
Otizmli çocukların kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak her türlü detayın en ince ayrıntısına kadar düşünülerek uygulandığı Merkez'de, çocukları toprakla tanıştıran, kendi elleriyle ekip biçtikleri hobi sebze bahçeleri, dalından koparıp meyvesini yedikleri meyve bahçeleri bulunuyor.
Otizmli çocukların gelişiminde özel bir yere sahip olan spor programları için ısı yalıtımlı, ısıtmalı ve aydınlatmalı yazın ve kışın hava koşullarından etkilenmeden hizmet veren kapalı spor salonu yer alıyor. Bu spor salonunda ayrıca, küçük-büyük farklı iki yüzme havuzu, yine küçük yaş grubundaki çocuklar için ayrı bir spor alanı bulunuyor.
Hizmete girdiğini günden itibaren merkezde 3 yaşından başlayarak farklı yaş grubunda çocuklar ve bireyler için tam ve yarım zamanlı olarak usta eğitmenler tarafından bireysel veya grup odalarında özel eğitim veriliyor.
- OTİZMDE SPORUN ÖNEMİ
Otizm tedavisinde sporun oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vakıf yetkilileri, şunları söyledi:
“Spor, diğer destek çalışmalarına oranla en somut ve hızlı sonuç alınabilen metotlardandır. Çünkü fiziksel hareketlilik, hem biyolojik hem psikolojik gelişimin en doğru şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Sporun bu yönü, otizmli bireylerin başta psikomotor becerileri olmak üzere postür (duruş) düzlüğü, denge, kuvvet, sürat, algı, dikkat, öz güven, sosyal iletişim, farkındalık, kendine yeterlilik, yaşam kalitesi gibi olguların olumlu yönde gelişmesini sağlar.
Vakfımızda hocalar tarafından bire bir spor eğitimi verilmesi, bu gelişim sürecinin daha sağlıklı ve hedef odaklı gidilmesine olanak sağlıyor. Tesiste kayıtlı 40 öğrenciye hizmet veriyoruz.”