Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Rinoplasti Kimlere Yapılır? Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burnun yeniden şekillendirildiği rinoplasti ameliyatı, estetik cerrahide en fazla tercih edilen operasyonları arasındadır.

Cinsiyet fark etmeksizin gerek solunum sorunlarının düzeltilmesi, gerekse burun şeklinin değiştirilmesi için herkes bu operasyonlara ilgi göstermektedir. Burun yapısındaki şekil bozuklukları doğumsal kaynaklı olsada, sonradan oluşsada, rinoplasti ameliyatı sayesinde düzeltilmesi mümkün olmaktadır. Bu operasyon burnun estetik şekilde düzeltilmesini ve burun fonksiyonlarının korunmasını hedefler. 

En Uygun Hastalar Kimlerdir?

Bu estetik operasyon hastaların dış görünümlerini düzeltirken, kişinin kendine olan özgüvenini arttırıcı etkiler yapar. Hastaların ameliyattan önce istediği, hayallerindeki burun şeklinin aynısı bu operasyonla oluşturulamaz. Burun yapısında gerçekleştirilen değişikliklerin hepsi, kişinin burun yapısıyla alakalıdır. Bu yüzden rinoplasti ameliyatında hastaların beklentileri ön plana çıkmaktadır. Operasyonun başarılı olması hastanın bundan beklentisine, ameliyatı olmak için nedenlerine, ameliyat sonucunda neler beklediklerine bağlıdır. Eğer hastalar bu isteklerini cerraha doğru aktarırsa ve istekleri yapılabilir düzeyde olursa en iyi sonuç alınacaktır. Hastaların aşırı mükemmelliyetçi olması halinde, başarılı bir sonuç alınamaz. Dış görünüme olumlu katkıları olacak yeni burun şeklinden memnun olan hastalar oldukça, rinoplasti başarısı sağlanmış olur. Bu adayların rinoplasti için en uygun aday olduğunu belirtelim. Ameliyatla elde edilen sonuçları kaldıracak ruhsal gelişime sahip olan, ameliyatın ve sonuç almanın bir süreç olduğunu kavrayan, burun gelişimini tamamlayan adaylar rinoplasti ameliyatı olmaya karar verebilirler. 

Riskleri Var mı?

Her cerrahi girişim gibi, rinoplasti operasyonları da risk taşımaktadır. Operasyonun deneyimli burun estetiği uzmanları tarafından yapılması risklerin azaltılmasında etkili olur. Bunun yanında kanama, enfeksiyon, anestezi kaynaklı olan riskler diğer cerrahilerde olduğu gibi her zaman oluşabilir. Rinoplasti tekniğine göre, ameliyat sonucunda kalacak iz farklı olur. Kapalı rinoplasti görünen iz kalmadan tamamlanabilir. Ancak açık rinoplasti operasyonunda minimal belli belirsiz iz kalabilir. Operasyonun ardından revizyon ameliyat ihtiyacı doğabilir. Bu oran literatürde %10 – 25 seviyesinde olsa da, bu risk olarak dikkate alınmalıdır. Hastanın hoşnut olmadığı burun şeklinin oluşturulması ya da solunum sıkıntısının olması halinde yeni bir ameliyat yapılabilir. 

Ameliyat Öncesi

Operasyonun başarılı olmasında hasta ve doktor iletişiminin önemi büyüktür. Bizler, hastalarımızla olan irtibat ve manevi bağımızın operasyonları olumlu yönde etkilediğini savunmaktayız. İsteklerini doğru şekilde doktoruna aktaran bir hasta, bizlerin operasyonda daha başarılı olmamızı sağlayacaktır. Ameliyatın ardından sahip olmak istediği burun şeklini doğru aktaran hasta, bizlerin kendisine uygun olan yüz şekline uyum sağlayan burun şeklini oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Ameliyattan önceki değerlendirmelerde, hastanın kemik ve kıkırdak dokusu, yüz şekli, cilt yapısı, cilt kalınlığı, yaşı ve hastanın ameliyattan beklentileri göz önüne alınır. Böylece kullanılacak yöntem, operasyonun nerede yapılacağı, operasyonun fiyatı ve olası riskler hakkında hasta bilgilendirilir. Hastanın alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar konusunda düzenleme yapılır. Beslenme programı, sigarayı kesmesi, ilaçların yeniden düzenlenmesi, vitamin desteği gibi planlamalar yapılır. 

Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun yapısındaki işlemlere göre ortalama 2 saatte tamamlanan operasyonda, burun cildi, kemik ve kıkırdak çatı ayrılır. Burunda olan sorunlara ve ameliyatta kullanılacak tekniğe uygun şekilde farklı işlemler yapılır. Burun cildi yeni oluşturulan burun çatısına adapte edilerek, yeni burun şeklinin korunması amacıyla alçı atel ya da plastik kalıp kullanılarak, rinoplasti operasyonu sonlandırılır. Burunda orta hattaki septumun sabitleştirilmesi içinde, burun deliklerinin içine silikon plaklar yerleştirilir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri