Uzun süredir gündemi meşgul eden Momo oyununa devlet engeli. Çeşitli sosyal ağlarda yayılarak çocukların oyunadığı oyun haline gelen Momo, verdiği görevler ile ruh sağlığını bozarak, intihara sürüklemekte olduğu bilinmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu oyunun internet üzerinden yayılmasına ve oynanmasına engel olmak adına, oyunun internetteki tüm erişiminin engellemesi için başvuru yapıldı.
1. Sadece başlığa bakarak bir videonun güvenli olup olmadığına karar vermeyin. Mutlaka çocuğunuzizlemeden tüm içeriği izlemiş olun.2. Çocuğunuzu video içerikler seyrederken yalnız bırakmayın, ekrana bakarak geçirdiği zamanı vefaaliyetlerini gözlemleyin.3. Çocuk profiline sahip video sitelerine yönlendirin. Mutlaka çocuk profilinin açık ve izlemegeçmişinin aktif olmasına dikkat edin.4. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik cihazlarda ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundanemin olun.5. Momo gibi bazı oyunlarda veya oyundan bağımsız olarak whatsapp üzerinden iletişimegeçildiğinden ötürü, çocuklara belli bir yaş öncesinde akıllı telefon alınmamasına, alındığıdurumlarda ise indirdiği uygulamaların ve iletişimde olduğu numaraların takibinin yapılmasınadikkat edin.6. Çocuğunuzun yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddetiözendiren içeriklere erişmediğinden emin olun.7. İnternette yayılan yeni akımları takip ederek, guvenliweb.org.tr adresinden dijital dünyanıntehlikelerine karşı bilgi edinin.8. Benzer olgularla karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçlarını kullanılarak YardımMerkezlerine ve BTK Bilgi İhbar Merkezi'ne şikâyette bulunun.
Sosyal medyanın gündeminden uzun süre düşmeyen Momo oyunu hakkında bakanlıktan açıklama geldi. Oyuna göre Momo adlı karakter çocukların kendilerine jilet, bıçak ve çekiç gibi maddeler ile kendilerine zarar vermelerini isteyerek onları tehdit ediyor.
Bilişim uzmanları çocukların Momo oyunundan korunması için ardı ardına uyarılarda bulunuyor. Oyun, Youtube’da yer alan çocuk videolarına sızıyor ve çocuklardan bir takım tehlikeli görevlerin yerine getirilmesini istiyor. Youtube iddialar üzere, açıklama yaparak, durumu yalanladı. Uzmanlar anne ve babaların çocukların internet kullanımı hakkında dikkatli davranmaları konusunda onları uyarıyor.
Momo Challenge olarak da bilinen oyun, sosyal medya aracılığı ile yayılım gösteren, cep telefonundan oynanabilen bir siber zorbalıktır. Telefon kullanıcıları ilk olarak Momo adında bir kullanıcı ile bir şekilde irtibat kurarlar. Görsel ve yazılı formatta kullanıcılara bir takım tehdit mesajları gönderilir.
Tehdit mesajlarından sonra yerine getirilmesi istenilen görevler yayınlanır. Bu görevler arasında intihar olduğu da bilinmektedir. 2018 yılının Temmuz ayında dünya çapında hızla yayılan oyun hala tehlike saçmaya devam ediyor.
Momo videolarının Youtube’a sızdığı iddia edildiğinden, konu hakkında Youtube açıklama yaptı. Youtube açıklamasında iddiaları yayınlayarak, Momo’yu özendiren herhangi bir içerik olmadığını belirtti. Yetkililer böyle bir içeriğin kurallarına aykırı olduğunun altını çizerek bu tarz içeriklerin hemen kaldırıldığını ifade etti.
Konu ile ilgili bir açıklamada Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’dan geldi. Sayan, açıklamasında Momo ve Mavi Balina gibi oyunların çocuklarda ciddi problemlere neden olduğunu söyledi. Depresyon, davranış sorunları, suç işleme, kaygı gibi problemlerin görülmesine neden olan bu oyunların hedef kitlesini küçük yaştaki çocuklar oluşturuyor.
Bakan aileleri onları video izlerken yalnız bırakmayın diyerek uyardı. Çocukların faaliyetlerinin yakından gözlemlenmesi gerektiğini belirten bakan, çocuk profiline sahip sitelerin tercih edilmesinin riski azaltmada etkili olacağını ifade etti.