Boşanma davası açmak için yapılması gerekenler yasalar çerçevesine göre belirlenmiştir. Boşanma davaları, iki türde açılabilir. Bunlar anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davaları için gerekli olan belgeler farklıdır.
Çekişmeli Boşanma nasıl açılır: Anlaşmalı boşanma davaları ise çekişmeli boşanma davalarına göre daha kolay geçen ve daha kısa sürede sonuçlanan davalardır. Anlaşmalı boşanma davaları herhangi bir Adliye’de açılabilir. Aile mahkemesi, tarafların hazırlamış olduğu anlaşmalı boşanma belgeleri ve protokollerine göre boşanma kararına karar verecektir.
Boşanma davası nasıl açılır 2019 senesinde de aile mahkemelerine açılmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların ikamet ettiği bölgedeki yetkili mahkemeler aracılığı ile dava açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında ise herhangi bir adliye aracılığı ile dava açılabilir. Öncelikli olarak tarafların boşanma için dilekçe hazırlaması gerekir. Daha sonra hazırlanan protokol, yetkili mahkemeye teslim edilir.
Boşanma davası açmış olan eş, mutlaka somut bir boşanma nedeni göstermelidir. Boşanma nedenleri şiddetli geçimsizlik ya da terk gibi birçok sebeple olabilir. Tarafların boşanma dilekçesinde ifade ettikleri nedenlerin ispatlanması gerekir.
İspat edilemediği durumlarda boşanma davası reddedilebilir. Davayı açmış olan eşin boşanma nedeni olarak gösterdiği olayların oluşması şayet davayı açan eşin kendisine dayanıyorsa bu noktada boşanma davası reddedilebilir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır, Maliyeti Nedir 2019
Boşanma davası dilekçesi hazırlandıktan sonra davacı; harç ve dava giderlerini mahkeme veznesine peşin olarak yatırmalıdır.
Dava, harç ve giderlerin ödenmediği durumlarda mahkemenin açılması mümkün değildir.
Harç ve giderler davanın başında şayet eksik yatırılmış ise bu noktada hakim tarafından belirli bir süre verilir. Ancak kişi bu süre neticesinde de ücretleri yatırmamışsa, hakim davayı açılmamış sayacaktır. Boşanma davalarında fiyatlar: