Küçük esnafa vergi muafiyeti getiren Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik öngören yasa TBMM Genel Kurulu'nda 247 oyla kabul edildi. Yeni vergi paketinin ayrıntıları netleşti. Vergi kanunlarında değişiklik yapan teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaştı. Yasa, küçük esnaf ve çiftçiye vergi muafiyetleri getirdi.
Buna göre; küçük esnaf olarak nitelendirilen ve 850 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlandı. Fiziki ortamdan bağımsız elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak.
Kabul edilen kanunla; konaklama vergisinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2023'e ertelendi.
TARIM DESTEĞİ
Çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak. Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, Gelir Vergisi`nden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Yıllık beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi, mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek.
DİJİTAL VE SOSYAL MEDYA KAZANCI
Dijital ortamda vergi takiplerinin inceleme ve denetimlerinin alt yapısı oluşturuldu. Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getirildi. İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar Gelir Vergisi`nden istisna tutulacak.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye`de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak. Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu`nun `muhtasar beyanname` ve `vergi tevkifatının yatırılması` başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak. Mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel olmayacak.
GİDER PUSULASI YERİNE GEÇEBİLECEK
Banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler ile belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler, bazı durumlarda gider pusulası yerine kabul edilecek.
SÖZ KONUSU YASA TEKLİF METNİ İLE DETAYLI KOMİSYON RAPORUNA ULAŞMAK VE OKUMAK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ.