Yargıtay Velayet Davalarında Çocukların Görüşünü Esas Alacak. Boşanma davalarında çocuğun velayeti için, 8 yaş ve üstü çocukların kendilerini ifade edebileceği gerekçesiyle fikirlerinin sorulmasına hükmeden Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, velayet davasında önce çocuğa danışacak. Alınan bu karara göre, mahkemeler velayet kararı aşamasında çocuklara “Annenle mi yoksa babanla mı kalmak istiyorsun” diye soracak.
Çocuklu çiftlerin boşanması sonucu ortaya çıkan velayet davalarında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun aldığı emsal niteliğindeki karar davaları farklı bir boyuta taşıdı. Buna göre 8 yaşında ve 8 yaşından büyük çocuklar mahkemelerce kendilerini ifade edebilecek yaşta görülmeye başlandı. Bunun neticesinde çocuğun fikri sorularak velayet davasının seyri değişebilecek.
Emsal kararın alınmasında etkili olan dava İstanbul’da görüldü. İddiaya göre şiddetli geçimsizlik sebebiyle Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açtı. Tarafları dinleyen ve dava dosyasını inceleyen mahkeme, çiftin boşanmasında karar kıldı. Dava sonucunda açıklanan kararda çiftin tek çocukları olan 8 yaşındaki Efe’nin velayeti babasına bırakıldı. Bu karar üzerine 6. Aile Mahkemesi’ne karşı dava açan anne, dava dilekçesinde babanın kendisine iftira attığını öne sürerek çocuğun velayetini aldığını savundu. Buna göre annenin çocuğu dövdüğü yönünde iftiraların gerçeği yansıtmadığını ve çocuğun velayetinin kendisine verilmesini talep etti.
İdrak Çağındaki Çocukların Görüşünün Alınması
Davanın detaylarında çocuğun tüm sorunlarıyla ilgilendiğini, çocuğa sigara içirdiği ve makyaj yaptığı hakkında ortaya atılan ifadelerin iftira olduğunu ve müşterek çocuğunun da kendi yanında kalmak istediğini savunarak velayetin kendine bırakılmasını istedi. Mahkeme ise, annenin öne sürdüğü gerekçelerin kanıtlanmadığından ve önceden verilmiş olan velayet kararını değiştirecek sebepler ortaya atılmadığından davanın reddine karar verdi.
Temyize giden davada Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Aile Mahkemesi tarafından verilen kararın oy birliği ile bozulmasına hükmetti. Buna gerekçe olarak da idrak yaşındaki çocukların görüşlerinin alınması ve velayet davalarında esas olanın çocuğun menfaati olduğu gösterildi. Bu gelişmenin ardından 6. Aile Mahkemesi vermiş olduğu kararda direnince velayet davası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na intikal etti. Kurulun almış olduğu karar doğrultusunda, idrak çağında olan müşterek çocukların mahkemece görüşlerinin alınması, bu görüşün değerlendirilmesi ve kararın bu şekilde alınması hükmüne varılmıştır.