Çocuk Zabıta projesinin uygulaması için Keçiören’de Mevlana, İbni Haldun, Mecidiye olmak üzere 3 pilot okul seçilirken 1.500 çocuğa hem zabıtanın hem de çocuk zabıtanın görevleri anlatıldı. Buna göre çocuk zabıtalar, açıkta satılan ve sağlıksız yiyecek-içecek maddelerini satın almayacak, ayrıca alanları da uyaracak. Yerlere çöp atmayacak ve atanlara da uyarıda bulunacak. Çevreyi korumaya özen gösteren çocuk zabıta, bilinçli bir tüketici olacak ve arkadaşlarına da nasıl bilinçli tüketici olunacağını anlatacak. Trafik kurallarına uyup uymayanları uyaracak olan çocuk zabıta, cadde ve sokaklarda top oynamayacak, bisiklet kullanmayacak. Top oynamak ve bisiklete binmek için trafiğe kapalı alanları seçecek. Çocuk zabıta, park, bahçe, mesire yerleri gibi kamuya açık alanlarda gürültü yapmayacak, toplumun ortak kullanımına sunulan malzemeleri koruyacak.
Zabıta hizmetlerinin belediyenin en önemli hizmetleri arasında yer aldığına dikkat çeken Keçiören BelediyesiBaşkanı Mustafa Ak,"Üç yıldır bu eğitimi düzenliyoruz. Şu ana kadar toplamda 9 okulda 6 bin 500 çocuğumuza bu eğitimleri verdik. Bu eğitimlerle çocuklarımıza zabıta hizmetleri ile ilgili bilgiler veriyoruz. Çocuklar zabıtaların görevlerini öğrenip çevrelerinde gördüğü aksaklıkları onlara bildirebilecekler.” dedi. Başkan Ak, Türkiye’de zabıta teşkilatının tarihi kökeninin 192 yıl öncesine dayandığını hatırlatırken, “Bir şehirde kurallara uyulmasını sağlayan, daha da yaşanılabilir bir şehir için çalışan zabıta, o şehrin insanına güven ve huzur verir.” diye konuştu.
Eğitimlerin sonunda çocuklara çocuk zabıta boyama kitabı, boya kalemleri, puzzle ve Keçiören Belediyesi Çocuk Zabıta Kimlik Kartları dağıtıldı.