Başkent’teki toptan ve perakende gıda ve ihtiyaç maddeleri ticareti sektörünün temsilcileri Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) bir araya gelerek, son dönemde gündeme gelen yaş sebze ve meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı olduğu iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı ” tanımının netleştirilmesini talep etti.
“Toptan Gıda ve Perakende Ticareti Sektörleri İstişare Toplantısı” ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer’in katılımıyla ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşti. Toplantıda toptan ve perakende gıda sektörünü Ankara Perakendeciler Derneği (PERDER), GİMAT Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği, ATO 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi, 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi, 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri temsil etti.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, bir süredir ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini belirterek, Ankara Ticaret Odası olarak sektörün bu sorununa çözüm aramak üzere ortak akıl toplantısı düzenlediklerini söyledi.
Koronavirüs salgının başından bu yana toptan ve perakende gıda ticareti sektörünün, vatandaşa aralıksız hizmet vermeyi sürdürdüğünün altını çizen Baran, gıda ticareti yapan üyelerin, fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız ve yersiz şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, ilgili düzenlemede yer alan ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin tam olarak hangi kriterlere göre belirlendiği konusunun net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” diye konuştu.
Pandemiye bağlı olarak tüm dünyada gıdada arz talep dengesinin bozulduğu bunun da öngörülemeyen artışlara neden olduğunu, bu durumun ülkemizde de etkili olduğunu, mevsimsel etkiler başta olmak üzere birçok parametrenin fiyat artışlarına etki ettiğini belirten Baran, Türkiye’nin 83 milyonunun tamamını ilgilendiren bu konuyla ilgili tüm tarafların yararına olacak şekilde kalıcı bir çözüm üretilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
-“HASSASİYETLE ÇALIŞIYORUZ”
Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer de konuşmasında, fahiş fiyat artışı denetimlerinde ticaret erbabının mağdur olmaması için çok büyük hassasiyetle çalıştıklarını söyledi. Denetimlerde tespit ettikleri konuları Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na ilettiklerini bildiren Karaer, “Esnafı, taciri mağdur etme niyetimiz olmadığı için hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu süreci birlikte çok fazla zarar görmeden yürütmek istiyoruz. Ceza yazmak bizim çok istediğimiz bir şey değil. Bugün buradan oluşacak önerileriniz Bakanlığımızca değerlendirilmesinin bu sürece çok daha faydası olacaktır” dedi.
-“İKİ TARAF DA DENETİMLERİN ADİL YAPILMASINI İSTİYOR”-
Toptan gıda sektörünü ATO’da temsil eden 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Çetinkaya da, tüm tarafların denetimlerin adil yapılmasını istediğine dikkat çekerek, “Haksız bir suçlama ile karşı karşıya gelmemek için tüm tarafların birlik olması ve beraber çalışması gerekiyor” dedi.
-“DAHA OBJEKTİF KRİTERLER ÜZERİNDE DURULMALI”-
Lonca Kurumsal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Ticaret Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de sorunların değerlendirilmesinin ardından çözümlerin sektörle birlikte ortak akılla geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Yücel, fahiş fiyat artışlarına ilişkin kriterlerin net olmaması nedeniyle, kurallara ve ticaret ahlakına uygun bir şekilde ticaret yapan sektör mensuplarının haksız ve yersiz ithamlara muhatap olduğunu, bu haksız ve yanlış algının ticarette güveni zedelediğini, bu olumsuz algının değiştirilmesine yönelik sektör kuruluşlarınca bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiğini belirterek, “Piyasa ekonomisi anlayışına uygun olarak, tüketicilerimizin piyasayı gözetebilmesine yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması gerekiyor. Tüketici haklarının korunması ve fahiş fiyat artışı uygulamalarının adil bir şekilde tespit edilebilmesi ve engellenmesi için daha objektif kriterler belirlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıya, Ankara Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Ahmet Karagöz, GİMAT Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği Üyeleri, ATO 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komite Başkanı Koray Özlü, 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komite Başkanı Ali İhsan Gürel, Başkan Yardımcısı Kenan Kanbur, Üyeleri Edip Balcı, Cavat Durmaz, Üner Karabıyık, Ali Özdemir ve 63 No’lu Proje Hizmetleri Meslek Komite Üyesi Bilgin Çağrı Tepebaşı katıldı.