Jinekomasti, erkeklerde kadın tipi meme büyümesine verilen isim. Özellikle 20’li yaşlarının başındaki genç erkekler, denize veya havuza rahatça girememe, istedikleri dar kıyafetleri giyememe gibi nedenlerden dolayı meme büyümesinden oldukça rahatsız oluyorlar. Bu sorunu çözmek ve yaza istedikleri gibi bir görünümle girmek isteyen erkeklerin jinekomasti operasyonu için bahar aylarını tercih ettiklerini söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Çiğdem Demiroğlu Yakut, bu sorunun daha çok ergenlikte alınan kilolar verildiğinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.
Saptanmış belirgin bir nedeni yok
Jinekomasti, çeşitli hormonal bozukluklara ve ilaç kullanımına bağlı olabilmesine karşın çoğunlukla saptanabilen bir nedeni bulunmuyor. Jinekomasti ameliyatı yaptırmak isteyen hastaların çoğu, ergenlik dönemini kilolu geçirip sonradan kilo vermesine rağmen meme büyüklüğünde gerileme olmayan kişiler. Bu durumun, yağ dokudan salgılanan östrojenin, ergenlik döneminde kadın tipi meme büyümesine neden olmasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Çiğdem Demiroğlu Yakut, aynı zamanda ergenlik döneminde yüksek hormon (östrojen) içeren gıdaların fazla tüketiminin de jinekomastiye neden olabileceğine vurgu yapıyor.
Spordan yanıt alamayan ameliyat için başvuruyor
Jinekomasti ameliyatı için başvuran hastalar bunun öncesinde genellikle meme büyüklüğünü azaltmak için spora başvurmuş ancak yanıt alamamış olan kişilerden oluşuyor. Çünkü göğüs kasını sporla çalıştırmak, memedeki yağ ve meme dokusunun erimesini sağlamıyor.
Jinekomasti şikayetiyle başvuran hasta, öncelikle meme muayenesi ile değerlendiriliyor. Memedeki fazlalık, yağ dokusu veya meme dokusu olabildiği gibi bazen de hem yağ dokusu hem meme dokusu fazlalığı birlikte görülebiliyor. Muayenede meme bezi fazlalığı olan hastalarda operasyon öncesi meme ultrasonografisi ile değerlendirme yapılıyor. Eğer meme bezlerinde aşırı büyüme mevcutsa altta yatan bir hormonal bozukluk olup olmadığı kan tetkikleri ile araştırılıyor ve burada hormonal bir bozukluk saptanırsa hasta endokrinolojiye yönlendiriliyor. Hormon tetkikleri normal olan hastalar içinse ameliyat planlanıyor.
Ameliyat tipi meme büyüklüğüne ve durumuna göre belirleniyor
Ameliyatta kapalı ve açık olarak tanımlanan teknikler bulunuyor ve kullanılacak ameliyat tekniğine, memenin büyüklüğüne, kıvamına ve deri sarkması olup olmamasına göre karar veriliyor. Kapalı teknik adı verilen liposuction, yağ doku içeriği daha fazla olan memelerde daha uygun. Ultrason yardımlı liposuction denilen vaser liposuction tekniği, jinekomasti ameliyatlarını oldukça kolaylaştırıyor. Bu sayede ameliyatların büyük bir kısmı hiç kesi olmadan, sadece küçük deliklerden özel kanüllerle girilerek gerçekleştirilebiliyor. Alınacak fazla yağ ve meme dokusu ultrason enerjisi ile eritilerek daha sonra negatif basınçla çekiliyor. Bu yöntem, meme büyümesi nedeniyle bollaşmış olan meme derisinde sıkılaşmayı tetikleyerek derinin yeni meme şekline uyum sağlamasını ve daha iyi bir estetik sonuç alınmasını da sağlıyor. Vaser liposuction yöntemi ile yapılan jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştiriliyor ve 1 saatte tamamlanıyor. Aynı gün taburcu olabilen hasta hızla günlük yaşama dönebiliyor. Ameliyat sonrası yapması gereken tek şeyse bir ay boyunca özel bir korse giymek.
Meme bezi yoğunluğu ya da sarkma aşırı düzeyde ise
Meme bezi yoğunluğu çok fazla olan memelerde liposuction’a ek olarak meme halkası altından yapılan küçük bir kesi ile girilerek fazla meme dokusu çıkartılıyor. Obezite ameliyatları ya da başka nedenlere bağlı olarak fazla kilo verme sonrası memelerde aşırı deri sarkması ile beraber ileri derecede jinekomasti mevcut olan erkek hastalarda ise kadınlarda yapılan meme küçültme ameliyatına benzer bir teknikle fazla deri ve meme dokusunun kesilerek çıkartılıyor.