Kulaklarınıza Nelerin Zarar Verdiğini Biliyor Musunuz?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, kulakların sanıldığından daha hassas olduğunu söyleyerek, kulaklara zarar veren alışkanlıklar ve davranışlar hakkında bilgi verdi.
Yıldırım, kulak sağlığının korunması için, bu davranışlardan ve alışkanlıklardan kaçınmak gerektiğini söyleyerek, uzun vadede bazı alışkanlıkların ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabileceğinin altını çizdi.
Yüksek Ses ve Gürültülü Ortamlarda Bulunmak Kulaklara Zarar Veriyor
Yıldırım, kulaklarımızın sesi algılamak için özel bir organ olmasından dolayı, kulakların sese karşı çok hassas olduğunu ifade etti. Bu nedenle yüksek sesin kulak için her zaman zararlı olduğunu belirten doktor, bu davranıştan kaçınmanın kulak sağlığı için şart olduğunu söyledi. Yüksek ses yüzünden kulaklara zarar veren davranışlar arasında;
- Uzun süre yüksek sesli müzik dinlemek,
- Kulak koruması kullanmadan atış alanında atış yapmak,
- Yüksek sesli ortamlarda çalışmak,
- Yüksek sesli patlamaya maruz kalmak,
- Disko, bar ve gece kulübü gibi yüksek sesli ortamlarda çok vakit geçirmek yer alır.
Yüksek Ses İşitme Kaybına Neden Olabilir
Bu durumlar işitme sistemine zarar verir ve kulakta çınlamaya neden olur. İşitme kaybının yaşanması her kişi için farklı şekillerde gerçekleşebilir. Bu durum sesin şiddetine, maruz kalınan süreye, sesin özelliklerine ve kişinin fiziksel özelliklerine göre değişim gösterir. Yine de özelliklerin ne oldu fark etmeksizin kişiler kesin olarak kulak hasarına uğrar. Hasar sonucu işitme kaybı geçici ya da kalıcı olabilir.
Kulak Temizleyici Çubuklar Sağırlığa Neden Olabilir
Kulak temizleme çubuklar, kulak kirinin kulak kanalına itilmesine neden olduğundan, kulaklara zarar verir. Normal şartlarda kulak kiri kendiliğinden dışarı atılır. Kendisini temizleme özelliğine sahip olan kulaklara dışarıdan çubuk ve benzeri nesnelerle müdahale edildiği zaman sistem bozulmuş olur. Durumun sık tekrar edilmesi halinde, kulaklarda sağırlığa kadar varan ciddi hasarlar oluşabilir.
Bu nedenle kulak temizleme çubukları yerine, kulak bol su ile nazikçe temizlenmelidir. Kulağa temizleme çubuğu da dahil olmak üzere yabancı nesneler sokulmamalıdır. Sabun gibi kimyasallar kulağın içine sürülmemelidir.